• 19 Απριλίου 2024,

Γενική συνέλευση δικηγόρων προς νέα αποχή

 Γενική συνέλευση δικηγόρων προς νέα αποχή

Ικανοποιητική ήταν χθες το μεσημέρι η συμμετοχή των δικηγόρων Καβάλας στη γενική συνέλευση του κλάδου. Το κλίμα ήταν υπέρ της συνέχισης της αποχής μέχρι τις αρχές Δεκέμβρη, απόφαση που λίγο – πολύ αναμένεται να πάρουν ή έλαβαν ήδη κι άλλοι δικηγορικοί σύλλογοι της επαρχίας. Αυτή άλλωστε ήταν η εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου. Ο πρόεδρος Θανάσης Αθανασίου πριν από τη γενική συνέλευση μίλησε στους δημοσιογράφους για τους λόγους για τους οποίους οι δικηγόροι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις από την αρχή του νέου δικαστικού έτους. Είπε τα εξής:

«Βρισκόμαστε σε συνεχή κινητοποίηση από το Σεπτέμβριο μέχρι και σήμερα και πιστεύω ότι λόγω των συνθηκών, θα εξακολουθήσουμε να βρισκόμαστε κι όπως έχω δηλώσει κατ΄ επανάληψη και δεν διστάζω να το επαναλάβω ότι οι κινητοποιήσεις αυτές κύριο στόχο έχουν την προστασία γενικότερα του δικαιώματος του Έλληνα πολίτη, για ελεύθερη πρόσβαση στα δικαστήρια, να μη στερείται το συμπαραστάτη δικηγόρο του. Δηλαδή ουσιαστικά να έχουνε νόημα οι συνταγματικές διατάξεις που κατοχυρώνουν και την ισότητα του Έλληνα πολίτη απέναντι στο νόμο αλλά και την ευχέρεια που έχει καταφυγεί στο δικαστήριο και κατά δεύτερο λόγο εξίσου σημαντικό στόχος των κινητοποιήσεων είναι κι όλα αυτά τα μέτρα τα οποία παίρνονται και που τελικό αποτέλεσμα θα έχουν την εξαθλίωση των δικηγόρων και τη συρρίκνωση των υπαγόντων σήμερα δικηγόρων σ΄ ένα ελάχιστο αριθμό».

ΕΡ: Αυτό σημαίνει ότι στη συνέλευση θα εισηγηθείτε να συνεχισθεί η αποχή;

ΑΠ: «Όντως η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου των δικηγόρων της Καβάλας είναι η συνέχιση των κινητοποιήσεων μας μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, όπου συζητείται στην ολομέλεια της Κομοτηνής, 7, 8 και 9 Δεκέμβρη το νέο σχέδιο του κώδικα δικηγόρων, το οποίο ήδη βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση. Θα ήθελα ακόμη να πω αυτό, ότι το σχέδιο αυτό του κώδικα περί δικηγόρων θα είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του συλλόγου δικηγόρων Καβάλας και πολύ ευχαρίστως να δεχθούμε και προτάσεις από πολίτες μη δικηγόρους, τις οποίες θα διαβιβάσουμε κάτω στην Αθήνα, μετά από κωδικοποίησή τους, γιατί είναι ένα νομοθέτημα το οποίο δεν αφορά μόνο δικηγόρους, αλλά καθορίζει τις σχέσεις δικηγόρου με τους εντολείς του, δηλαδή είναι ένα νομοθέτημα που αφορά και το μέσο Έλληνα πολίτη και καλό θα ήταν όποιος έχει διάθεση να μπει, να δει τις διατάξεις και πολύ ευχαρίστως να δούμε τις παρατηρήσεις, να τις διαβάσουμε».

 

Διαβάστε επίσης