Όταν ο Λευθέρης Αθανασιάδης απήγγειλε Πρόδρομο Μάρκογλου

 Όταν ο Λευθέρης Αθανασιάδης απήγγειλε Πρόδρομο Μάρκογλου

Όπως αυτή την εποχή, στις αρχές του κάθε χρόνου έχουμε τις εκδηλώσεις από φορείς, σωματεία, συλλόγους κ.λ.π για το κόψιμο της βασιλόπιτας έτσι και πριν 50 χρόνια (μισό αιώνα) στις αρχές λοιπόν του 1966 η ιστορία ήταν η ακριβώς ίδια.
Μεγάλο κοινωνικό γεγονός για την Καβάλα αποτελούσε εκείνη την εποχή η γιορτή του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών όπου εκτός από το κόψιμο της καθιερωμένης βασιλόπιτας η εκδήλωση περιελάμβανε πολλές και πολύ ενδιαφέρουσες καλλιτεχνικές παρουσιάσεις. Στην συγκεκριμένη εκδήλωση στην οποία αναφερόμαστε και που έγινε την Κυριακή 9 Ιανουαρίου 1966 ήρθαν από την Θεσσαλονίκη και παρέστησαν τόσο ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Σωκράτης Καραντινός όσο και οι ηθοποιοί Αφροδίτη Λόντου και Κώστας Ματσακάς οι οποίοι απήγγειλαν λαϊκά επίκαιρα δίστιχα αλλά και «…ένα χαριτωμένο φίνο διάλογο από γαλλικό κείμενο κατά παλαιά μετάφρασι και διασκευή του αειμνήστου Γρηγορίου Ξενοπούλου…» Και όπως γράφει ο ρεπόρτερ της «Πρωϊνής» «…η έκτακτη απόδοση από τους δύο καλλιτέχνες εχειροκροτήθη ζωηρώς».
Επίσης σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Πρωϊνής» που ήταν εκτεταμένο και λεπτομερές «…Στο πιάνο ο κ. Αθαν. Βασιλειάδης απόφοιτος του Ωδείου Καβάλας έπαιξε τρεις δημιουργίες του Σοπέν με επιτυχία αποσπάσας τα χειροκροτήματα και συγχαρητήρια των παρισταμένων…»
Η βραδιά είχε και άλλο πλούσιο καλλιτεχνικό περιεχόμενο αλλά ξεχώρισε η απαγγελία με επιτυχία δύο ποιημάτων του Πρόδρομου Μάρκογλου από τον τελειόφοιτο του Οικονομικού Λυκείου Καβάλας Λευθέρη Αθανασιάδη ο οποίος και χειροκροτήθηκε ζωηρώς.
Για την ιστορία το ρεπορτάζ της εποχής αναφέρει ότι την βασιλόπιτα έκοψε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Χαράλαμπος Λαλένης και το φλουρί έτυχε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γρηγόρης Μπαχάρης.
Η γιορτή έγινε στη Στέγη του ΣΦΓΤ η οποία ήταν «ασφυκτικώς γεμάτη». Και το ρεπορτάζ μάλιστα εξειδικεύει «Φρεσκοβαμένη, καθαρή, διακοσμημένη με γούστο –με τη συμβολή καλλιτέχνιδος ζωγράφου εκ Θεσσαλονίκης που παρεπιδημεί στην πόλη μας- και με κανονική κεντρική θέρμανσι, εγνώρισε η σάλα παληές δόξες…»
Είχαν παραστεί φυσικά οι βουλευτές Νικολαΐδης, Λυμπέρης και Δούκας, ο τ. υπουργός τότε Αυγ. Θεολογίτης ο δήμαρχος και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κώστας Τσολάκης και Γρηγόρης Μπαχάρης μετά των συζύγων τους .
Τέλος την οργανωτική επιτροπή που ετοίμασε την εκδήλωση αποτελούσαν η Λένα Βαμβακούση και οι Λαλένης, Στογιαννίδης, Ρωμανιάς και Σαμαρίδης.

Διαβάστε επίσης