Οι 4 Δήμοι του Νομού ετοιμάζουν προτάσεις έργων για το… νέο ΕΣΠΑ

 Οι 4 Δήμοι του Νομού ετοιμάζουν προτάσεις έργων για το… νέο ΕΣΠΑ

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην Κομοτηνή, μία πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα που απευθύνονταν κυρίως στους δήμους της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε σχέση με το νέο ΕΣΠΑ, τη διαδικασία που θ΄ ακολουθήσει μέχρι το τέλος του έτους.

Τα χρήματα του νέου ΕΣΠΑ είναι εγκεκριμένα. Η Ελλάδα μπορεί ν΄ αρχίσει τη διαδικασία της εκταμίευσης πριν το τέλος του 2015, αρκεί η προηγούμενη διαδικασία να τρέξει.

Αυτό ήταν νόημα της ημερίδας που οργανώθηκε από κοινού από την περιφερειακή ένωση Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και την περιφέρεια ΑΜΘ. Ο πρόεδρος των δημάρχων κ. Λαμπάκης τόνισε ότι σ΄αυτή τη διαδικασία πρέπει να υπάρχει στενή συνεργασία των δήμων με την περιφέρεια. Ο Νομός Καβάλας εκπροσωπήθηκε από τους δημάρχους Βαγγέλη Τσομπανόπουλο, Κώστα Χατζηεμμανουήλ, Φίλιππο Αναστασιάδη. Παρόντες ήταν οι αντιδήμαρχοι Μπάμπης Πεταμίδης από τη Θάσο, Δημοσθένης Τουλκίδης από την Καβάλα. Ήταν επίσης παρόντες αρκετοί υπηρεσιακοί παράγοντες, οι περισσότεροι από την τεχνική υπηρεσία των τεσσάρων δήμων.

Έγινε ενημέρωση για το συνολικό πρόγραμμα, τη διαδικασία που θα τρέξει από δω και πέρα, η εξειδίκευση δηλαδή σε συγκεκριμένες κατηγορίες δράσεων.

Οι δήμοι πρέπει να συμπληρώσουν φόρμα με τις προτάσεις όπου θ΄ αναφέρονται σε έργα και σε προϋπολογισμό του κάθε έργου. Αυτές τις προτάσεις θα τις υποβάλλουν στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μέσα στο μήνα Απρίλιο. Το νέο ΕΣΠΑ τονίστηκε στην ημερίδα μπορεί να είναι ενεργό πρόγραμμα χρηματοδότησης και δημοτικών έργων το φθινόπωρο του 2015. Έργα επιλέξιμα είναι πολλά και διάφορα. Το πρόγραμμα πάντως δίνει προτεραιότητα στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην καταπολέμηση της φτώχειας και στην υγεία – πρόνοια.

Στη συνέχεια υπάρχει η δυνατότητα να ενισχυθεί η εκπαίδευση, όπως επίσης να εγκριθούν πρωτοβουλίες και έργα της τοπικής αυτοδιοίκησης, μια μεγάλη γκάμα έργων που αρχίζει από κατασκευή δρόμων, φτάνει μέχρι την απόκτηση εξοπλισμού. Η συνεργασία της περιφέρειας ΑΜΘ θα είναι πολυεπίπεδη και συνεχής, προκειμένου η Ανατολική Μακεδονία Θράκη να είναι έτοιμη, όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

 

Διαβάστε επίσης