μικρά πρωϊνά απο τον νϊκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον νϊκο Γενικόπουλο

Ο ΕΟΤ στην Καβάλα

Λόγω τουριστικών εκθέσεων ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Γιώργος Γερομάρκος γνωρίστηκε, ανέπτυξε πολύ καλή προσωπική σχέση με τον Υπουργό Μακεδονίας Θράκης Θόδωρο Καράογλου. Οι δύο άνδρες συνυπήρξαν σε εκθέσεις της Βαλκανικής όπου συνεργάστηκαν άψογα. Βάση αυτής της γνωριμίας ο Γιώργος Γερομάρκος ζήτησε την βοήθεια του Υπουργού προκειμένου να μείνουν σε λειτουργία στην Κομοτηνή και στην Καβάλα τα γραφεία του ΕΟΤ. Ο κ. Καράογλου ανταποκρίθηκε, μεσολάβησε στην Υπουργό Τουρισμού κι έτσι ο στόχος επετεύχθη. Υπήρξε ήδη διαβεβαίωση της κ. Κεφαλογιάννη ότι και στις δύο πόλεις της ΑΜΘ ο ΕΟΤ θα έχει σταθερή παρουσία, όπως τόσα χρόνια.

Για μια στιγμή όμως, στην Καβάλα το γραφείο του ΕΟΤ λειτουργεί; Ότι υπάρχει υπάρχει (σε πολυκατοικία επί της οδού Ίωνος Δραγούμη), αλλά λειτουργεί; Στη διάρκεια του 2011 είχε γίνει γνωστό ότι το προσωπικό του γραφείου είτε μετακινήθηκε, είτε συνταξιοδοτήθηκε. Τότε Γρανάς- Παπακοσμάς- Γερομάρκος προσπάθησαν το γραφείο να λειτουργεί έστω μία ημέρα την εβδομάδα με υπάλληλο που θα έρχεται στην Καβάλα από την Κομοτηνή και την Θεσσαλονίκη. Πόσο αυτό ισχύει σήμερα ένας… Θεός το ξέρει. Για την Καβάλα λοιπόν ο στόχος πρέπει να είναι διπλός. Πρώτον το γραφείο να διατηρηθεί, δεύτερον να ενισχυθεί με προσωπικό για να λειτουργεί. Ας πούμε ότι το πρώτο έγινε πράξη. Τι συμβαίνει όμως με το δεύτερο;

 

Νότια Καβάλα

Εντός του έτους λήγει η παραχώρηση στην Ενεργειακή Αιγαίου του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα». Αυτό είναι γνωστό. Όπως επίσης και το ότι το κοίτασμα είναι υπό εξάντληση. Για αυτή την ιστορία έχει γίνει μπόλικος ντόρος. Το κράτος θέλει να αξιοποιήσει το κοίτασμα ως φυσική αποθήκη φυσικού αερίου. Η Ενεργειακή Αιγαίου συνεχίζει να ενδιαφέρεται και δεν είναι η μόνη. Ως που προχθές κάποιοι έγραψαν ότι το συγκεκριμένο επιχειρηματικό και ενεργειακό πλάνο δεν «βγαίνει» οικονομικά. Πρώτη φορά αμφισβητήθηκε η προοπτική αξιοποίηση της Νότιας Καβάλας, πρώτη φορά κάποιοι προσπάθησαν να «περάσουν» το μήνυμα ότι αυτή η υπόθεση δεν έχει αύριο.

Περίεργα πράγματα όντως. Βασικά το συγκεκριμένο κείμενο στην ιστοσελίδα energypress δεν στηρίζεται σε κανένα κοινά αποδεκτό επιχείρημα. Είναι γεμάτο αοριστίες αλλά το μήνυμα του είναι εύκολα αντιληπτό: «Μην ασχολείστε με την υπόθεση Νότια Καβάλα, δεν συμφέρει».

Γιατί αλήθεια αυτή η προσπάθεια υποβάθμισης μιας υπόθεσης τόσο σημαντικής; Πολλοί εικάζουν πολλά. Η Νότια Καβάλα συνδέεται με το LNG του Κοπελούζου στον Έβρο. Με τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου, με τον ΤΑΡ και πολλά άλλα. Ενώ τόσοι και τόσοι επώνυμοι κι ανώνυμοι έβλεπαν προς τη Νότια Καβάλα τώρα κάποιοι άλλοι προσπαθούν να ξεγράψουν την ιστορία. Όλα αυτά ενώ η χρηματοοικονομική μελέτη Φιλανδών ειδικών δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, δεν έχει ακόμη παραδοθεί στο Υπουργείο που την ζήτησε.

Παίζονται πολλά παιχνίδια (ενεργειακά), αυτό είναι σίγουρο. Όσο πλησιάζουμε στο τέλος του έτους που θα πρέπει να παρθούν αποφάσεις, έχουν να δουν πολλά άλλα τα μάτια μας. Το χειρότερο; Ενώ διάφορα συμφέροντα προσπαθούν να επανακαθορίσουν τη θέση τους στην νέα ενεργειακή εποχή, το κράτος δεν δείχνει να βιάζεται για την αξιοποίηση της Νότιας Καβάλας. Ως συνήθως πάει με το πάσο του, δίνοντας δικαιώματα σε διάφορους να κάνουν ή να γράφουν διάφορα.

 

Νέα σύσκεψη

Ο Κεντρικός Λιμενάρχης Καβάλας Θωμάς Τσιαλός καθόλου δεν πτοείται από την αποτυχημένη σύσκεψη της προηγούμενης εβδομάδας με τις 3 ναυτιλιακές εταιρίες που από 1η Μάη θα εκτελούν δρομολόγια από και προς Θάσο. Βάση νόμου έχει δικαίωμα να επαναλάβει τόσο την σύσκεψη όσο και την προσπάθεια. Αυτό προγραμματίζεται να γίνει όπως ακριβώς προβλέπει η νομοθεσία. Την τελευταία εβδομάδα πριν την έναρξη των νέων δρομολογίων. Με λίγα λόγια την τελευταία εβδομάδα του Απρίλη. Κατά τον Λιμενάρχη οι ουσιαστικές λεπτομέρειες των Θερινών δρομολογίων επιβάλλεται να ρυθμιστούν εδώ ώστε να μην εμπλακεί στο θέμα το Σ.Α.Σ. Πόσο θα καταφέρει το αυτονόητο είναι μια άλλη ιστορία. Ένα είναι βέβαιο, θα το προσπαθήσει. Και πολύ καλά θα κάνει.

 

Δύο ακόμη ντοκιμαντέρ

Ο συμπολίτης φωτογράφος κι εικονολήπτης Γιάννης Καπάϊος είχε γίνει περισσότερο γνωστός όταν στη διάρκεια του 2013 είχε φτιάξει ένα ωριαίο ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του Θέμη Κελέκη. Το ντοκιμαντέρ είχε προβληθεί στον Ζέφυρο κι από τότε νέα δεν υπήρξαν. Κακώς. Ο κ. Καπάϊος συνέχισε στον ίδιο ρυθμό. Ετοίμασε ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στη ζωή του Στιβ Λάλα. Έκανε μία ακόμη δουλειά σχετικά με την Καβάλα της καπνεργασίας.

Όλα αυτά στάλθηκαν σε διαγωνισμούς, διεκδικούν βραβεία. Δεν έχουν προβληθεί τοπικά αλλά κι αυτό δεν αργεί.

 

Πληρωμές στη ΒΦΛ

Τον Φεβρουάριο η ΒΦΛ δια των κυρίων Τσάρα και Μπεχράκη είχε υποσχεθεί εξομάλυνση της διαδικασίας των πληρωμών προς τους εργαζόμενους. Τότε οι δύο εκπρόσωποι της εταιρίας είχαν πει στο σωματείο ότι ως τον Μάρτιο οι πληρωμές θα έχουν ομαλοποιηθεί ώστε να μην υπάρχει καμιά καθυστέρηση. Αυτή την εβδομάδα ο Μάρτιος τελειώνει κι οι εργαζόμενοι στη ΒΦΛ είναι «μέσα» 1,5 μήνα. Δεν διαμαρτύρονται. Περιμένουν εντός των ημερών να υλοποιηθεί η υπόσχεση.

 

Από το Facebook

Παρά το ότι όλα έχουν ήδη κριθεί, ο Νίκος Κιοσές συνεχίζει να γράφει για τα κόμματα που ψάχνουν υποψήφιους δημάρχους μόνο μέσα από αυτά. Παρομοιάζει τη διαδικασία με την ασθένεια του καρκίκου: «Προτείνουν βουλευτές και κομματικά στελέχη για δημάρχους και περιφερειάρχες, λες και δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Δεν υπάρχει καν στον ορίζοντά τους η περίπτωση να υποστηρίξουν νυν επιτυχημένους δημάρχους άλλων χώρων ή πρωτοεμφανιζόμενα πρόσωπα, καταξιωμένα στην κοινωνία αλλά όχι οργανωμένα στο κόμμα. Οι άλλοι είναι ξένοι. Υπέρτατη πατρίδα είναι το κόμμα. “Τ…ο μουλάρ απ’εκεί που κατέχει δε σαστίζει”. Γι’αυτούς που δεν κατάλαβαν “η σιγουριά, που εξασφαλίζει το γνώριμο και η πεπατημένη” . Το διαφορετικό τρομάζει, δεν βολεύει και αναγνωρίζεται ως “ξένο”, άρα επίθεση να το καταστρέψουμε. Μου θυμίζει-ίσως και λόγω επαγγελματικής διαστροφής- τα καρκινικά κύτταρα που επιτίθενται στα υγιή αναγνωρίζοντάς τα ως ξένα, τα καταστρέφουν και οδηγούν τον οργανισμό στο θάνατο. Ευτυχώς για όλους, η ιατρική κάνοντας άλματα προόδου, κατακτά τη γνώση ξεριζώματος των καρκινωμάτων…Υ.Γ. Τα καρκινικά κύτταρα είναι πρώην υγιή που μεταλλάχτηκαν. Όπως έλεγε ένας καθηγητής μου καλή του ώρα “πρώην φυσιολογικά που τώρα κάνουν μ….κίες”.

*Ο Γιάννης Τσεβρεμές με αφορμή την επίθεση που δέχθηκαν από αγνώστους τα γραφεία του ΚΚΕ στη Καβάλα σχολιάζει: «Ο επιθετικός φασισμός χτυπάει την πόρτα μας και στην προκείμενη περίπτωση, την πόρτα των γραφείων του ΚΚΕ στην Καβάλα. Αναρωτιέμαι πότε και τι ακόμη περιμένουν οι κομμουνιστές που ακόμη βρίσκονται στο ΚΚΕ για να κατανοήσουν την ανάγκη σύμπτυξης του μεγάλου και ενιαίου αντιφασιστικού μετώπου. Πότε επιτέλους θα κατανοήσουν την ανάγκη για λαϊκή ενότητα στην πράξη και θα εγκαταλείψουν το στείρο απομονωτισμό και σεχταρισμό!

*Ο Λάκης Τζιτζιός δημοτικός σύμβουλος Παγγαίου «αποκαλύπτει» σύσκεψη της περασμένης εβδομάδας με θέμα την αξιοποίηση του Παγγαίου: «Χθες 20/3/2014 πραγματοποιήθηκε συνάντηση φορέων στο δημαρχείο Παγγαίου ,κατόπιν πρωτοβουλίας του αντιπεριφερειάρχη κ Γερομαρκου ,με σκοπό την παραπέρα προσπάθεια για την αξιοποίηση του όρους Παγγαίου .Η αγαστή συνεργασία όλων και ειδικά Δήμου και Αντιπεριφέρειας δείχνει το δρόμο και προδιαγράφει το αποτέλεσμα .Οι βάσεις τέθηκαν , σε όλους μας απομένει η δουλειά ,με διάθεση ,πρόγραμμα και προπάντων συνεργασίες .

 

«Πράσινη» κινητικότητα

Οι περιφερειακές εκλογές, η προσπάθεια που ήδη άρχισε από τον Αρχέλαο Γρανά αλλά και τον Άρη Γιαννακίδη, κινητοποιούν το ΠΑΣΟΚ Νομού Καβάλας. Επαναφέρουν την οργάνωση και τα στελέχη που απέμειναν σε αυτή σε προεκλογική δράση. Ο Περιφερειάρχης αλλά και ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας έψαξαν και βρήκαν τους κατάλληλους ανθρώπους σε όλο το Νομό Καβάλας ζητώντας την σχετική βοήθεια. Αρκετοί δήλωσαν ότι θα ανταποκριθούν. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα πράγματα είναι διαφορετικά και το ΠΑΣΟΚ δείχνει να υπάρχει. Μια από αυτές τις περιπτώσεις είναι η υποψηφιότητα πρώτα του κ. Γρανά, μετά του κ. Άρη Γιαννακίδη.

 

Νέα αναβολή

Νέα αναβολή –τη δεύτερη συνεχόμενη- πήρε την Παρασκευή 21 Μαρτίου η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης Καλαντζή που θέμα έχει την δυνατότητα συμψηφισμού χρεών και με το απλήρωτο 4% της επιδότησης εργασίας. Αυτή τη φορά δεν μπορούσε να είναι στη Βουλή ο κυβερνητικός παράγοντας που θα απαντούσε δηλαδή ο κ. Σταϊκούρας. Λέγεται επίσης ότι η ερώτηση δεν μπαίνει στη διαδικασία της απάντησης επειδή η Κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη. Ξέρουμε ότι προετοιμάζει νέο φορολογικό με νέες δυνατότητες συμψηφισμού χρεών αλλά το σχέδιο του νόμου δεν είναι ολοκληρωμένο ακόμη. Άλλωστε προέχουν άλλα. Να «περάσει» το νομοσχέδιο με το γάλα!

 

Διαβάστε επίσης