• 6 Μαΐου 2024,

Οι οικοπεδούχοι του ΒΙΟΠΑ αναμένουν την ένταξη στα χρηματοδοτικά εργαλεία

 Οι οικοπεδούχοι του ΒΙΟΠΑ αναμένουν την ένταξη στα χρηματοδοτικά εργαλεία

Τις νεότερες εξελίξεις αναφορικά με την εγκατάσταση επαγγελματιών στο χώρο του Βιοτεχνικού Πάρκου αναζητήσαμε από τον πρόεδρο του σωματείου οικοπεδούχων, μέλος των διοικήσεων της ΟΕΒΕ και του Επιμελητηρίου, Μάκη Δημητριάδη. Ο οποίος επεσήμανε ότι σίγουρα η οικονομική κρίση στάθηκε ένας κρίσιμος κι αρνητικός παράγοντας για το ΒΙΟΠΑ. Αν και το έργο άρχισε με τους καλύτερους οιωνούς, αν και είχε σημειωθεί έντονο ενδιαφέρον από τους επενδυτές, δυστυχώς οι σημερινές συνθήκες έχουν διαφοροποιήσει τα δεδομένα.

Ορισμένοι οικοπεδούχοι που θέλησαν να ενταχθούν σε κατάλληλα προγράμματα που θα βοηθούσαν τη μετεγκατάστασή τους, ακόμη αναμένουν τα αποτελέσματα. Κάποιες περιπτώσεις βρίσκονται σε θετικό σημείο και υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες ένταξης. Μία από αυτές τις περιπτώσεις είναι κι εκείνη του Μάκη Δημητριάδη, ο οποίος κατέθεσε το φάκελό του προς ένταξη στο πρόγραμμα LEADER. Κοντολογίς, τα περίφημα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως αποκαλούνται τα προγράμματα, εμφανίζουν αρκετή γραφειοκρατία κατά την έναρξή τους και απαιτούν αρκετή αναμονή και υπομονή έως την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους.

Δύο ή τρεις οικοπεδούχοι αναμένουν την ένταξή τους στο πρόγραμμα LEADER, τέσσερις οικοπεδούχοι αναμένουν την ένταξη της επενδύσεώς τους στο ΕΣΠΑ, αλλά το πρόγραμμα περί μετεγκατάστασης επιχειρήσεων δεν φάνηκε να προτιμάται. Ομοίως δεν προτιμήθηκε από τους οικοπεδούχους και ο αναπτυξιακός νόμος. Ελπίδες εκφράζονται ότι μέχρι το τέλος του έτους θα διεξαχθούν επιτέλους τα αποτελέσματα. Ενώ για όσους καταφέρουν να ενταχθούν σε κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο θα πρέπει να αναμένεται κινητικότητα εγκαταστάσεως έως την άνοιξη του επόμενου έτους.

Πάντως, εξαιτίας του γεγονότος ότι τα κριτήρια διαφοροποιήθηκαν και η ένταξη δεν είναι πλέον εύκολη υπόθεση, ο Μάκης Δημητριάδης ξεκαθάρισε ότι εάν δεν εξασφαλίσει την έγκριση του επενδυτικού του φακέλου δε σκοπεύει να δρομολογήσει την εγκατάστασή του στο ΒΙΟΠΑ. Να σημειωθεί επίσης ότι κατόπιν των δικαστικών εξελίξεων στην υπόθεση του ΒΙΟΠΑ και της παραιτήσεως των κ.κ. Σιμιτσή – Τσατσούλη αλλά και της αλλαγής στο διοικητικό συμβούλιο, οι οικοπεδούχοι ακόμη δεν έχουν συναντηθεί με το νέο πρόεδρο της ΒΙΟΠΑ ΑΕ Τάσο Τσολάκη.

 

Διαβάστε επίσης