Νέο δικαστικό έτος – Ο Δικηγορικός Σύλλογος θα γιορτάσει τα 100 χρόνια του

 Νέο δικαστικό έτος –  Ο Δικηγορικός Σύλλογος θα γιορτάσει τα 100 χρόνια του

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε στο ισόγειο του δικαστικού μεγάρου Καβάλας ο καθιερωμένος αγιασμός που παραδοσιακά σηματοδοτεί την έναρξη του νέου δικαστικού έτους. Ημέρα υποδοχής ήταν η χθεσινή για τους νέους πρωτοδίκες, τους νέους προέδρους και εισαγγελείς, αφού οι αντικαταστάσεις του δικαστικού σώματος ανέρχονται σε ποσοστό 90% περίπου.
Διόλου ήσυχη δε θα είναι η φετινή δικαστική χρονιά, σύμφωνα με τις προβλέψεις του προέδρου των δικηγόρων Θανάση Αθανασίου. Μεγάλες προκλήσεις αναμένονται για τον κλάδο, διότι πολλά θέματα παραμένουν σε εκκρεμότητα τα περισσότερα εκ των οποίων δεν είναι αμιγώς νομικά αλλά σχετίζονται με την καθημερινότητα όλων των πολιτών. Σε εκκρεμότητα παραμένει για παράδειγμα ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, ο Ποινικός Κώδικας. Τα προαναφερόμενα θέματα τελούν υπό συζήτηση αφού έχουν κατατεθεί οι προτάσεις εκ μέρους της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής. Η ολοκλήρωση της διαβουλεύσεως και η τελική τους ψήφιση επίκειται στη διάρκεια της νέας δικαστικής χρονιάς. Γι’ αυτό εξάλλου και ο κ. Αθανασίου προέβλεψε την έλευση μιας δραστήριας χρονιάς.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καβάλας φέτος οργανώνει επετειακό εορτασμό για την εκατονταετηρίδα λειτουργίας του Πρωτοδικείου Καβάλας αλλά και τη συμπλήρωση εκατό ετών δράσης του τοπικού συλλόγου. Να σημειωθεί ότι η Καβάλα απελευθερώθηκε το 1913 και το Πρωτοδικείο Καβάλας συστάθηκε με το από 7/4/1914 Βασιλικό Διάταγμα. Παράλληλα με την ίδρυση του Πρωτοδικείου Καβάλας, ιδρύθηκε και λειτουργεί μέχρι σήμερα, με διάφορες κατά καιρούς μορφές και ο Δικηγορικός Σύλλογος Καβάλας.
Στο πλαίσιο του εορτασμού της εκατονταετηρίδας, καταρτίσθηκε πρόγραμμα εκδηλώσεων. Ειδικότερα, η πρώτη εκδήλωση θα είναι επιστημονική ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4/9/2014 στην αίθουσα «Φίλιππος» του Galaxy Hotel με θέμα «Ζητήματα από την εφαρμογή του Ν.3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά» και θα διαρκέσει από τις 9:30 το πρωί έως τις 2:00 το μεσημέρι. Εισηγητές της ημερίδας θα είναι ο Γιώργος Δέλλιος, Καθηγητής Αστικού Δικαίου – Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο Αναστάσιος Δοματζόγλου, Ειρηνοδίκης Καβάλας και Προϊστάμενος Ειρηνοδικείου Καβάλας, ο Νικόλαος Κατηφόρης, Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Δικονομίας της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Ιάκωβος Βενιέρης, Λέκτορας Εμπορικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και η Αιμιλία Ευθυμίου, Δικηγόρος Καβάλας – Υποψήφια Δ.Ν, Μ.Δ.Ε. στο Δίκαιο Προστασίας Καταναλωτή.
Η επόμενη εκδήλωση του προγράμματος θα είναι επίσης μια επιστημονική ημερίδα με θέμα το Μεταναστευτικό Κώδικα και το γενικότερο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης. Στο πρόγραμμα θα συμπεριλαμβάνεται μια ημερίδα αφιερωμένη στην ιστορία του παλιού δικαστικού μεγάρου από την έναρξη λειτουργίας του ως οθωμανικού διοικητηρίου έως την ημέρα μεταφοράς των υπηρεσιών στο νέο μέγαρο της οδού Τενέδου. Ωστόσο, η κορύφωση των επετειακών εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί στις 10 Δεκεμβρίου με τη συμμετοχή παλιών και νέων δικηγόρων και με την εγκατάσταση στατικής εκθέσεως αποτελούμενης από σχετικό φωτογραφικό υλικό και ιστορικά αντικείμενα. Αρκετές ακόμη εκδηλώσεις βρίσκονται υπό σκέψη και η διοίκηση του συλλόγου μεθοδεύει την αρτιότερη διοργάνωσή τους.

Διαβάστε επίσης