• 17 Μαΐου 2024,

Μπουγάτσες και μανταλάκια αναφέρονται τα ναρκωτικά στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που κατέγραψε η αστυνομία

 Μπουγάτσες και μανταλάκια αναφέρονται τα ναρκωτικά στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που κατέγραψε η αστυνομία

Άρχισαν χθες, συνεχίζονται σήμερα στην Ανακρίτρια Καβάλας οι απολογίες των 24 κατηγορούμενων για τη συμμετοχή τους στην ομάδα που διακινούσε χασίς στην πόλη μας. Δεν αποκλείεται λόγω της μεγάλης δικογραφίας και των πολλών κατηγορούμενων οι απολογίες να συνεχιστούν όλη την εβδομάδα. Εκτιμάτε ότι δεν θα υπάρχει ίδια απόφαση (Ανακρίτριας- Εισαγγελέα) για όλους τους κατηγορούμενους. Άλλωστε δεν είναι όλοι για τον ίδιο λόγο κατηγορούμενοι. Αυτό εύκολα προκύπτει τόσο από τη δικογραφία όσο και από το διαβιβαστικό κείμενο της Αστυνομίας με το οποίο η δικογραφία στάλθηκε στο Πρωτοδικείο Καβάλας. Το κείμενο αυτό περιγράφει σε περίληψη τις ενέργειες και τα συμπεράσματα των αστυνομικών αρχών γύρω από την ίδια υπόθεση, προκειμένου να διευκολυνθεί η δουλειά των δικαστικών λειτουργών. Πρόκειται για ένα κείμενο 60 περίπου σελίδων, στο οποίο η Αστυνομία αναφέρει το ιστορικό της υπόθεσης και τα αποτελέσματα των ενεργειών της.

Σε αυτό το κείμενο αναφέρονται συνολικά 97 ονόματα. Πρόκειται για τους 24 που συνελήφθησαν την Τετάρτη και τους 73 που αγόρασαν χασίς το διάστημα Ιούλιος 2014- Σεπτέμβρης 2014. Μια πρώτη ανάγνωση του κειμένου δείχνει ότι 3 από τους 24 συλληφθέντες φέρονται να είχαν την αρχική πρωτοβουλία. Αγόραζαν και διακινούσαν χασίς. Η ομάδα των 3 μεγάλωσε στην πορεία, έφθασε ίσως και τα 6 άτομα. Όλοι οι υπόλοιποι από τους 24 (κατά την Αστυνομία) ήταν οι πιο συχνοί πελάτες, ορισμένοι κατέθεσαν ότι αγόραζαν όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και για φίλους τους. Οι 73 αγόραζαν πιο σπάνια.  Ένας εκ των βασικών κατηγορούμενων φέρεται να έχει παραδεχθεί τις περισσότερες πράξεις του, οι υπόλοιποι εκ των βασικών κατηγορούμενων απολογούμενοι στην Αστυνομία ήταν αρνητικοί.

Η Αστυνομία είχε τις πληροφορίες της για τους 3 πολίτες, από τους οποίους άρχισε την έρευνα της. Έλαβε άδεια να παρακολουθεί τα τηλέφωνα τους. Στη συνέχεια ζήτησε και πήρε άδεια να παρακολουθεί τηλέφωνο 4ου προσώπου. Όσοι 4 μήνες τηλεφωνούσαν στα 4 αυτά πρόσωπα καταγράφονταν. Ανάλογα με τη συναλλαγή που είχαν εντάχθηκαν είτε στους 24 είτε στους 73. Η Αστυνομία σημειώνει στο ίδιο έγγραφο (κατά πληροφορίες) ότι μαγνητοφώνησε περισσότερες από 400 τηλεφωνικές επικοινωνίες στη διάρκεια των οποίων γίνονταν συμφωνίες για αγορά και πώληση χασίς. Στις περισσότερες από αυτές συνομιλούν τα ίδια 4-5 άτομα που άλλοτε αποκαλούν τα ναρκωτικά «μανταλάκι», άλλοτε χρησιμοποιούν εκφράσεις του τύπου «μου παρήγγειλε μπουγάτσες». Υπάρχουν μάλιστα συνομιλίες στις οποίες οι φερόμενοι ως πρωταγωνιστές προσπαθούν να αποφύγουν τα πολλά λόγια με φράσεις όπως «μη τα λέμε όλα στο τηλέφωνο». Κάθε συμφωνία για συναλλαγή (όπως ακούγεται στις μαγνητοφωνημένες συνομιλίες) δεν είναι ίδια. Υπάρχει ποικιλία (βάση των τηλεφωνημάτων) για το πώς παραδίδεται το χασίς. Άλλοτε το κρύβουν σε συγκεκριμένο τσιμεντόλιθο, άλλες φορές τα αφήνουν κοντά σε τάφο (!) προκειμένου από εκεί να τα παραλάβει ο αγοραστής.

Μέσω αυτών των τηλεφωνημάτων οι Αστυνομικοί έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν όλη τη διαδρομή του χασίς. Πως έρχεται στην Καβάλα σε σχετικά μεγάλη ποσότητα, στη συνέχεια οι επικεφαλείς το διαθέτουν ανάλογα με τη ζήτηση. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αυτοί που αγόραζαν «χονδρική» αγόραζαν από 1 ευρώ έως 1,3 ευρώ το γραμμάριο. Πουλούσαν αμέσως μετά σε τιμές 2,5 ευρώ το γραμμάριο έως 3,5 ευρώ το γραμμάριο. Με τα στοιχεία που υπάρχουν στη δικογραφία είναι πολύ πιθανό να ξεχωρίσει πιο εύκολα και συγκεκριμένα η ηγετική ομάδα σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους που ήταν χρήστες. Αυτοί είναι οι άτυχοι της όλης ιστορίας. Συνελήφθησαν στο πλαίσιο της εξόρμησης της Αστυνομίας αν και δεν είχαν σχέση με την βασική κατηγορία, της εμπορίας.

Από τους 24 που συνελήφθησαν 1 ήταν ήδη κρατούμενος. 18 θεωρούνται σεσημασμένοι (οι περισσότεροι για ναρκωτικά, κάποιοι για παραβάσεις του ΚΟΚ) ενώ 10 δηλώνουν άνεργοι. Ένας είναι κάτοικος Θεσσαλονίκης, οι υπόλοιποι κατοικούν στο Νομό Καβάλας. Οι 22 είναι άνδρες και 2 γυναίκες. Δύο εκ των 24 είναι αδέλφια. Αυτά τα αδέλφια κατηγορούνται ότι καλλιεργούσαν δέντρα χασίς σε περιοχή του Νέστου. Αναζητούνται 7 ακόμη άτομα, όλοι αλλοδαποί. Η Αστυνομία γνωρίζει τους αριθμούς των κινητών τηλεφώνων τους, όχι όμως τα ονόματα τους.

 

Διαβάστε επίσης