• 26 Απριλίου 2024,

Οι πραγματικές διαστάσεις των προβλημάτων του Κέντρου Υγείας Πρίνου – Θάσου

 Οι πραγματικές διαστάσεις των προβλημάτων του Κέντρου Υγείας Πρίνου – Θάσου

Συμπληρώθηκαν 100 και πλέον ημέρες από τον άδικο και πρόωρο χαμό του Διευθυντή, Συνεργάτη και Συνοδοιπόρου στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.) Δημήτρη Α. Έλληνα, με τον οποίο συνεργαστήκαμε εποικοδομητικά επί 17 ολόκληρα χρόνια και τον οποίο τιμούσα εν ζωή , όπως τον τιμώ και τώρα. Την ίδια αρμονική συνεργασία εγκαινιάσαμε με τη Διοίκηση του Συλλόγου Υποστηρικτών του Κ.Υ. ΠΡΙΝΟΥ (Κ.Υ.Π.) τόσο με τον πρόεδρο κ. Χρήστο Ταμανά όσο και με τον αντιπρόεδρο κ. Ι. Πενταφτίκη και τον ταμία κ. Γ. Κοντοβά. Στον κ. Χρ.Ταμανά οφείλουμε σεβασμό , τον τιμούμε για το έργο του και συνεργαζόμαστε άψογα για το όφελος του ΚΥΠ και των ασθενών.
Ο εκάστοτε Δ/ντής του Κ.Υ.Π. ορίζεται από το καταστατικό του συλλόγου ως Πρόεδρος της Ελεγκτικής Επιτροπής. Υπό το βάρος αυτής της ευθύνης τέθηκε ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας, που όλοι συμφωνήσαμε ότι θα είναι λειτουργικότερο και πρακτικότερο .
Πρόσφατο δημοσίευμα συνέδεσε τις προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου με τις ελλείψεις σε προσωπικό του Κ.Υ.ΠΡΙΝΟΥ Αυτό βεβαίως δεν είναι ακριβές γιατί η Θάσος δεν είναι μεταναστευτικός προορισμός και θα ήταν καλό να μη γίνει και στο μέλλον. Η χρηματοδότηση έγινε από έκτακτα κονδύλια του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (ISF) της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων .
Είναι όμως αληθές ότι στο Κ.Υ.Π δημιουργήθηκαν πολλά και σοβαρά προβλήματα. Τον τελευταίο κυρίως χρόνο το Κ.Υ ΠΡΙΝΟΥ-ΘΑΣΟΥ αναγκάζεται να βιώνει τη συνεχή και πρωτοφανή αποδυνάμωση και υπο-στελέχωσή του. Αποχωρήσεις , συνταξιοδοτήσεις, μετακινήσεις, μεταθέσεις, προβλήματα υγείας, κακές συγκυρίες, άτυχα ή τραγικά γεγονότα οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση που δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να γίνει παγίως αποδεκτή.
Σε σχέση με λίγους μόνο μήνες πριν υπάρχει έλλειμμα έξι (6) γιατρών και επίκειται η αποχώρηση δύο ακόμα (για έναρξη και συνέχιση αντίστοιχα της ειδίκευσής τους) που θα δημιουργήσει έλλειμμα οκτώ (8) γιατρών! Στον πρόωρο-άδικο θάνατο του Δ .Έλληνα προστέθηκαν η μετάθεση μιας γιατρού σε Κ.Υ της Χαλκιδικής (που είχε δρομολογηθεί πολλούς μήνες πριν) και η μη προκήρυξη τεσσάρων (4) θέσεων αγροτικών ιατρείων της Θάσου. Υπάρχουν έγγραφα που αποδεικνύουν ότι η κ. Στόφα από το Νοσοκομείο Καβάλας και η κ. Βεζύρη από την 4η ΥΠΕ είχαν αποστείλει εγκαίρως στην κ. Δημητράκου στο Υπουργείο Υγείας τα αιτήματα για προκήρυξη των θέσεων των Π.Ι. της Θάσου. Για κάποιο λόγο η κ. Δημητράκου δεν τις συμπεριέλαβε στις προκηρύξεις του Ιουλίου 2015. Δεν μάθαμε ποτέ τον λόγο γιατί δεν κατορθώσαμε ούτε εμείς ούτε η κ. Στόφα και η κ. Βεζύρη να επικοινωνήσουμε με την κ. Δημητράκου παρά τις συνεχείς προσπάθειές μας. Έκτοτε δεν έγινε όπως αναμενόταν η επόμενη προκήρυξη των αγροτικών Ιατρείων τον Σεπτέμβριο του 2015 πιθανότατα λόγω των εκλογών. Καθυστερεί μέχρι σήμερα αδικαιολόγητα και είναι μεγάλη η ευθύνη του Υπουργείου. Αναμένεται πλέον από στιγμή σε στιγμή και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από γιατρούς (και ειδικούς) που έχουν έρθει σε επαφή μαζί μου. Οι ειδικοί γιατροί διορίζονται μόνιμα και μπορούν να λύσουν οριστικά το πρόβλημα ιατρικού δυναμικού στη Θάσο.
Λόγω προβλημάτων υγείας, μετακινήσεων, αδειών τοκετού κ.λ.π. υπάρχει σοβαρό έλλειμμα και στο νοσηλευτικό προσωπικό του Κ.Υ.Π. Η παντελής έλλειψη διοικητικού υπαλλήλου (κανένας διοικητικός!!!) σε ένα μάλιστα καινούριο ηλεκτρονικό περιβάλλον δημιουργεί προβλήματα στη διοίκηση και διαχείριση. Η παντελής έλλειψη μαιών (κενές και οι δυο θέσεις λόγω συνταξιοδότησης) σε ένα νησιώτικο Κ.Υ. όπου οι τοκετοί στο χώρο του ή «εν πλω» είναι συχνό φαινόμενο. Δεν υπάρχει φύλακας, δεν υπάρχει βοηθητικό προσωπικό δεν υπάρχει επισκέπτρια αδερφή και υπηρετεί μια μόνο υπάλληλος καθαριότητας.
Θα μπορούσα να συνεχίσω και με πολλά άλλα προβλήματα (όπως π.χ. η συντήρηση του πεπαλαιωμένου κτιρίου, βλάβες στον εξοπλισμό κ.λ.π.) αλλά θα περιοριστώ να αναφερθώ στο ΜΕΙΖΟΝ που αποτελεί και την αιχμή του δόρατος των προβλημάτων του ΚΥ ΠΡΙΝΟΥ.
Στο ΚΥ ΠΡΙΝΟΥ υπηρετούσαν προ διετίας δέκα άτομα ως οδηγοί- πληρώματα ασθενοφόρου. Έχουν πλέον απομείνει μόνο τέσσερις. Πρόγραμμα 24ωρης κίνησης ασθενοφόρου με τέσσερα άτομα δε μπορεί να γίνει παρά μόνο παραβιάζοντας τη νομιμότητα και εκβιάζοντας το φιλότιμο των εργαζομένων. Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου υπήρχαν στη διάθεση του Κ.Υ.Π. δύο ακόμη άτομα συμπληρωματικά και επικουρικά. Μία οδηγός – διασώστης πτυχιούχος της σχολής ΕΚΑΒ με σύμβαση από το σύλλογο Υποστηρικτών και κόστος περίπου 1350 Ευρώ μηνιαίως και ένας συμβασιούχος οδηγός με παραχώρηση του Δήμου Θάσου. Η παραχώρηση οδηγού από το Δήμο Θάσου ανανεώθηκε μετά και από δικό μου αίτημα με τον ίδιο οδηγό.
Για να μην αφήνουμε το νησί με ακάλυπτες βάρδιες, τους πιέζουμε να εργάζονται σε συνεχή 24ωρη βάρδια. Με ένα μόνο οδηγό σε 24ωρη βάρδια εκτός του ότι παρανομούμε κατάφωρα , όταν γίνεται διακομιδή επείγοντος περιστατικού προς Κεραμωτή , δεν υπάρχει άλλος οδηγός σε βάρδια , δεν μπορεί να κινηθεί το δεύτερο ασθενοφόρο και το νησί μένει τελείως ακάλυπτο για δυο ολόκληρες ώρες. Επιπλέον είμαστε επιφορτισμένοι με τα εξιτήρια του Νοσοκομείου Καβάλας προς τη Θάσο που είναι αρμοδιότητα και υποχρέωση του ΕΚΑΒ Καβάλας.
Ας μου επιτραπεί εδώ να παραθέσω αποσπάσματα πρόσφατων εγγράφων του εκλιπόντα Δ.Έλληνα , που αποδεικνύουν τη διαχρονικότητα των προβλημάτων του Κ.Υ. Πρίνου:
Θέμα: Προκήρυξη κενών θέσεων Περιφερειακών Ιατρείων του Κ.Υ. Πρίνου
Από την ανακοίνωση της προκήρυξης των κενών θέσεων των Περιφερειακών Ιατρείων από το Υπουργείο Υγείας στις 23.07.2015 προκύπτει ότι δυστυχώς ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΚΗΡΥΧΤΕΙ, ως όφειλε σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, οι παρακάτω θέσεις των Περιφερειακών του Κέντρου Υγείας Πρίνου:
• Περιφερειακό Ιατρείο Καλλιράχης, που κενώθηκε στις 25.06.2015
• Περιφερειακό Ιατρείο Κέντρου Υγείας Πρίνου, όπου η θητεία του υπηρετούντος γιατρού λήγει στις 4.10.2015
• Περιφερειακό Ιατρείο Θεολόγου, όπου η θητεία του υπηρετούντος γιατρού λήγει στις 6.10.2015 και δεν προτίθεται να ζητήσει παράταση.
• Περιφερειακό Ιατρείο Παναγίας, όπου η θητεία του υπηρετούντος γιατρού λήγει στις 26.11.2015 και δεν προτίθεται να ζητήσει παράταση.
Δηλαδή σε σύνολο 9 (εννέα) υπηρετούντων αγροτικών ιατρών υπάρχει περίπτωση για αρκετούς ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥΣ μήνες να λείπουν οι 4 (τέσσερις).

ΘΕΜΑ: Προβλήματα λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Πρίνου – Αδυναμία κίνησης ασθενοφόρων σε 24ωρη βάση

Σε συνέχεια της προφορικής μας ενημέρωσης στον κ. Υπουργό και κατόπιν εντολής του, σας ενημερώνουμε ότι δυστυχώς, για πρώτη φορά, μετά από τα 28 χρόνια συνεχούς λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Πρίνου, δεν υπάρχει δυνατότητα κίνησης του ασθενοφόρου σε 24ωρη βάση, με ότι κίνδυνο συνεπάγεται αυτό για την υγεία των 14.000 μόνιμων κατοίκων του νησιού.
Ο λόγος είναι ότι από τους 10 (ΔΕΚΑ) οδηγούς που υπηρετούσαν την αντίστοιχη χρονική περίοδο του περασμένου χρόνου υπηρετούν πλέον μόνο 4 (ΤΕΣΣΕΡΙΣ). Επανειλημμένα και έγκαιρα, τόσο προφορικά όσο και έγγραφα, είχε επισημανθεί το πρόβλημα αυτό, τόσο στη Διοίκηση του νοσοκομείου Καβάλας, όσο και στην 4η ΥΠΕ και στο ΕΚΑΒ, χωρίς όμως να δοθεί κάποια λύση.
Ειδικότερα από τριμήνου και πλέον κάθε Τετάρτη ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΔΗΓΟΣ στη βάρδια 11μ.μ. μέχρι 7 π.μ., και συνεπώς είναι αδύνατη η κίνηση του ασθενοφόρου αυτές τις ώρες. Παράλληλα οι συσσωρευμένες ημεραργίες των οδηγών υπερβαίνουν τις 60 (εξήντα) ενώ κανένας οδηγός δεν έχει πάρει ούτε μία ημέρα κανονική άδεια για το 2014. Η κίνηση του ασθενοφόρου βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στην προσφορά των εργαζομένων, γιατί αν αυτοί διεκδικήσουν τα αυτονόητα, θα αναγκαστούμε να καταργήσουμε εντελώς τη νυχτερινή βάρδια.
Ο Δντής ΚΥΠ

Σε όλα αυτά τα φαινόμενα δε μείναμε βέβαια με σταυρωμένα τα χέρια. Με την ιδιότητα του ορισμένου αναπληρωτή Δ/ντη αναλάβαμε πλήρως την ευθύνη και τα γνωστοποιήσαμε στους θεσμικούς παράγοντες του νομού, που όχι μόνο μας άκουσαν, αλλά βοήθησαν και με την ενεργό παρουσία τους , τη δική μου και του Δημάρχου Θάσου να επισκεφτούμε, να συνομιλήσουμε και να εκθέσουμε όλα αυτά τα προβλήματα τόσο στον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ όσο και στον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Π. Πολάκη. Επισκεφθήκαμε δύο φορές τον Διοικητή της 4ης ΥΠΕ (τη δεύτερη φορά μαζί με το Δήμαρχο) για να εκθέσουμε τα προβλήματα και να διεκδικήσουμε προσωπικό. Στείλαμε Υπομνήματα που περιγράφουν την κατάσταση τόσο στον Υπουργό Υγείας όσο και στον Περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας-Θράκης.
Διερευνήσαμε και ανακαλύψαμε τη δυνατότητα να συμμετάσχουμε στην κατάρτιση φορέων ανάληψης κοινωφελούς εργασίας μέσω της 4ης Υ.ΠΕ. Ευελπιστούμε ότι εντός του 2016 θα ενταχθεί το Κ.Υ.Π. στους φορείς υλοποίησης αυτών των προγραμμάτων και θα προκύψει ωφέλιμο προσωπικό στο χώρο μας.
Κατορθώσαμε με ενέργειές μας -(βοήθησε η ιδιότητά μου ως Αν. Συντονιστή Εκπαίδευσης των ειδικ. Ιατρών του Νοσοκομείου Καβάλας)- και τη σύμφωνη γνώμη του Διοικητή της 4ης Υ.ΠΕ. να μετακινούμε δέκα (10) γιατρούς ειδικ. Γενικής Ιατρικής για εφημέρευση στο Κ.Υ. Πρίνου αποσοβώντας τον κίνδυνο να τεθεί εκτός εφημεριών το Κ.Υ.Π. Δυο γιατροί μετακινήθηκαν για πέντε (5) και τρεις (3) μήνες αντίστοιχα και οι υπόλοιποι εκ περιτροπής για τρεις (3) εφημερίες κάθε μήνα. Κατορθώσαμε μάλιστα να εγκριθεί κονδύλιο για τη σίτισή τους ενώ έχει ανασταλεί η σίτιση σε όλα τα άλλα Κ.Υ. της 4ης Υ.ΠΕ.
Στο σύντομο χρονικό διάστημα που αναφερόμαστε έγιναν σημαντικές χορηγίες σε ιατροφαρμακευτικό και επιδεσμικό υλικό, ιατρικά εργαλεία, λευκά είδη και ρουχισμό. Πολύ σημαντικές χορηγίες έγιναν από τον όμιλο Rotary Θάσου και τον AHEPANS. Δωρήτρια από τη Ν. Θάσο που επιθυμεί ανωνυμία επικοινώνησε απευθείας μαζί μου και διέθεσε το ποσό των 5.000 Ευρώ για να γίνει η αγορά πολύ χρήσιμης αναπνευστικής συσκευής Bipap ST , που θα είναι πολύτιμη για την αντιμετώπιση οξέων αναπνευστικών περιστατικών. Το υπόλοιπο χρηματικό ποσό της δωρεάς διατέθηκε για τον επιμελή καθαρισμό κύριων και αποθηκευτικών χώρων, την τακτοποίηση και καταγραφή υγειονομικού και άλλου υλικού και την επιδιόρθωση της στέγης του Κ.Υ.Π. Οριστική λύση στο πρόβλημα επισκευής της στέγης θα δοθεί με πρωτοβουλία του Δημάρχου (παραχώρηση τεχνικής υποστήριξης και υλικών από το Δήμο). Να σημειώσω εδώ την αμέριστη ηθική και υλική συμπαράσταση από το Δήμο Θάσου , τον Δήμαρχο κ.Κ.Χατζηεμμανουήλ , τον Αντιδήμαρχο κ. Ι.Πλαφαδέλη και τον Δημοτικό Σύμβουλο και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανθρώπων έργα» κ. Β.Παπαφιλίππου.
Στις 23/10/2015 εγκαταστάθηκε στο Κ.Υ.Π. και έκτοτε είναι σε λειτουργία πρωτοποριακό σύστημα επείγουσας τηλε-Ιατρικής σε εφαρμογή του προγράμματος “BE-HEALTH” (διασυνοριακό πρόγραμμα Ελλάδας-Βουλγαρίας).
Από την πρώτη στιγμή αντιμετωπίσαμε σοβαρότατα θέματα όπως αυτό με τις ναυτιλιακές εταιρείες και το πλοίο σε επιφυλακή. Ζητήσαμε να έρθει το θέμα προ ημερησίας διάταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο και κάναμε παρεμβάσεις σε θεσμικά πρόσωπα .Υπήρξε παρέμβαση του Διοικητή της 4ης Υ.ΠΕ. προς το Λιμεναρχείο για να ευθυγραμμιστεί με τις θέσεις μας. Έγιναν επίσης παρεμβάσεις των κυβερνητικών βουλευτών προς το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και παρεμβάσεις του Δημάρχου με δική του πρωτοβουλία.
Σε γνωστό ξενοδοχείο της Καβάλας με πρωτοβουλία του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας κ. Ξ .Κροκίδη έγινε πολύ χρήσιμη συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.) κ. Κ. Κουτσόπουλο , ο οποίος είναι Εθνικός μας Αντιπρόσωπος στη μόνιμη επιτροπή Ευρωπαίων Ιατρών (C.P.M.E.) και έχει συχνή επαφή με τον Επίτροπο Υγείας της Ευρωπαικής Ένωσης. Συζητήσαμε εκτενώς τα προβλήματα του Κ.Υ.Π. και υποβάλλαμε σχετικό Υπόμνημα. Εκδήλωσε την πρόθεσή του να επισκεφτεί το νησί και το Κ.Υ.Π.
Έχουμε κάνει επανειλημμένες εκκλήσεις στη Δ/ντρια του ΕΚΑΒ Καβάλας- (τα τελευταία δυο χρόνια δεχόταν παρόμοιες συνεχείς παρεμβάσεις από τον εκλιπόντα Δ.Έλληνα)- προκειμένου να δεχτεί να μας ενισχύσει με έναν τουλάχιστον οδηγό – διασώστη, αλλά φαίνεται πως δεν κατανοεί το πρόβλημα που υπάρχει στη Θάσο. Οχυρώνεται πίσω από το γεγονός ότι η Θάσος δεν διαθέτει ακόμη τομέα ΕΚΑΒ και προκειμένου να μην παρατυπήσει, μας ωθεί στην εκτέλεση ενός επισφαλούς και παράνομου προγράμματος κίνησης ασθενοφόρου στη Θάσο.
Μπροστά στο ενδεχόμενο να μην υλοποιηθούν οι υποσχέσεις του Προέδρου του ΕΚΑΒ φροντίσαμε να συναντηθούμε με κορυφαίο επιχειρηματία της Θάσου ο οποίος υποσχέθηκε ότι αν χρειαστεί θα αναλάβει εκείνος τη μισθοδοσία δυο οδηγών- -διασωστών κατά τη θερινή περίοδο. Στη χειρότερη λοιπόν περίπτωση που αθετηθούν οι υποσχέσεις και η Πολιτεία δεν αναλάβει τις ευθύνες της και τον θεσμικό της ρόλο, θα διαθέτουμε ένα επιπλέον οδηγό-διασώστη σε σχέση με το καλοκαίρι του 2015.
Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα πράξαμε πολλά συνεργαζόμενοι όλοι σχεδόν, με σύμπνοια, ομόνοια και κατανόηση. Είναι κατανοητό ότι κάποιοι ενοχλήθηκαν από τη δράση μας αλλά θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τη λειτουργία του Κ.Υ.Π. και το όφελος του λαού της Θάσου. Το όραμά μας είναι η προσφορά υγειονομικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας με υπευθυνότητα και ευαισθησία. Δεν επιθυμούμε να αποδείξουμε τίποτα και σε κανένα. Ότι είμαστε φαίνεται από την πορεία πολλών χρόνων, τη δουλειά μας και την κατάθεση ψυχής.
Διεκδικούμε οριστικές και θεσμικές λύσεις στα προβλήματα του Κ.Υ.Π. Πρέπει κάποιοι να κατανοήσουν ότι η Θάσος έχει ιδιαιτερότητες . Είναι ένα μεγάλο νησί με μόνιμο πληθυσμό που υπερβαίνει τις 15.000 κατοίκους και είναι ο κύριος τουριστικός προορισμός της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια διαρκώς αυξανόμενη τουριστική κίνηση, είναι περιοχή που συνεισφέρει πολύ εποικοδομητικά στην προβληματική ελληνική οικονομία και είναι τόπος ανάπτυξης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και επενδύσεων. Οι εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται το νησί κάθε χρόνο και προβλέπεται να αυξηθούν σημαντικά φέτος, χρειάζονται ένα αίσθημα υγειονομικής ασφάλειας και βέβαια την εξασφάλιση της γρήγορης και ασφαλούς διακομιδής τους αν υπάρξει επείγον πρόβλημα υγείας.
Έχοντας πλήρη συναίσθηση της ευθύνης μας απέναντι στην κοινωνία της Θάσου δηλώνουμε ότι δεν πάει άλλο. Μέχρι την υλοποίηση των υποσχέσεων (ίδρυση τομέα ΕΚΑΒ, παραχώρηση δυο οδηγών-πληρωμάτων ασθενοφόρων από τις προσλήψεις του ΕΚΑΒ, άμεση προκήρυξη των αγροτικών ιατρείων, μία θέση γραμματειακής υποστήριξης) ζητάμε την άμεση ενίσχυσή μας με ένα τουλάχιστο οδηγό–διασώστη και ένα υπάλληλο γραμματειακής υποστήριξης με επικουρικές θέσεις.
Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι εκτίθενται σε κίνδυνο τόσο η Θάσος ως ασφαλής τουριστικός προορισμός , όσο και ανθρώπινες ζωές, φαινόμενα που δεν μπορούν βεβαίως σε καμία περίπτωση να γίνουν αποδεκτά και ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να διεκδικήσουμε δυναμικά τα αυτονόητα.
Τέλος υποσχόμαστε ότι θα κρατήσουμε όρθιο το δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του νησιού μας αψηφώντας τις δυσκολίες και την επαγγελματική κόπωση και εξουθένωση έστω κι αν κάποτε γίνονται δυσβάσταχτα.

Ο Αναπληρωτής Δ/ντής του Κ.Υ.Πρίνου

Θωμάς Γ. Αγγελόπουλος

Διαβάστε επίσης