• 18 Μαΐου 2024,

Αμφισβητεί τη δημοσκόπηση ο Βαγγέλης Παππάς

 Αμφισβητεί τη δημοσκόπηση ο Βαγγέλης Παππάς

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δημοσκόπηση αποτύπωσης

ή… χειραγώγησης της κοινής γνώμης;

Ένα… «νέο» μαθηματικό μοντέλο στατιστικής εισάγει η έρευνα της ΚΑΠΑ Research που δημοσίευσε στις 17 και 18 Μαρτίου η εφημερίδα «Νέα Εγνατία».

 

Πέρα από κάθε «λογικοφανή» εξήγηση, ακόμη και με τις στοιχειώδεις γνώσεις μαθηματικών που αποκτά κάποιος στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, είναι προφανής η κουτοπονηριά με την οποία επιχειρήθηκε ανερυθρίαστα η χειραγώγηση της κοινής γνώμης στην Καβάλα.

 

Στις έντονες διαμαρτυρίες του επικεφαλής της «Κοινωνικής Αποτελεσματικής Παρέμβασης» Βαγγέλη Παππά προς τον εκδότη της εφημερίδας, ο ισχυρισμός του περί «λάθους» κατά τη μεταφορά στο έντυπο των ποσοστών που περιέχονται στο αρχικό αρχείο Excel, όχι μόνο δεν ήταν ικανός να βάλει τα πράγματα στη θέση τους αντιθέτως, επιβεβαίωσε τις υποψίες ότι τα νούμερα δεν τους βγαίνουν με τίποτα, η δυναμική του συνδυασμού ξεπερνά κάθε προσδοκία κι έτσι, έπρεπε επειγόντως κάτι να κάνουν, προκειμένου να την ανακόψουν.

 

Για παράδειγμα, στην σελίδα 15 (πρώτος πίνακας «καταλληλότερος δήμαρχος») το δημοσιευμένο σύνολο αθροιστικά είναι 99,2%. Μετά την «διευκρίνιση» και την «διόρθωση» του αριθμού που υποτίθεται ότι μεταφέρθηκε λάθος στο έντυπο από το Excel και πάλι αθροιστικά το ποσοστό φτάνει το 99,8% κι όχι το 100% όπως θα έπρεπε.

 

Επίσης, θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μας εξηγήσουν αυτοί που αφενός επεξεργάστηκαν την «έγκυρη» δημοσκόπηση κι αφετέρου την υιοθέτησαν δημοσιεύοντάς την, πως προκύπτει σύνολο στις αρνητικές γνώμες για τον Βαγγέλη Παππά 36,5% όταν η ανάλυση για τις Δημοτικές Ενότητες Καβάλας και Φιλίππων αποτυπώνει ποσοστά 28,3% και 27,6% αντίστοιχα.

 

Μόλις προ πέντε μηνών, αμφισβητήθηκε το κατά πόσο είναι επιστημονική μια ακόμη δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής» στις 15/9/2013. Τα αποτελέσματά της προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) η οποία και αιτήθηκε τη διενέργεια ελέγχου.

 

Έτσι λοιπόν, το πλήθος των λαθών που εντοπίζονται μόνο στους τρεις πρώτους πίνακες, καθώς και η πρόσφατη αμφισβήτηση των επιστημονικών μεθόδων της εταιρείας, μας αποτρέπουν από το να ασχοληθούμε περαιτέρω με τα «συμπεράσματα» αυτής, αφού οι σκοπιμότητες που εξυπηρετεί είναι πρόδηλες.

 

Ο επικεφαλής της «Κοινωνικής Αποτελεσματικής Παρέμβασης» δήλωσε:

 

«Φοβερή η εγκυρότητα της δημοσκόπησης από την ΚΑΠΑ Research και τη «Νέα Εγνατία». Γεμάτη λάθη, με εμφανή προχειρότητα και κατά τα άλλα… «με εγκυρότητα» όπως διατείνονται! Οι φτηνές δικαιολογίες και οι κουτοπονηριές πάνω στις οποίες έχτισαν μια δημοσκόπηση η οποία ευνοεί συγκεκριμένο «δίδυμο», εγείρουν ζητήματα για τα οποία θα πρέπει άμεσα να επιληφθούν και άλλες Αρχές.

 

Ματαιοπονούν νομίζοντας ότι με τέτοιου είδους φτηνά τρικ, ενδεδυμένα με τον μανδύα μιας επίπλαστης «εγκυρότητας» θα μπορέσουν να σταματήσουν τον αγώνα μας και να αποπροσανατολίσουν τον λαό της Καβάλας, δύο μήνες πριν τις κρίσιμες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση εκλογές».

 

Διαβάστε επίσης