Νέα επιστολή για τη νέα λαϊκή αγορά

 Νέα επιστολή για τη νέα λαϊκή αγορά

Επανέρχεται ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας στέλνοντας νέα επιστολή για το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει στην πόλη 2η λαϊκή αγορά. Αυτή τη φορά ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας είναι περισσότερο ενημερωμένος για το τι προετοιμάζει το υπουργείο γι΄ αυτό και την επιστολή του την απευθύνει κυρίως στον περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη. Το κείμενο της επιστολής, το οποίο συνυπογράφουν και οι άλλοι 4 εμπορικοί συλλόγοι της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, είναι το ακόλουθο:

Προς κον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης κ. Αριστείδη Γιαννακίδη

Έκπληκτοι παρακολουθούμε τις προθέσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης για τη δημιουργία νέων λαϊκών αγορών μόνο από παραγωγούς, στα πλαίσια πιλοτικού προγράμματος που θα βοηθήσει δήθεν στον έλεγχο των τιμών και θα προσφέρει φτηνά προϊόντα στους καταναλωτές. Εμείς σαν Πρόεδροι των Εμπορικών Συλλόγων των πρωτευουσών όλων των νομών της Περιφέρειας ανησυχούμε από την δημοσιοποίηση τέτοιων πρωτοβουλιών χωρίς προετοιμασία και χωρίς διάλογο.

Δεν βρίσκουμε το λόγο για τη δημιουργία νέας λαϊκής αγοράς όταν υπάρχουν οι ήδη θεσμοθετημένες λαϊκές αγορές. Επισημαίνουμε ότι κατά κανόνα η λαϊκή αγορά είναι ένας υπαίθριος χώρος όπου γίνεται απευθείας διάθεση προϊόντων κατά 90% από τους παραγωγούς και εμπόρους προϊόντων γης και θάλασσας σε χαμηλές τιμές, προς εξυπηρέτηση των καταναλωτών και μόνο το 10% αποτελούν οι έμποροι άλλων ειδών. Στη πράξη όμως η έννοια της λαϊκής αγοράς έχει διευρυνθεί υπέρμετρα και καταχρηστικά από διακινητές άλλων ειδών, πουλώντας πάσης φύσεως εμπορεύματα καταπατώντας κάθε έννοια θεμιτού ανταγωνισμού με το νόμιμο στεγασμένο εμπόριο. Ακολουθείται μια απαράδεκτη τακτική στο θέμα των λαϊκών αγορών που φτάσαμε σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση, όπου προστίθενται χωρίς κανένα φραγμό νέα προϊόντα και νέοι επαγγελματίες. Η απαράδεκτη αυτή πρακτική σε καμιά περίπτωση δεν παραπέμπει στις αρχές του υγιούς ανταγωνισμού, τον οποίο υποτίθεται ότι η Πολιτεία προστατεύει και διασφαλίζει.

Αυτό όμως που είναι κρίσιμο για εμάς είναι ότι θα εξαφανίσει κι άλλες μικρές επιχειρήσεις πώλησης αγροτικών προϊόντων. Θα είναι ακόμη ένα χτύπημα αθέμιτου ανταγωνισμού στη μικρή επιχείρηση, που αγωνίζεται να επιβιώσει χωρίς στήριξη, στη λαίλαπα της οικονομικής κρίσης με τα έξοδα να τρέχουν, των ενοικίων, των δημοτικών φόρων, των τελών επιτηδεύματος, των κάθε είδους χαρατσιών. Στην μικρή επιχείρηση που μόνιμα καταγγέλλεται και αντιμετωπίζεται από το κράτος ως φοροφυγάς , και τώρα είναι και υπεύθυνη για την ακρίβεια!

Σας δηλώνουμε πως θα βρείτε σύσσωμο τον εμπορικό κόσμο απέναντί σας αν προχωρήσετε τα σχέδιά σας που δίνουν ακόμη ένα σπρώξιμο στο γκρεμό για πολλά από τα μέλη μας, που με δυσκολία επιβιώνουν…

Ζητούμε επιτέλους την άμεση απάντηση των αρμοδίων αρχών για τις επανειλημμένες καταγγελίες μας για όλα τα θέματα του παρεμπορίου που έχουμε θίξει και για το καθεστώς που επικρατεί στις λαϊκές αγορές.

Ζητούμε επιτέλους την άμεση συνδρομή σας για τη λύση των πραγματικών προβλημάτων των καταναλωτών και των εμπόρων, χωρίς επικοινωνιακά πυροτεχνήματα που κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα δεν θα έχουν.

Σας παρακαλούμε να ορίσετε μια συνάντηση ώστε να συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα, όπως και μια σειρά άλλων θεμάτων που απασχολούν τους εμπόρους της Περιφέρειάς μας.

Αναμένοντας την θετική σας ανταπόκριση, ευχαριστούμε.

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας

Χρήστος Σπ. Ηλιάδης

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας

Αντώνιος Σκουλίδης

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης

Ευθύμιος Μίλκογλου

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής

Αντώνιος Φραντζής

 

Διαβάστε επίσης