Οι εκπρόσωποι του ΤΑΡ έλαβαν το μήνυμα της Καβάλας

 Οι εκπρόσωποι του ΤΑΡ έλαβαν το μήνυμα της Καβάλας

Οι εκπρόσωποι των εταιριών που ανέλαβαν την κατασκευή και λειτουργία του αγωγού ΤΑΡ, φαίνεται ότι τη Δευτέρα το μεσημέρι, πήραν για τα καλά το μήνυμα, το οποίο τους μετέφεραν στη γνωστή συνάντηση, παρουσία του υπουργού Μανιάτη, οι εκπρόσωποι από την Καβάλα, τη Δράμα και τις Σέρρες. Αυτό είναι το συμπέρασμα όχι μόνο των πληροφοριών που δημοσιεύτηκαν χθες στον τοπικό τύπο, κυρίως των αναρτήσεων που είδαν χθες το φως του διαδικτύου, σε διάφορες ιστοσελίδες, γνωστές και λιγότερο γνωστές. Πλέον οι αντιδράσεις από την Καβάλα, τη Δράμα και τις Σέρρες, για την όδευση του αγωγού, απασχολούν σοβαρά τους εκπροσώπους του έργου, όπως αυτό προκύπτει από δύο διαφορετικά κείμενα που διαβάσαμε χθες κι αναδημοσιεύουμε.

Το πρώτο κείμενο προέρχεται από ιστοσελίδα energypres, το δεύτερο από την capital.Και στα δύο κείμενα το υπουργείο εμφανίζεται υπέρ των απόψεων των τοπικών κοινωνιών, οι δε εκπρόσωποι του αγωγού ΤΑΡ μελετούν – λένε τα δύο κείμενα – εναλλακτικά σενάρια για διαφορετική όδευση του αγωγού. Κι άλλες αναρτήσεις αλλά και δημοσιεύματα στις αθηναϊκές εφημερίδες δείχνουν ότι στον αγωγό ΤΑΡ προβληματίζονται καθώς αυτά που άκουσαν από τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων φαίνεται ότι σοβαρές σημαντικές παρατηρήσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Τα δύο κείμενα που αναδημοσιεύουμε είναι τα ακόλουθα:

 

-«Θέμα χρόνου ήταν να εκδηλωθούν οι πρώτες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών απέναντι στη διαδρομή που θα ακολουθήσει ο αγωγός TAP στη Βόρεια Ελλάδα, η κοινοπραξία του οποίου μελετά ήδη τα πρώτα σχέδια αλλαγής της διέλευσης σε δύο τουλάχιστον σημεία, ένα στο νομό Καβάλας, και ένα στο νομό Δράμας. Πρόκειται για αλλαγές στην όδευση που δεν φαίνεται προς το παρόν να δημιουργούν θέμα ανατροπής των χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης του έργου, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή ευρεία σύσκεψη που έγινε στο ΥΠΕΚΑ, υπό τον Ι.Μανιάτη, και με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΤΕΕ, του ΓΕΩΤΕΕ, του TAP, των δημάρχων της Καβάλας, της Δράμας, του Δοξάτου, και της Προσοτσάνης. Το μεγαλύτερο αυτή τη στιγμή πρόβλημα αφορά τη διέλευση από την πεδιάδα των Τεναγών Φιλίππων στο νομό Καβάλας, και δευτερευόντως κάποια σημεία εντός του νομού Δράμας. Οι κάτοικοι ζητούν αλλαγή των σχεδίων διέλευσης του αγωγού από την πεδιάδα των Τεναγών με το επιχείρημα ότι πρόκειται για καλλιεργήσιμη έκταση, καθώς και ότι το υπέδαφος εμπεριέχει μεγάλες ποσότητες τύρφης, επομένως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αυτανάφλεξης. Σαν αποτέλεσμα τα στελέχη της κοινοπραξίας μελετούν ήδη εναλλακτικές οδούς διέλευσης ώστε να παρακαμφθεί η κοιλάδα των Τεναγών, και το βασικότερο σενάριο προβλέπει ότι η χάραξη θα ακολουθήσει τελικά δυτική πορεία, αντί για βόρεια όπως το αρχικό σχέδιο.

Ενόψει πάντως και των επερχόμενων δημοτικών εκλογών, η εκτίμηση είναι πως παρόμοια κρούσματα με αυτά σε Καβάλα, Δράμα, θα εμφανισθούν και σε άλλες περιοχές της Βορείου Ελλάδος, αφού η περίοδος προσφέρεται για τη δημιουργία κλίματος αντιδράσεων ακόμη και αν το πρόβλημα δεν είναι τόσο σοβαρό. “Πρέπει να βρεθούν κοινά αποδεκτές λύσεις”, έλεγαν από την πλευρά τους χθες κύκλοι του ΥΠΕΚΑ, επισημαίνοντας με νόημα ότι “όταν δεν επιλύονται εγκαίρως τέτοιου είδους διαφορές, μπορεί να οδηγήσουν σε γενικευμένες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, με κίνδυνο ακόμη και για την ομαλή υλοποίηση του έργου”. Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι αυτό που συμβαίνει στην Καβάλα. Στη διάρκεια σύσκεψης που συγκάλεσε προ ημερών ο δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής, (σσ: παρίστατο στη χθεσινή σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ) αποφασίστηκε η σύσταση οργανωτικής επιτροπής αγώνα κατά της όδευσης του νέου αγωγού φυσικού αερίου από την πεδιάδα. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε συγκεκριμένα η συμμετοχή εκπροσώπων θεσμικών φορέων της Καβάλας και της Δράμας στην ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώνει η κοινοπραξία της κατασκευάστριας εταιρείας σε συνεδριακό κέντρο της περιοχής στις 9 Φεβρουαρίου, και ενώ την ίδια ώρα έξω από το χώρο θα γίνεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εμπλεκόμενων φορέων των δύο νομών. Σημειώνεται ότι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας- τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας, στα τέλη Σεπτεμβρίου εκπόνησε μελέτη, προτείνοντας εναλλακτική διέλευση του αγωγού ώστε να παρακαμφθούν τα Τενάγη, η οποία ωστόσο δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από την εταιρεία». (Πηγή Energy. Press)

 

-«Νέο γύρο διαλόγου με την τοπική κοινωνία της Καβάλας ξεκινά η κοινοπραξία του TAP όπως προέκυψε μετά τη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΚΑ. Στην σύσκεψη αποφασίστηκε η δημιουργία τριμερούς επιτροπής για την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων διέλευσης του αγωγού με τη συμμετοχή της κοινοπραξίας του ΤΕΕ και του ΓΕΩΤΕΕ. Παράλληλα όπως τονίζουν στελέχη της κοινοπραξίας στο Capital.gr, ο TAP ξεκινά νέο γύρο συζητήσεων με τις τοπικές κοινωνίες για να υπάρξει μια ειλικρινής και λεπτομερής ενημέρωση γύρω από τα θέματα του αγωγού.

Το νέο στοιχείο που προκύπτει πάντως από τις συζητήσεις είναι ότι πληροφορίες θέλουν την κοινοπραξία να είναι έτοιμη, εφόσον οι τοπικές κοινωνίες εμμείνουν στη διαφωνία τους, ακόμη και μετά το νέο κύκλο διαλόγου, τότε θα εξεταστούν οι εναλλακτικές οδεύσεις που προτείνονται. Το κυριότερο ζήτημα πάντως, φαίνεται να αφορά στην περιοχή Τενάγη Φιλίππων, για την οποία προ ημερών υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση στην Καβάλα και αποφασίστηκε η σύσταση επιτροπής κατά της διέλευσης του αγωγού από τη συγκεκριμένη πεδιάδα. Η κοινοπραξία πάντως αναμένεται να ανταποκριθεί στο κάλεσμα που απηύθυνε η Επιτροπή και θα ακούσει όλες τις απόψεις και τις εναλλακτικές προτάσεις που θα κατατεθούν. Σημειώνεται ότι από το Σεπτέμβριο το ΓΕΩΤΕΕ έχει παρουσιάσει πρόταση ώστε να παρακαμφθούν τα Τενάγη, η οποία ακόμη δεν έχει αξιολογηθεί από την κοινοπραξία. Τις εξελίξεις πάντως παρακολουθεί από κοντά και το ΥΠΕΚΑ, στο οποίο άλλωστε ανήκει και η πρωτοβουλία για τη χθεσινή σύσκεψη, αμέσως μόλις έγινε γνωστό ότι η τοπική κοινωνία της Καβάλας και ο δήμαρχος της πόλης εκδήλωσαν την υποστήριξή τους στην επιτροπή που προωθεί την αλλαγή της διαδρομής του αγωγού». (Πηγή:www.capital.gr)

 

 

Διαβάστε επίσης