• 15 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νικο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νικο Γενικόπουλο

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΕΜΥ ο καιρός χθες αλλά και των επόμενων ημερών ταιριάζει απόλυτα στην Ελλάδα και στους Έλληνες. Είναι των άκρων. Χθες Δευτέρα οι συνθήκες ήταν Χειμωνιάτικες με καθαρό τον ουρανό αλλά κρύο. Από σήμερα ωστόσο τα πράγματα αλλάζουν. Έρχεται η Άνοιξη κι έτσι το προσεχές Σαββατοκύριακο το θερμόμετρο θα φθάσει και θα ξεπεράσει τους 20 βαθμούς κελσίου. Ο λαός μας λέει «καλώς την κι άργησε». Εννοούμε την Άνοιξη που ναι, φέτος άργησε περίπου έναν μήνα.

 

Πολλά πράγματα επηρεάζονται θετικά από την βελτίωση του καιρού, από τον ερχομό της Άνοιξης. Η ψυχολογία των ταλαιπωρημένων ελλήνων, τα νέα τους φιλόδοξα επιχειρηματικά σχέδια. Προσδοκούμε τουριστική κίνηση, βρίσκουμε κουράγιο κι όσα χρήματα μπορούμε κι έτσι τολμούμε ένα ακόμη επαγγελματικό βήμα. Κι ο Θεός βοηθός. Μαζί με αυτόν ελπίζουμε σε βοήθεια και από τους τουρίστες. Έλληνες και ξένους.

 

Πόσα καφενεία και καφετέριες έχει η πόλη μας; Δύσκολη η απάντηση σε μια φυσιολογική ερώτηση. Αυτού του είδους οι επιχειρήσεις αυξάνονται συνεχώς. Ο ανταγωνισμός διαφορετικός. Είναι περισσότερα τα καφέ (καφενεία, καφετέριες) ή τα ουζερί (ταβέρνες, σνακ μπαρ κτλ); Μόνο το Επιμελητήριο θα μπορούσε να μετρήσει αξιόπιστα αυτές τις επιχειρήσεις, να παρακολουθήσει πόσο εύκολα ανοίγουν και πόσο εύκολα κλείνουν.

 

Τα όρια της τοπικής αγοράς είναι συγκεκριμένα. Ας παραδεχθούμε ότι το Καλοκαίρι οι επισκέπτες μεγαλώνουν την «πίτα». Και πάλι όμως φαίνεται ότι η εύκολη λύση, η εύκολη σκέψη κι η μεγάλη ελπίδα βρίσκεται στην εστίαση. Στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Καλή επιτυχία σε όλους. Παλιούς και νέους.

 

Προχωρούν οι εργασίες του Στρατού, δημιουργείται με εντατικούς ρυθμούς ο νέος χώρος φιλοξενίας προσφύγων κοντά στον κόμβο της Εγνατίας Οδού στο νέο λιμάνι. Ταυτόχρονα ακούμε και κριτική για την συγκεκριμένη επιλογή. Θα συμφωνήσουμε ότι η περιοχή δεν είναι κατάλληλη, τα αντίσκηνα δεν είναι ότι καλύτερο για αυτούς τους ανθρώπους. Ποιες αλήθεια ήταν οι άλλες προτάσεις, αυτές δηλαδή που απορρίφθηκαν;

 

Καπναποθήκες μέσα στην πόλη. Απορρίφθηκαν σωστά. Για ένα σωρό λόγους. Παραμονή στο Εκθεσιακό Κέντρο. Διαφωνούσε το Επιμελητήριο ενώ το κράτος δεν ήταν διατεθειμένο να πληρώσει έστω συμβολικό ενοίκιο. Βιομηχανική περιοχή, πάλι έπρεπε να καταβληθεί ενοίκιο. Ακίνητο της πρώην Ελίνα στα Αμισιανά, κοντά στο χωριό και χώρος ιδιωτικός. Η καλύτερη πρόταση όπως γράψαμε και τις προηγούμενες ημέρες ήταν αυτή του Σανατορίου. Ακριβή πρόταση αφού έπρεπε να πληρωθεί ενοίκιο στην Ιατρική Εταιρία, έπρεπε επίσης να γίνουν εσωτερικές εργασίες προκειμένου το κτίριο να γίνει πάλι  λειτουργικό.

 

Σύμφωνα λοιπόν με τις όλες άλλες προτάσεις και τις προϋποθέσεις που έθετε και θέτει το κράτος, ότι ετοιμάζεται είναι κάτι καλό. Καλούτσικο. Μικρό για τον αριθμό των προσφύγων που ήδη φιλοξενούμε. Καλοκαιρινό και φυσικά προσωρινό. Όσοι κάνουν κριτική ας είχαν το νου τους όταν έπρεπε να έκαναν την δική τους πρόταση. Το συγκεκριμένο θέμα χρειάζονταν και χρειάζεται προτάσεις. Τα άλλα (μεταξύ των οποίων και η κριτική) είναι τα εύκολα…

 

Από τις γνωστές εκπλήξεις του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη… Η πρόταση του για μείωση των μισθών του συνόλου των εργαζομένων της ΒΦΛ. Προκαλεί αντιδράσεις, ήδη αποφασίστηκε 48ωρη απεργία και βλέπουμε. Ουδείς γνωρίζει τι ακριβώς έχει στο μυαλό του. Προχωρά βήμα βήμα προς μια κατεύθυνση εντελώς άγνωστη στην τοπική κοινωνία. Οι εργαζόμενοι βλέπουν τις μονάδες να παράγουν συνεχώς λίπασμα, το λίπασμα να πωλείται εντός και εκτός συνόρων. Το μόνο που δεν περίμεναν ήταν το συγκεκριμένο αίτημα.

 

Όλα δείχνουν ότι θα δοθεί μεγάλη μάχη. Η διαπραγμάτευση είναι βέβαιο ότι θα γίνει αλλά υπό δύσκολους όρους. Η πρώτη αντίδραση των εργαζόμενων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Στο κάτω κάτω της γραφής ας έρθει στο εργοστάσιο ο ιδιοκτήτης και επιχειρηματίας, να δει από κοντά τους εργαζόμενους του. Να τους ενημερώσει και να μιλήσει μαζί τους. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Τα εξ αποστάσεως παράλογα αιτήματα δημιουργούν τα αντίθετα αποτελέσματα.

 

Στο περιθώριο ενός ακόμη συνεδρίου που έγινε τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα, ο επικεφαλής της Ενεργειακής Αιγαίου Μαθιός Ρήγας ζήτησε σταθερότητα προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να εμπιστευτούν οι ξένοι την πατρίδα μας. Είπε μεταξύ των άλλων: ««Όσο πιο γρήγορα η πολιτική κατάσταση επιλυθεί και όσο πιο γρήγορα η διεθνής επενδυτική κοινότητα γνωρίσει ότι η Ελλάδα βρίσκεται πάλι σε ήρεμα νερά και μπορεί ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις, τόσο πιο εύκολη θα είναι η προσέλκυση διεθνών κεφαλαίων στη χώρα. Νομίζω ότι υπάρχουν άφθονα κεφάλαια γύρω μας σήμερα τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρώπη και την Άπω Ανατολή, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον»

 

Μέσω της ιστοσελίδας του ο Σύλλογος Χιονοδρομίας Ορειβασίας Καβάλας ευχαριστεί αυτούς που βοήθησαν στον φετινό και πρόσφατο αγώνα δρόμου στο περιαστικό δάσος της πόλης: «Ο Σ.Χ.Ο. Καβάλας ευχαριστεί για την επιτυχία του αγώνα Kavala Trail Run , τον Δήμο Καβάλας , Δημωφέλεια Καβάλας , την Διασωστική Ομάδα Καβάλας, το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών του Ερυθρού Σταυρού Καβάλας, το club 4×4 και το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού. Επίσης το ζαχαροπλαστείο Ροδίνι για τα γλυκά που πρόσφερε στους αθλητές για δεύτερη χρονιά, το σούπερ μάρκετ Μασούτης και τον γνωστό κουρέα Χαράλαμπο Κοντζολάκη (Μπάμπη) ο οποίος προσφέρει κάθε χρόνο το ηλεκτρικό ρεύμα που χρειάζεται για την λειτουργία της Γραμματείας. Δεν λησμονούμε τέλος το Τμήμα Τροχαίας Καβάλας για την προσπάθεια που καταβάλει κάθε χρόνο ώστε να μην υπάρχουν ατυχήματα στον χώρο του αγώνα και τους αφανείς εθελοντές μέλη του Συλλόγου. Ανανεώνουμε το ραντεβού μας αρχές Μαρτίου 2017».

 

Παρατήρηση κατοίκου της Νέας Ηρακλείτσας, την αντιγράφουμε από το διαδίκτυο: Το συνεργείο αποκομιδής απορριμμάτων του Δήμου Παγγαίου, που συλλέγει τα απορρίμματα από το νέο οικισμό της Ηρακλείτσας, έχει επιλέξει πρόσφατα να μην αδειάζει τους κάδους στο απορριμματοφόρο, αν αυτοί δεν έχουν γεμίσει πάνω από τη μέση. Περνάνε με ταχύτητα μη επιτρεπτή για τους δρόμους του οικισμού, σταματάνε, ανοίγουν το καπάκι του κάδου, βλέπουν και φεύγουν… σφεντόνα. Το πολύ – πολύ αν έχει γεμίσει λίγο παραπάνω από τη μέση, να πάρουν ένα – δυο σακούλες με τα χέρια από μέσα και να φύγουν. Όπως είναι ευνόητο μέχρι να ξαναπεράσουν, οι κάδοι γεμίζουν, οι ευσυνείδητοι περίοικοι αφήνουν τις σακούλες απ’ έξω, τα αδέσποτα σκυλιά κι οι γάτες -που έχουν γίνει πιο πολλά κι από τους κατοίκους- τις ξεσκίζουν και τα απορρίμματα σκορπίζουν στο περιβάλλον. Αν τα έγραφα αυτά για το… Λονδίνο, θα ήταν σενάριο νοσηρής φαντασίας. Για την Ηρακλείτσα όμως είναι πραγματικότητα. Δεν ξέρω αν τα.. παιδιά έχουν δουλειές στα αμπέλια ή οπουδήποτε αλλού και βιάζονται να τελειώσουν όπως – όπως, κάποιος όμως πρέπει να διορθώσει την κατάσταση.

 

Από την κ. Ρίτσα Καραγιαννίδου λάβαμε το ακόλουθο ηλεκτρονίκο μήνυμα, απάντηση της σε χθεσινό σχόλιο της στήλης: Σ’ ότι αφορά την αναφορά σου σε μένα Νίκο έχω να κάνω δύο σχόλια: 1ον. Δε σπρώχτηκα από κανέναν στη θέση της παρολίγον υποψήφιας. Ήταν μια απόφαση που πήρα αφού συζήτησα με κάποιους φίλους των οποίων τα ονόματα δεν θα σου αποκαλύψω. 1α. Όποιος με γνωρίζει έστω και λίγο ξέρει ότι αυτός που θα με “έσπρωχνε” σε μια τέτοια ενέργεια …δε γεννήθηκε ακόμα!2ον: Εκ του αποτελέσματος – αποχώρηση Πριονίδη από τη διεκδίκηση της προεδρίας της ΔημΤο Παγγαίου-θα έπρεπε να είσαι σε θέση να καταλάβεις ότι δεν ήμουν λαγός αλλά μάλλον λέων!!! Άλλοι έγιναν λαγοί!

 

Διαβάστε επίσης