• 22 Μαΐου 2024,

Μπερδευτήκαμε με την επίσκεψη των Τούρκων

 Μπερδευτήκαμε με την επίσκεψη των Τούρκων

Μπερδευτήκαμε αρκετά σχετικά με την έλευση τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου στην Καβάλα, Τούρκων επισκεπτών από την περιοχή της Τούζλας, η οποία βρίσκεται κοντά στην Κωνσταντινούπολη.

Είναι φανερό ότι και μέχρι χθες το μεσημέρι, δεν υπήρχε συντονισμός ανάμεσα στην περιφερειακή ενότητας Καβάλας, την περιφέρεια Τουρισμού και το Δήμο Καβάλας, ευτυχώς ο συντονισμός έγινε την τελευταία στιγμή αν και τα στοιχεία για την άφιξη των συγκεκριμένων τουριστικών επισκεπτών, ακόμη και χθες το βράδυ δεν ήταν συγκεκριμένα.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Αυτό το ταξίδι το περιμένουμε σχεδόν από την αρχή της Άνοιξης. Οριστικά πραγματοποιείται τη Δευτέρα. Μόνο που θα είναι πολύ πιο σύντομο απ΄ ότι είχε προαναγγελθεί. Το πλοίο – κρουαζιερόπλοιο – ελληνικών και κυπριακών συμφερόντων, αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι της Καβάλας, στις 6.30 το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας. Θα μεταφέρει μεγάλο αριθμό Τούρκων από την περιοχή της Τούζλας. Άλλοι λένε για 800 άτομα, άλλοι ανεβάζουν τους επιβάτες στους 1000. Το πλοίο και οι επιβάτες φυσικά, θα μείνουν στο λιμάνι της Καβάλας μέχρι τις 7.00 το απόγευμα. Απ΄ ότι φαίνεται οι περισσότεροι επιβάτες του πλοίου, λίγο ελεύθερο χρόνο θα έχουν στη διάθεσή τους, για να κινηθούν στην αγορά. Θα επιβιβασθούν σε λεωφορεία και θα κάνουν εκδρομές στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, στη Δράμα, στη δυτική πλευρά του νομού Καβάλας, ενώ πρόκειται να επισκεφθούν οργανωμένα ακόμα και το μουσείο καπνού.

Τους Τούρκους επισκέπτες θα συνοδεύουν, δήμαρχοι κι άλλοι αυτοδιοικητικοί από την τούρκικη Τούζλα, βουλευτές του τουρκικού κοινοβουλίου, ενδεχομένως και ο υπουργός τουρισμού της Τουρκίας.

Μαζί τους θα βρίσκεται τηλεοπτικός σταθμός της κρατικής τηλεόρασης.

Αυτές τις πληροφορίες έδωσε χθες το πρωί μιλώντας στο ραδιόφωνο της Πρωϊνής ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Γερομάρκος. Αργότερα χθες το μεσημέρι είχε νέα συνάντηση με τον ενδιάμεσο αυτής της επίσκεψης, περιφερειακό σύμβουλο Θράκης, Ουζούν Ιλχάν. Πολλές πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν, άλλες από αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν. Ο κ. Ιλχάν χθες το μεσημέρι ενημέρωσε τον εκπρόσωπο της Δημωφέλειας κ. Στράτο Μαρουλά. Όπως λέγεται ο κ. Ιλχάν είχε ενημερώσει το Δήμο Καβάλας την περασμένη Παρασκευή. Οι εκπρόσωποι του Δήμου Καβάλας, Καραπιπερίδης και Χατζηαναστασίου, που συγκάλεσαν σύσκεψη για τον ίδιο λόγο στο δημαρχείο, δήλωσαν ότι δεν ήξεραν το παραμικρό. Μια άλλη εξήγηση αναφέρει ότι κ. Ιλχάν ενημέρωσε την Παρασκευή τον Κώστα Παπακοσμά και το Χριστόδουλο Μιχαλάκη, οι οποίοι δεν ενημέρωσαν από την πλευρά τους ούτε το Νίκο Καραπιπερίδη, ούτε τον Τάσο Χατζηαναστασίου. Έτσι οδηγηθήκαμε σε μία σύσκεψη χθες το μεσημέρι, όπου αυτοί που την συγκάλεσαν δεν ήξεραν λεπτομέρειες για το πρόγραμμα των Τούρκων επισκεπτών της Καβάλας. Κι όμως απέναντί τους είχαν εκπροσώπους του Εμπορικού Συλλόγου, τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, εκπροσώπους των ΤΑΞΙ, των ΚΤΕΛ και της Δημωφέλειας. Η σύσκεψη οδηγήθηκε σε φιάσκο, καθώς ο Ν. Καραπιπερίδης κι ο Τ. Χατζηαναστασίου ομολόγησαν ότι δεν ήξεραν αναλυτικές πληροφορίες για το τι θα κάνουν οι Τούρκοι, όταν θα έρθουν στην Καβάλα, πόσοι θα είναι, ποιοι επίσημοι θα είναι ανάμεσά τους και τι πρόγραμμα θ΄ ακολουθήσουν;

Το μυστήριο λύθηκε μετά τη σύσκεψη, στη διάρκεια της οποίας επιχειρήθηκε από τον κ. Καραπιπερίδη ν΄ ασκηθεί πίεση προς τον Εμπορικό Σύλλογο τα καταστήματα να λειτουργήσουν κανονικά, τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου.

Αυτή την πίεση απέρριψε από την αρχή ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βασίλης Λεμονίδης, εξηγώντας ότι ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας δεν είναι διατεθειμένος να προτρέψει τα μέλη του να λειτουργήσουν τη Δευτέρα, από την άλλη πλευρά είναι διατεθειμένος να κρατήσει την αγορά ανοικτή εάν και εφόσον χρειάζεται το μεσημέρι της Τρίτης, 29 Οκτωβρίου.

Χθες βράδυ επρόκειτο να γνωστοποιηθούν περισσότερες πληροφορίες από τον κ. Γερομάρκο για το ποιοι επίσημοι Τούρκοι θα είναι μεταξύ των επιβατών του κρουαζιερόπλοιου. Γενικά χθες η κατάσταση που επικρατούσε μεταξύ των τοπικών φορέων, δεν ήταν καθόλου καλή, γιατί ενώ έπρεπε να έχουν ενημερωθεί και να έχουν συντονισθεί η περιφερειακή ενότητα Καβάλας και ο Δήμος Καβάλας, δεν υπήρχε καμιά ενημέρωση και κανένας συντονισμός. Το πρόβλημα λύθηκε την τελευταία στιγμή. Υπάρχουν ευτυχώς δύο – τρεις μέρες ακόμη, προκειμένου αυτό που έχει στο μυαλό και ο ένας φορέας και ο άλλος, μια καλή υποδοχή και μια καλή φιλοξενία των Τούρκων να υλοποιηθεί. Στην εισαγωγική του ομιλία ο γενικός γραμματέας του Δήμου Καβάλας Νίκος Καραπιπερίδης είπε στους εκπροσώπους των επαγγελματιών, ότι με την ευκαιρία αυτής της επίσκεψης η πόλη πρέπει να δείξει στους Τούρκους επισκέπτες της το καλό της πρόσωπο.

 

 

Διαβάστε επίσης