μικρά πρωϊνα απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνα απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Όποιος παρακολουθεί έστω τα βασικά σημεία της τοπικής επικαιρότητας αντιλαμβάνεται αυτό το διάστημα την μεγάλη αγωνία της αγοράς. Ενόψει του ότι ο Χειμώνας τελειώνει (αργά και βασανιστικά), όλοι βλέπουν αυτό που αμέσως μετά έρχεται. Όχι τόσο την Άνοιξη, όσο το Καλοκαίρι του 2013. Επικεντρώνονται στον νέο στόχο. Μια γενικότερη αλλαγή του κλίματος με την βοήθεια της τουριστικής κίνησης. Τόσο στο χερσαίο τμήμα του Νομού όσο και τη Θάσο. Στην διάρκεια της χειμερινής περιόδου ξοδεύτηκαν έμμεσα ή άμεσα πολλά χρήματα για την τουριστική μας προβολή. Σχεδιάζονται συγκεκριμένες και σημαντικές παρεμβάσεις κυρίως στις εκθέσεις της Βαλκανικής. Ενώ λοιπόν ένα σωρό επαγγέλματα κι επαγγελματίες προσδοκούν αυξημένα έσοδα εξ αιτίας του τουρισμού, κάποιοι άλλοι επιμένουν ότι έπραξαν σωστά που αποδοκίμασαν τον Τούρκο πρόξενο όταν αυτός επισκέφθηκε την πόλη μας.

 

Προκειμένου μάλιστα να ενισχύσουν τις απόψεις και το ηθικό τους (αφού αλήθεια είναι ότι κοινωνικά πιέζονται) μετατρέπουν την Καβάλα έστω για λίγο σε … πρωτεύουσα του εν Ελλάδι πατριωτισμού. Φέρνουν πατριώτες ακόμη κι από την Ζάκυνθο προκειμένου να επιμείνουν σε απόψεις ακραίες και αντί Καβαλιώτικες. Την ίδια που την περασμένη Κυριακή κάποιοι έκαναν τουριστική προβολή στην έκθεση της Κωνσταντινούπολης, κάποιοι άλλοι κορύφωναν την ενοχλητική ρατσιστική φωνή τους. Κι όσο καταλάβαιναν ότι η δική τους δύναμη δεν αρκεί, τόσο πιο πολλούς ξένους (ομοϊδεάτες τους) έφερναν στον τόπο μας.

 

Ας το καταλάβουν όσο είναι νωρίς. Σε αυτή την παγκοσμιοποιημένη εποχή που περνά όλος ο πλανήτης, δεν υπάρχουν περιθώρια να γυρίσουμε πίσω. Ούτε μπορούμε να ζούμε με φαντάσματα, ούτε με ανόητους αδιέξοδους διαχωρισμούς. Προχωράμε σε ρυθμούς σύγχρονους όπου σύνορα μεταξύ των κρατών ουσιαστικά δεν υπάρχουν. Ότι δε γίνεται σήμερα στην Ελλάδα, συμβαίνει ακριβώς ίδιο σε όλη την Ευρώπη. Σε όλο τον κόσμο. Οι κάθε είδους υπερβολές θεραπεύονται εύκολα αν υπάρχει οργανωμένο κράτος. Κι όπου δεν υπάρχει, πιέζεις ώστε να το δημιουργήσεις. Κάθε άλλη διαδικασία είναι επιζήμια για το κοινωνικό σύνολο. Το οποίο εκφράζεται πάντα από τις πλειοψηφίες και όχι από τις γραφικότητες.

 

Όλο αυτό το σκεπτικό δεν απαλλάσσει των ευθυνών τους αυτούς που πορεύονται «τουριστικά». Αυτούς που σχεδιάζουν, υλοποιούν, ξοδεύουν λίγα για να φέρουν στην αγορά έσοδα πολλά. Υπόκεινται σε μια κριτική διαρκείας, σε κάθε τους βήμα κι απόφαση. Δικαίωμα κριτικής βέβαια έχουν όσοι υποστηρίζουν κι όχι αυτοί που υποσκάπτουν.

 

Ας έρθουμε στο προκείμενο. Συνεδρίασε χθες η δημοτική τουριστική επιτροπή. Πέρα από πιθανά διαδικαστικά λάθη, εντύπωση προκάλεσε πόσο απότομα ανέβηκαν οι τόνοι. Μια άμεση αντιπαράθεση, διαφωνία, διχογνωμία. Όμως σε αυτές τις υποθέσεις δεν υπάρχουν αντίπαλοι. Εχθροί. Είμαστε όλοι στο ίδιο στρατόπεδο. Χρειάζεται λοιπόν θετική διάθεση αλλά κυρίως συναίνεση. Αυτό το τελευταίο ξέρουμε ότι είναι δύσκολο. Βασικά όμως αφορά την εκάστοτε διοίκηση, που με λεπτούς χειρισμούς θα την εξασφαλίσει. Ας δούμε ένα πρόσφατο παράδειγμα. Αυτό του Κώστα Παπακοσμά. Μπορεί ως αντιπεριφερειάρχης τουρισμού να μην έκανε θαύματα. Είχε όμως βασικό του οδηγό την συναίνεση. Έτσι –αποδείχθηκε περίτρανα- φθάνεις στον στόχο σου ευκολότερα.

 

Πριν λοιπόν ανακύψει ένας νέος τοπικός καυγάς (μετά από αυτόν της ΔΕΥΑΚ) ας φροντίσουμε να συνεννοηθούμε μεταξύ μας. Ορισμένα πράγματα (μεταξύ των οποίων και η τουριστική προβολή) είναι πιο πάνω από τα πρόσωπα και τις «πλούσιες» φιλοδοξίες αυτών.

 

Αυτές τις μέρες πρόκειται να συνεδριάσει η ΝΟΔΕ Καβάλας. Θα συζητήσει θέματα πολιτικά, θέματα οργανωτικά. Ακούγεται ότι θα ετοιμάσει εκδήλωση υπέρ της Κυβέρνησης και του κόμματος. Ίσως αποφασίσουν να κόψουν δημοσίως βασιλόπιτα. Ίδια δηλαδή εκδήλωση με αυτή της ΝΟΔΕ Σερρών την Κυριακή. Καλεσμένος στις Σέρρες θα είναι ο βουλευτής, πρώην Υπουργός (πρώην ΛΑΟΣ) Μάκης Βορίδης.

 

Την ίδια ώρα στο τοπικό ΠΑΣΟΚ άκρα του τάφου σιωπή… Μήτε εγκύκλιος υπήρξε, μήτε οργανώσεις στους δήμους του Νομού Καβάλας φτιάχτηκαν. Λες και το ρολόι σταμάτησε εκείνη την Δευτέρα, που ήρθε στην Καβάλα πρώτη φορά εκπρόσωπος της κεντρικής οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου… Τότε είχαν παρθεί κάποιες αποφάσεις. Για να υλοποιηθούν όμως χρειάζεται διάθεση, εντολή από την Αθήνα, διαθέσιμο δυναμικό. Τίποτα εξ αυτών δεν προκύπτει ως τώρα.

 

Επιτρέψτε μας να επανέλθουμε για λίγο στην ιστορία Μπουδακίδου. Από την προηγούμενη εβδομάδα που την συζητούσαμε ως σήμερα δεν υπήρξαν νεότερα. Μεσολάβησε μόνο μια πιο προσεκτική ανάγνωση του πολυσέλιδου πορίσματος. Από την οποία προκύπτουν διάφορα φοβερά συμπεράσματα για τον ρόλο που έπαιξαν διάφοροι υπάλληλοι. Ένας εξ αυτών δηλώνει στον Οικονομικό Επιθεωρητή ότι όντως δεν έκανε σωστά τη δουλειά του. Συμπληρώνει όμως με νόημα: «Εκτός από μένα έλεγχο έκαναν κι άλλοι 6 υπάλληλοι». Ένας άλλος βλέπει τιμολόγιο (της κ. Μπουδακίδου) αλλά δεν εντοπίζει το λάθος, το ότι δεν υπάρχει ΦΠΑ. «Νόμιζα ότι ο ΦΠΑ συμπεριλαμβάνεται στο συνολικό ποσό» θα πει στον κ. Αδαμακόπουλο.

 

Όταν αυτοί που κλήθηκαν να ελέγξουν δύο και τρεις και τέσσερις φορές την όλη διαδικασία παρουσιάζουν αυτού του είδους τα επιχειρήματα, τότε τι να λέμε… Έχει δύσκολη δουλειά η συνέχεια της έρευνας, η δικαιοσύνη όπου η υπόθεση θα καταλήξει. Πρέπει να αξιολογήσει τις ευθύνες και να βρει τις σημαντικότερες. Είναι άραγε στους αιρετούς που αποφασίζουν λάθος ή σε αυτούς που με έλεγχο αυστηρό πρέπει να απορρίψουν τις τσαπατσουλιές μα δε το κάνουν;

 

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης κάλυψαν όσο ποτέ άλλοτε την χθεσινή εκδήλωση για τους Τρεις Ιεράρχες. Κι ως… αντάλλαγμα άκουσαν τον ομιλητή (καθηγητή Θεολογίας) να διαβάζει στην εκκλησία ένα περίεργο κείμενο. Σύμφωνα με το οποίο για το ότι δεν προβάλλονται αυτές οι γιορτές φταίνε εφημερίδες- τηλεοράσεις κτλ. Στην συνέχεια ο ομιλητής επικεντρώθηκε στην κριτική των μεγάλων μ.μ.ε. Νωρίτερα όμως φρόντισε να προβλέψει ότι η χθεσινή γιορτή δεν θα έχει ευρεία δημοσιότητα… Δίπλα του, σε απόσταση αναπνοής όμως συχνά λέμε, τουλάχιστον 6 άνθρωποι από 6 διαφορετικά μέσα ενημέρωσης. Του έδειχναν ότι ισχύει το αντίθετο.

 

Δεν είναι η πρώτη φορά. Πέραν του ότι υπάρχει μόνιμα πλέον αυτή η …καραμέλα, ότι για όλα φταίνε τα μέσα ενημέρωσης, επιτέλους αυτοί που ασκούν κριτική θα πρέπει να ασκούν σωστή κριτική. Κι όχι ισοπεδωτική. Επειδή ένας καθηγητής είναι «στραβός» σημαίνει ότι όλοι ανήκουν σε αυτή τη κατηγορία; Μπορούμε δε να ισχυριστούμε ότι ακόμη και στην Αθήνα, όπου συνήθως απευθύνεται αυτή η κριτική, υπάρχουν μέσα ενημέρωσης που κάνουν καλά τη δουλειά τους. Δεν είναι όλοι ίδιοι κι ένας εκπαιδευτικός που διαβάζει λόγο μπροστά σε τόσο κόσμο, αυτό οφείλει να το ξεκαθαρίσει και να το τονίσει.

 

Χθες λοιπόν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης έκαναν και με το παραπάνω το χρέος τους ως προς την γιορτή των Τριών Ιεραρχών. Οι καθηγητές όμως έπραξαν το ίδιο; Τι λέει επ’ αυτού ο συμπαθής κατά τα άλλα ομιλητής; Είναι σίγουρος ότι άπαντες οι συνάδελφοι του ήταν χθες το πρωί σε μια εκκλησία; Ήταν όλοι οι μαθητές, όπως επίσης επιβάλλεται; Φοβόμαστε πως όχι. Αυτή η παράμετρος δεν έτυχε της ιδιαίτερης προσοχής ή αναφοράς από τον καθηγητή της θεολογίας. Προτίμησε να ασχοληθεί με τους Τρεις Ιεράρχες και τα μέσα ενημέρωσης, παραλείποντας άλλα σπουδαία σημεία της ίδιας υπόθεσης.

 

Ο διακεκριμένος γιατρός Θανάσης Ευαγγελίου ειδοποίησε ηλεκτρονικά τον Δήμο Καβάλας ότι είναι στη διάθεση του, ώστε να ενισχυθεί περισσότερο το δημοτικό κοινωνικό ιατρείο. Ο Δήμος Καβάλας προώθησε το ενδιαφέρον του κ. Ευαγγελίου στους συναδέλφους του γιατρούς (του κοινωνικού ιατρείου) κι έτσι θα υπάρξει αποτέλεσμα. Ο Θανάσης Ευαγγελίου προσφέρεται να εξετάζει δωρεάν παιδιά- άτομα με ειδικές ανάγκες. Πρόκειται για τον γιο του πρώην Δημάρχου Καβάλας Βαγγέλη Ευαγγελίου, που ενώ προοδεύει επιστημονικά (εντός και εκτός Ελλάδας) δεν ξεχνά ποτέ την Καβάλα.

 

Στην χθεσινή κοπή της βασιλόπιτας τους οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ είχαν χορηγό. Αυτό δεν είναι κακό, είναι συνηθισμένο και ευπρόσδεκτο νέο για συλλόγους τα μέλη των οποίων δοκιμάζονται. Απορούμε όμως πως δέχθηκαν αυτή την ευγενική χορηγία τοπικής ιδιωτικής εταιρίας όσοι επιμένουν φανατικά στον κομμουνισμό…. Εκτός κι αν επί υπαρκτού σοσιαλισμού επιτρέπονταν ίδιες ή παρόμοιες πρωτοβουλίες.

 

 

 

Διαβάστε επίσης