Οικοδόμοι Καβάλας – Αντιμετωπίζουν την ανεργία στα σεμινάρια!

 Οικοδόμοι Καβάλας – Αντιμετωπίζουν την ανεργία στα σεμινάρια!

Γενική συνέλευση πραγματοποίησαν χθες το πρωί στο εργατικό κέντρο, οι οικοδόμοι της Καβάλας. Η προσέλευση όπως αναμένονταν ήταν περιορισμένη. Μία ακόμη απόδειξη ότι ο κλάδος πλήττεται περισσότερο από τους άλλους, από την οικονομική κρίση.

Είναι άλλωστε γνωστό πως η οικονομική κρίση επηρέασε την οικοδομική δραστηριότητα από τα πρώτα χρόνια της σε βαθμό πάρα πολύ μεγάλο.

Οι οικοδόμοι που συμμετείχαν στη γενική συνέλευση χθες συζητούσαν μεταξύ τους για διάφορα σεμινάρια που οργανώνονται και οργανώθηκαν και στα οποία μετέχουν μαζικά. Είναι φανερό ότι σε σεμινάριο του εργατικού κέντρου μετέχουν 20 τουλάχιστον οικοδόμοι από την Καβάλα, προσδοκώντας μετά από 280 ώρες κατάρτισης να έχουν εισόδημα 1060 ευρώ. Το σεμινάριο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και οι οικοδόμοι που μετέχουν εμφανίζονται να καταρτίζονται σε θέματα διοίκησης επιχειρήσεων και ηλεκτρονικών υπολογιστών, κι όχι σε θέματα του επαγγέλματός τους.

Άλλοι οικοδόμοι ετοιμάζονται να λάβουν μέρος σε σεμινάριο της Αναπτυξιακής Καβάλας, 160 ωρών, όπου θα εκπαιδευτούν σε θέματα τουρισμού και γεωργικά.

Αυτή και μόνο η εικόνα του κλάδου είναι χαρακτηριστική για το πώς προσπαθούν οι οικοδόμοι ν΄ αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της ανεργίας.

«Δεν θέλουν να λύσουν τα προβλήματά μας, παρά το ότι τα ξέρουν», είπε ο πρόεδρος του σωματείου Κώστας Θεοδωρίδης.

Ο κ. Θεοδωρίδης είπε επίσης τα εξής: «Τα προβλήματα στον κλάδο μας είναι αυξημένα και τώρα με την οικονομική κρίση δεν πρόκειται να σταματήσουν. Έχουνε πάρει μεγάλη «κατρακύλα». Θέλω να πιστεύω ότι τα σωματεία αναδεικνύουν τα προβλήματα και περιμένουν λύσεις από τα εκάστοτε υπουργεία, εργασίας κ.λ.π., τον ΟΑΕΔ, από το ΙΚΑ».

ΕΡ: Υπήρξε καμιά λύση τελευταία;

ΑΠ: «Στα τόσα προβλήματα που έχει ήδη ο κλάδος, λύσεις δεν υπάρχουνε. Και δεν υπάρχει θέληση από την κυβέρνηση για κάτι τέτοιο. Όλοι μας το ζούμε αυτό που γίνεται, κάθε μέρα (οι κυβερνώντες) παίρνουν μέτρα! Σήμερα συγκεκριμένα μάθαμε ότι ή το 2015 ή το 2017, δεν μπόρεσα να το ακούσω καλά, από τον Σπυρόπουλο Ροβέρτο, τον Διευθυντή του ΙΚΑ, ότι στα 4.500 ένσημα, θα πάρουν 360 ευρώ κι από κει και πάνω ανάλογα πόσα ένσημα έχεις, θα πάρεις και την ανάλογη σύνταξη. Δηλαδή θα φτάσεις μία σύνταξη 500 με 550 ευρώ».

ΕΡ: Εδώ τοπικά τι γίνεται; Δεν υπάρχουν δουλειές;

ΑΠ: «Για ψιλομερεμέτια δεν το συζητάω, θα υπάρχουν. Έχουν διάφορα προβλήματα τα σπίτια, θέλουν κάποια συντήρηση αυτά. Αλλά για καινούριες νεόδμητες οικοδομές μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού».

 

 

Διαβάστε επίσης