• 19 Μαΐου 2024,

Οι εθελοντές «μετακομίζουν» στο λιμάνι

 Οι εθελοντές «μετακομίζουν» στο λιμάνι

Κάθε μέρα συγκεντρώνονται τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στο αμφιθέατρο του διοικητηρίου τα οποία κάθε Τετάρτη και Σάββατο βράδυ μοιράζονται στους επιβάτες του πλοίου «Νήσος Ρόδος» στους πρόσφυγες που έρχονται μέσω Μυτιλήνης στην περιοχή έχουν όμως οι περισσότεροι αφετηρία τη Συρία. Η προσέλευση των πολιτών είναι παραπάνω από συγκινητική.

Το πρωί που οι εθελοντές ανοίγουν την αίθουσα όπου συγκεντρώνονται αυτά τα είδη, βρίσκουν τον κόσμο να τους περιμένει, κρατώντας σακούλες, μέσα στις οποίες υπάρχουν είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα, φάρμακα, ακόμη και ρούχα.

Επειδή το περασμένο Σάββατο η διανομή αυτών των ειδών στους πρόσφυγες δεν έγινε με τον καλύτερο τρόπο, επειδή πολλοί αναχώρησαν για τα σύνορα με τα Σκόπια, απευθείας από το λιμάνι, χωρίς να βαδίσουν στο υπεραστικό ΚΤΕΛ, οι εθελοντικές ομάδες που υλοποιούν αυτή την πρωτοβουλία σκέπτονται την Τετάρτη το βράδυ να μοιράσουν τη βοήθεια που έχουνε εξασφαλίσει κι έχουνε συσκευάσει ευρισκόμενοι μέσα στο λιμάνι. Σχετική άδεια αναμένεται να ζητήσουν από το κεντρικό λιμεναρχείο Καβάλας.

Κάθε μέρα στο αμφιθέατρο του διοικητηρίου βρίσκονται για να τακτοποιήσουν τη βοήθεια που παραλαμβάνεται 15 τουλάχιστον εθελοντές.

Φτιάχνουν σακούλες οι οποίες το βράδυ της Τετάρτης και του Σαββάτου μοιράζονται κατά προτεραιότητα στις μάνες μικρών παιδιών, προσφυγόπουλων από τη Συρία.

Κάθε Τετάρτη και Σάββατο βράδυ οι εθελοντές που μοιράζουν αυτή τη βοήθεια, είναι σαφώς περισσότεροι, συχνά φτάνουν τα 100 άτομα.

Σήμερα στο χώρο συγκέντρωσης αυτής της βοήθειας υπάρχει υπερεπάρκεια ρούχων με αποτέλεσμα να μην παραλαμβάνονται περαιτέρω ρούχα.

Όταν η διαδικασία υποδοχής των προσφύγων κι ενίσχυσής του ολοκληρωθεί στην πόλη της Καβάλας, τότε η βοήθεια που στο μεταξύ θα έχει συγκεντρωθεί θα προωθηθεί είτε στη Μυτιλήνη, είτε στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια.

Σημειώνουμε ότι αυτή η πρωτοβουλία που είναι εντελώς αυθόρμητη κι έχει μεγάλη απήχηση στην κοινωνία, διαθέτει τη δική της ιστοσελίδα στο facebook, μέσω της οποίας γίνονται οι ειδικότερες συνεννοήσεις, παρέχονται πληροφορίες κάθε φορά που διαπιστώνονται ελλείψεις, άλλοτε σε τρόφιμα κι άλλοτε σε άλλα διαφορετικά είδη.

 

Διαβάστε επίσης