• 19 Μαΐου 2024,

Οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο εργοστάσιο

 Οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο εργοστάσιο

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας, Ηλίας Ιωαννίδης, Αλεξάνδρα Τσανάκα και Δημήτρης Εμμανουηλίδης, επισκέφτηκαν χθες το μεσημέρι το εργοστάσιο της ΒΦΛ με σκοπό να ενημερώσουν το σωματείο, τη νέα διοίκησή του για την εξέλιξη που θα οριστικοποιηθεί σήμερα στο κοινοβούλιο. Στο μίνι φορολογικό νομοσχέδιο υπάρχει άρθρο με το οποίο απαλλάσσεται από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης για τη χρήση φυσικού αερίου η βιομηχανία φωσφορικών λιπασμάτων. Η πρωτοβουλία αυτή αναδείχθηκε και στα αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης, όχι γιατί ωφελείται η βιομηχανία φωσφορικών λιπασμάτων αφού αυτό είναι βέβαιο, αλλά γιατί της ίδιας τροπολογίας δεν επωφελούνται κι άλλες βιομηχανίες της χώρας.

Με το άρθρο του νομοσχεδίου απαλλάσσονται του ειδικού φόρου κατανάλωσης φυσικού αερίου μόνο οι βιομηχανίες που το χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη και όπως φαίνεται η βιομηχανία φωσφορικών λιπασμάτων είναι η μοναδική στη χώρα.

Από τις δηλώσεις που έκανε χθες οι βουλευτές πριν συναντήσουν τη διοίκηση του σωματείου ξεχωρίζουν οι δηλώσεις της Αλεξάνδρας Τσανάκα. Εξηγεί ότι τα χρήματα αυτά δεν καταργούνται, θα πληρώνονται από την εταιρία, αλλά σ΄ έναν ειδικό λογαριασμό μέσα του οποίου θα τακτοποιούνται οι υπόλοιπες υποχρεώσεις της εταιρίας προς τη ΔΕΠΑ, προς τους εργαζόμενους αλλά και προς τους συνταξιούχους της.

Πρώτος στους δημοσιογράφους μίλησε ο Ηλίας Ιωαννίδης, είπε τα εξής: «Η πρωτοβουλία μας έχει να κάνει με την επιθυμία να ενημερώσουμε κυρίως το σωματείο για τη ρύθμιση αυτή που θα ψηφισθεί αύριο».

ΕΡ: Οριστικό;

ΑΠ: «Οριστικό από τις προϋποθέσεις που θέτουμε. Ότι αυτά τα χρήματα σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να πάνε σε ταμείο – στις τσέπες  Λαυρεντιάδη. Αυτά τα χρήματα είναι ν΄ αποδοθούν σε χρέη, σε εργαζόμενους, να ξαναγυρίσουν οι μισθοί ειδικά των ανθρώπων που πριν δυο – τρεις μήνες τους φθάσανε στα 400 και 500 ευρώ, να επανέλθουν εκεί που ήτανε. Μέρος των χρημάτων ν΄ αποδοθεί σε αποκατάσταση περιβαλλοντικών επιπτώσεων και στη ΔΕΠΑ. Όλα αυτά θα τα ρυθμίσουμε το υπουργείο, οι βουλευτές μαζί, προκειμένου αυτό το σημαντικό για τη λειτουργία του εργοστασίου για τους εργαζόμενους και την περιοχή, να έχει όφελος για την κοινωνία κυρίως και το περιβάλλον».

Στη συνέχεια ο Τάκης Εμμανουηλίδης ανέφερε: «Νομίζω ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, εάν βέβαια τηρηθούν οι όροι που έχουνε κατατεθεί από εμάς, γιατί σε μεγάλο βαθμό πρέπει ν΄ αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος των εργαζομένων, των συνταξιούχων. Εφόσον λοιπόν εκπίπτει ο φόρος αυτός πρέπει ν΄ αποδοθεί στην κοινωνία κι όχι να ενθυλακωθεί σε ταμία τα οποία δεν έχουν και την καθαρότερη διαχείριση μέχρι τώρα. Υπ΄ αυτούς του όρους νομίζω ότι είναι μία απόφαση προς τη σωστή κατεύθυνση».

Η Αλεξάνδρα Τσανάκα δήλωσε: «Πρώτον είναι τροπολογία σ΄ ένα μίνι φορολογικό νομοσχέδιο, είναι το άρθρο 3 του νομοσχεδίου αυτού. Δεύτερον δεν πρέπει να καταργηθεί ο φόρος. Πρέπει να γίνει ένας ειδικός λογαριασμός στον οποίο θα πηγαίνουν τα χρήματα κι από εκεί θα πληρώνονται όπως είπανε προηγουμένως οι συνάδελφοι μου, δηλαδή οι συνταξιούχοι, το περιβάλλον πρέπει να δούμε, με την ασφάλεια του εργοστασίου, άρα το σκεπτικό δεν είναι να καταργηθούν  και να πάψουν να τα πληρώνουν, αλλά να τα πληρώνουν, να πάνε σ΄ έναν ειδικό λογαριασμό κι από εκεί να ξέρουμε που πηγαίνουν τα χρήματα».

 

 

Διαβάστε επίσης