• 4 Μαΐου 2024,

Μουσική + Χρώματα + Γκράφιτι = Bienale

 Μουσική + Χρώματα + Γκράφιτι = Bienale

Περισσότερο αισθητές στην πόλη της Καβάλας, έγιναν  το πρωί, οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην οδό Δαμιανού και στον κόμβο Φαλήρου, στα πλαίσια της αρχιτεκτονικής Bienale. Νέοι άνθρωποι βρέθηκαν στον κόμβο Φαλήρου, όπου έπαιζαν ζωντανή μουσική, σε μικρή απόσταση από αυτούς σε ένα από τους τοίχους του κτηρίου του «Πυθαγόρα», δημιουργήθηκαν όμορφα Γκράφιτι, τα οποία δουλεύτηκαν από καλούς επαγγελματίες του είδους, που ήρθαν στην Καβάλα, ακόμα κι από την Αθήνα.

Την ίδια ώρα χθες το πρωί άρχισε αστική παρέμβαση στην οδό Δαμιανού όπου νεαρές κοπέλες, επιστημόνισσες, αρχιτεκτόνισσες, έφτιαξαν με τη βοήθεια δυνατής μουσικής που τους έδινε έμπνευση, στο οδόστρωμα του αδιεξόδου της οδού Δαμιανού, πολύχρωμα κουτιά που θύμιζαν το παιχνίδι τέτρις. Μ΄ αυτόν τον τρόπο οι καβαλιώτες ήρθαν σε επαφή με όσα γίνονται στην πόλη, από τα μέσα περίπου της εβδομάδος, όλα όσα πρόκειται να συνεχισθούν σήμερα, με το συνέδριο και τα εργαστήρια αρχιτεκτονικής.

Για τα γεγονότα στην οδό Δαμιανού, που συνεχίστηκαν το απόγευμα και ολοκληρώθηκαν χθες βράδυ, η αρχιτέκτονας Σοφία Κιρτάζογλου, είπε στην εφημερίδα μας τα εξής: «Σήμερα αποφασίσαμε σ΄ ένα δημόσιο χώρο, εγκαταλειμμένο, που άλλοτε έσφυζε από ζωή, μέσα σε παραδοσιακά κτήρια, να τον διαμορφώσουμε και να φωνάξουμε τον κόσμο να συμμετάσχει κι αυτός στο σχεδιασμό του υπαίθριου χώρου, να δει πως γίνεται και να περάσουμε καλά».

ΕΡ: «Αυτά τα τετραγωνα σχήματα που ζωγραφίζεται κάτω, τι απεικονίζουν;

ΑΠ: «Λοιπόν, εδώ είχαμε ένα αστικό κενό κι αποφασίσαμε να το συμπληρώσουμε και για το λόγο αυτό χρησιμοποιούμε τα κομμάτια του τέτρις».

ΕΡ: Η δυνατή μουσική, δημιουργεί έμπνευση;

ΑΠ: «Φυσικά δημιουργεί έμπνευση και καλεί τον κόσμο. Εδώ βρισκόμαστε σ΄ ένα σημείο σχετικά εγκαταλειμμένο που δεν έχει πολύ κίνηση, οπότε με τη μουσική κινούμε την προσοχή του κόσμου. Κι αυτά θα σηματοδοτήσουνε – επειδή θα γίνουνε μέχρι κάτω στο δρόμο – όλη την πορεία μέχρι τον υπαίθριο χώρο. Κι αυτά δηλαδή προσκαλούνε τον κόσμο να μπει μέσα…»

 

 

Διαβάστε επίσης