• 5 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνα απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνα απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Πραγματοποιείται σήμερα το απόγευμα στο στέκι της Νέας Πόλης μια ακόμη εκδήλωση με θέμα την ολοκλήρωση της Περιμετρικής οδού. Οργανώνεται από την δημοτική παράταξη του Άρη Βέρρου, παράταξη που όπως αρκετοί άλλοι είναι αντίθετη στο κόψιμο των δέντρων. Στην επίγεια χάραξη που οριστικά επέλεξαν οι κάθε είδους αρμόδιοι, με πρώτους και καλύτερους τους μελετητές (προερχόμενους από την Θεσσαλονίκη). Υπό προϋποθέσεις η σημερινή εκδήλωση είναι μια πρώτη ευκαιρία το θέμα να συζητηθεί από μηδενική βάση. Να αρχίσουν όλα από την αρχή μπας και στο τέλος εξασφαλιστεί η απαραίτητη κοινωνική συναίνεση.

 

Δυστυχώς αυτός που πρώτος θα έπρεπε να παραβρίσκεται στην εκδήλωση, μάλλον θα απουσιάζει. Εννοούμε τον Περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη. Ελπίζουμε άλλοι, πιο κοντινοί μας «άρχοντες», να δείξουν ενδιαφέρον και να βρεθούν στην συζήτηση. Στην οποία οφείλουν να λάβουν μέρος. Διαφωνούμε με όσα πρόσφατα ακούστηκαν από τον δημοτικό σύμβουλο Άρη Βέρρο. Ο οποίος αμφισβήτησε την αναγκαιότητα του έργου, λέγοντας μάλιστα ότι τα χρήματα για την ολοκλήρωση του δρόμου μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε άλλες κυκλοφοριακές παρεμβάσεις. Θα εννοούσε στο κέντρο της Καβάλας.

 

Τέτοια επιχειρήματα προκειμένου να σωθούν τα δέντρα, να μας λείπουν. Τέτοιες προσεγγίσεις θεωρούνται ίσως και επικίνδυνες όταν οι ανάγκες της Καβάλας είναι γνωστές. Σήμερα η Περιμετρική είναι μια μεγάλη εκκρεμότητα. Η μισή Περιμετρική πρέπει να ολοκληρωθεί. Με ένα τέτοιο έργο, που πρωτίστως θα προστατεύει ότι πολυτιμότερο διαθέτουμε. Το περιαστικό δάσος.

 

Αν θυμόμαστε καλά κι άλλοι, πριν τον Άρη Βέρρο, διατύπωσαν τον ίδιο υπαινιγμό. Ήταν πρώτος ο Λιόγκας (θυμόμαστε καλά;) που είπε με τον τρόπο του να μην γίνει το έργο ώστε να γλιτώσουν τα δέντρα. Φυσικά διαφωνούμε και με αυτόν. Παρουσιάζεται σήμερα στην Καβάλα μια πρώτης τάξεως ευκαιρία. Να έχει ολόκληρη την Περιμετρική της οδό. Στο χέρι μας είναι να τους πείσουμε να δρομολογήσουν το έργο, όχι όμως με τον τρόπο που έχουν κατά νου.

 

Για αυτόν τον λόγο είναι σημαντική η σημερινή εκδήλωση. Δημιουργεί την αφορμή προκειμένου να εκφραστεί αυτό που θέλουν αρκετοί αιρετοί. Πολλοί κάτοικοι της περιοχής της Χωράφας και του Προφήτη Ηλία. Σύλλογοι που ασχολούνται με την φύση και το δάσος. Από εκεί και πέρα υπάρχει και η δικαστική οδός. Αυτή ίσως να είναι η καταλληλότερη απάντηση σε όσους επιχειρούν με έναν αξιοπρόσεκτο τσαμπουκά να προσπεράσουν τις αντίθετες απόψεις. Προσπαθούν να «ωριμάσουν» το έργο ώστε να δημιουργήσουν διλήμματα και τετελεσμένα. Η όλη υπόθεση θυμίζει το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή». Τώρα μας λένε «δρόμος ή δέντρα». Απαντούμε ευθέως. Χωρίς δεύτερη σκέψη. Και τον δρόμο ολόκληρο και το δάσος στη θέση του.

 

Ένας ακόμη Υπουργός Μακεδονίας Θράκης επισκέφθηκε τις προάλλες την Θράκη. Συνάντησε τους εκπροσώπους της, φεύγοντας έπλεξε κι αυτός το εγκώμιο μόνο της Θράκης. Ο Υπουργός λέγεται Καράογλου κι έρχεται από μακριά. Παλιός κοινοβουλευτικός με την ΝΔ, βλέπει τον πολιτικό αγώνα του να δικαιώνεται αφού πρώτη φορά κατέχει υπουργικό θώκο. Κάνει όμως τα λάθη όλων σχεδόν των προηγούμενων. Μια απλή ανάγνωση των δηλώσεων που έκανε όσο ήταν στην Κομοτηνή και την Ξάνθη αρκεί. Αναφέρεται μόνο στη Θράκη ενώ η Περιφέρεια είναι ενιαία. Στην οποία εκτός από την Θράκη υπάρχει και η Ανατολική Μακεδονία.

 

Αυτή την νοοτροπία και την λογική την αισθανθήκαμε στο πετσί μας τα προηγούμενα χρόνια. Ο Νομός Καβάλας την «πλήρωσε» και με το παραπάνω. Αλλού την αλλάξαμε, αλλού όχι. Ο κ. Καράογλου ανήκει στην δεύτερη κατηγορία. Ελπίζουμε κάποια στιγμή να επισκεφθεί και την Καβάλα. Βρίσκεται σχεδόν 6 μήνες στη θέση του αλλά επίσκεψη στην Καβάλα δεν έκανε ακόμη. Όταν με το καλό κάνει, θα του τα πούμε (ή μάλλον θα του τα πουν οι πιο αρμόδιοι) από κοντά. Αρκεί φυσικά να μας βάλει στο πρόγραμμα και να μας επισκεφθεί. Δεν μπορεί, κάποια στιγμή θα βρεθεί στα μέρη μας. Έστω για το παιχνίδι του αγαπημένου του Ηρακλή με τον ΑΟΚ.

 

Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουμε στους αναγνώστες της στήλης ότι την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η 345η ανακαίνιση του κεντρικού καταστήματος του ΟΤΕ Καβάλας. Το κατάστημα εξυπηρετεί ήδη το κοινό, διαθέτοντας ταυτόχρονα ένα τοπικό ρεκόρ που δύσκολα θα απειληθεί. Έκανε τις περισσότερες ανακαινίσεις μέσα σε μικρό σχετικά χρονικό διάστημα. Φυσικά και η πρωτοβουλία ανήκει στην Αθήνα, στην κεντρική διοίκηση του οργανισμού. Κάθε λίγο και λιγάκι δρομολογείται και μια ανακαίνιση, η οποία δυστυχώς γίνεται από όχι Καβαλιώτικα συνεργεία. Είναι φαίνεται «γραμμή» των Γερμανών, που ως γνωστόν μετέχουν στον ΟΤΕ με αξιοπρόσεκτα μεγάλο ποσοστό.

 

Τα κατάφερε τόσο καλά ο Βαγγέλης Βενιζέλος ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που ακόμη κι ο Νίκος Χατζηχρήστου (γραμματέας της Νομαρχιακής Καβάλας) ψιθυρίζει όλο και συχνότερα τα ενδεχόμενο αποχώρησης! Ο πρόεδρος του κόμματος που κατάφερε κάτι τέτοιο, όντως πρέπει να τιμηθεί με βραβείο. Ουδείς άλλος θα μπορούσε να φθάσει τον συνεπέστατο κομματικά Χατζηχρήστου στο σημείο που είναι σήμερα. Να ζητά συγκεκριμένες ημερομηνίες για το συνέδριο και τις προσυνεδριακές διαδικασίες , σε αντίθετη περίπτωση (μιας κατάστασης εντελώς αόριστης) μπάι μπάι.

 

Ο Γιάννης Βύζικας είναι γνωστό ότι ανταποκρίθηκε πρόσφατα στο κάλεσμα Εριφυλλίδη, συμμετείχε σε μια συνάντηση λίγων πρώην δημοτικών συμβούλων με ιδιαίτερα φτωχό αποτέλεσμα. Παρόλα αυτά ο πρώην πρόεδρος του Μουσείου Καπνού δηλώνει απόλυτα έτοιμος να επανέλθει στα δημοτικά δρώμενα. Συζητά ακόμη και το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος. Μένει να μάθουμε με ποιόν υποψήφιο Δήμαρχο.

 

Κρατώντας στα χέρια τους κουραμπιέδες Καβάλας βγήκαν χθες το μεσημέρι από την δημοτική καπναποθήκη 60 περίπου μαθητές, που κι αυτοί κάνουν την εκδρομή τους στα μέρη μας. Εκεί νωρίτερα τους έγινε η καθιερωμένη υποδοχή και ενημέρωση για την πόλη που θα τους φιλοξενήσει τις επόμενες ημέρες. Ήταν κι αυτοί από το Νέο Ηράκλειο Αττικής. Περιοχή των Αθηνών στην οποία η εκδρομή στην Καβάλα αποδεικνύεται ιδιαίτερα δημοφιλές σπορ. Καλά να περάσουν τα παιδιά στην παγωμένη αυτό το διάστημα Καβάλα.

 

Την Τετάρτη 5 Δεκέμβρη συνεδρίασε στην Βουλή η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Πρόεδρος της οποίας είναι ο Γιώργος Καλαντζής. Η επιτροπή είχε θέμα της τις σχέσεις τουρισμού ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κίνα αλλά και την Ουρουγουάη. Παρούσα στην συνεδρίαση ήταν και η Υπουργός Τουρισμού κ. Κεφαλογιάννη. Υπό αυτές τις συνθήκες ο Γιώργος Καλαντζής βρήκε την ευκαιρία να παινέψει το ελληνικό λάδι, να ευχηθεί να πετύχει την εξαγωγή του ακόμη και στην Κίνα. «Αυτές οι χώρες ούτε που ξέρουν ότι η Ελλάδα παράγει τόσο καλής ποιότητας λάδι» συμπλήρωσε άλλος βουλευτής της ίδιας Επιτροπής. Όλα αυτά παρουσία του Γιάννη Πασχαλίδη (μέλος κι αυτός της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων) που ως γνωστόν έκανε πρόσφατα προξενιό ώστε το λάδι της Καβάλας να βρει αγοραστές στην Ιαπωνία.

 

Αφού ο Γιάννης ανέλαβε την Ιαπωνία, ο Γιώργος Καλαντζής είπε να κάνει το ίδιο στην Κίνα. Διαθέτουμε δύο ακόμη βουλευτές που αν ακολουθήσουν την ίδια οδό τότε μπορούν να αναλάβουν δύο άλλες μακρινές χώρες και να διαφημίσουν το λάδι είτε της Ελλάδας είτε της Καβάλας. Κάθε προσπάθεια δεκτή.

 

 

Διαβάστε επίσης