• 19 Απριλίου 2024,

Νέες πιέσεις στον ΟΑΕΕ για πραγματικές ρυθμίσεις

 Νέες πιέσεις στον ΟΑΕΕ για πραγματικές ρυθμίσεις

Τους τελευταίους έξι μήνες εμπορικοί σύλλογοι, επιμελητήρια αλλά κι ομοσπονδίες επαγγελματιών όλης της Ελλάδος, πιέζουν την κυβέρνηση προκειμένου με τη σειρά της να πιέσει τον ΟΑΕΕ για μία πραγματική ρύθμιση, στους επαγγελματίες που οφείλουν σε αυτόν ασφαλιστικές εισφορές.

Το θέμα όλο τακτοποιείται κι όλο μένει ατακτοποίητο, καθώς οι ρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν από τον ΟΑΕΕ δεν ήταν ευνοϊκές κι αν κάποιοι τις αποδέχτηκαν αυτό έγινε προσωρινά μόνο. Το θέμα επανέρχεται στην επικαιρότητα μετά από πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Δράμας. Το επιμελητήριο Δράμας έθεσε υπόψη του υπουργού το πρόβλημα, ότι δε μπορούν οι επαγγελματίες να πληρώσουν τον ΟΑΕΕ κι αυτός δεν κάνει μία πραγματικά γενναία ρύθμιση, όμως ο υπουργός ουσιαστικά δεν απάντησε στην επιστολή του επιμελητηρίου Δράμας. Παρόμοια επιστολή έστειλε πριν τις γιορτές και το επιμελητήριο Καβάλας, ενώ ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας καλύπτεται από την πρόταση που απέστειλε για το ίδιο θέμα στο υπουργείο η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.

Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Καβάλας συνεχίζει την πρωτοβουλία της προκειμένου να δημιουργήσει έναν άτυπο συνεταιρισμό επαγγελματιών, οι οποίοι κάτω από την ομπρέλα του θα απαλλαχθούν από την υποχρέωση να πληρώνουν ΟΑΕΕ. Τώρα ο συνεταιρισμός προετοιμάζεται ώστε να πάρει μία άλλη μορφή, δηλαδή να είναι ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρία, όπου ΟΑΕΕ θα πληρώνει μόνο ένας, δηλαδή ο εκπρόσωπος αυτής της εταιρίας.

Η επιστολή του επιμελητηρίου Δράμας και κυρίως το περιεχόμενο της απάντησης που πήρε από το υπουργείο, περιεχόμενο που γνωστοποίησε στην Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου και στην κεντρική ένωση επιμελητηρίων, αναφέρει τα εξής:

 

Αγαπητοί Συνάδελφοι, οι περισσότεροι από εμάς αποστείλαμε προτάσεις σχετικά με το επίμαχο και κρίσιμο ζήτημα των οφειλών των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ στο Υπουργείο Εργασίας Κοιν. Ασφάλισης & Πρόνοιας με αποδέκτη τον Υπουργό κ. Γιάννη Βρούτση. Προσφάτως παραλάβαμε έγγραφο (συνημμένο) απάντηση στα αιτήματα μας με ημερομηνία 09/01/2013 αριθμ πρωτ. Φ10035/28865/653 από την Δ/νση Κύριας Ασφάλισης Αυτοπασχολουμένων του Υπουργείου, την οποία υπογράφει ο αναπληρωτής διευθυντής κατόπιν προώθησης των αιτημάτων μας από το γραφείο του Υπουργού Εργασίας με το διαβιβαστικό Α.Π. 713/30-11-2012.

Με την ανάγνωση της απάντησης του κυρίου αναπληρωτή διευθυντή προκύπτουν τα κάτωθι:Τα αιτήματα μας διαβιβάσθηκαν από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου σε υπηρεσιακό παράγοντα, ο οποίος κλήθηκε να απαντήσει ως όφειλε υπηρεσιακά και ορθά έπραξε. Μόνο που τα αιτήματα μας απευθύνονται στον Υπουργό και αφορούν ιδιαίτερα προβλήματα που χρήζουν πολιτικής βούλησης για την επίλυση τους. Ταυτόχρονα η συγκεκριμένη Δ/νση, αυτό που κάνει είναι να μας κοινοποιεί την νομοθεσία και τις αποφάσεις για ότι ισχύει μέχρι σήμερα, προφανώς έχοντας την άποψη ότι δεν την γνωρίζουμε. Επιπλέον προχωρά και παραπέρα απαντώντας και σε κάποια από τα αιτήματα μας ότι δεν τα εξετάζει. Αναρωτιέμαι και σας το θέτω και στον καθένα σας χωριστά αν τελικά η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου έχει διαβάσει τα αιτήματα μας ή αν έχει δώσει την ανάλογη βαρύτητα σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα. Θεωρώ ότι η ενέργεια αυτή προσβάλλει τον ρόλο μας και την νοημοσύνη μας. Αν ήταν να απευθυνθούμε σε υπηρεσιακούς παράγοντες για πολιτική επίλυση του προβλήματος, τότε θα τους είχαμε κάνει Υπουργούς.Λυπάμαι ιδιαίτερα για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι φορείς μας. Δεν λυπάμαι όμως καθόλου για το μελάνι που έχει χυθεί όλο αυτό το διάστημα με στόχο να βοηθήσουμε τα μέλη μας και την κυβέρνηση να κατανοήσει την κρισιμότητα των προβλημάτων.Αγαπητοί συνάδελφοι,όλοι μας πρέπει να καταδείξουμε και να καυτηριάσουμε αυτή την αντιμετώπιση. Για τον λόγο αυτό, καλό θα ήταν εφόσον εσείς κρίνετε, το συγκεκριμένο θέμα να συζητηθεί στα συμβούλια σας και ταυτόχρονα να ζητηθεί άμεση συνάντηση με τον Υπουργό για την συζήτηση του θέματος. Επιπροσθέτως θέτω το ζήτημα για συζήτηση στην επόμενη Γενική Συνέλευση της ΚΕΕΕ εφόσον δεν δοθεί λύση μέχρι τότε.

Με εκτίμηση,Στέφανος Α. Γεωργιάδης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Δράμας

 

Διαβάστε επίσης