• 19 Μαΐου 2024,

Οκτώ μήνες φυλάκιση με αναστολή επειδή έκρυψε τον δεύτερο γάμο του

 Οκτώ μήνες φυλάκιση με αναστολή επειδή έκρυψε τον δεύτερο γάμο του

Αργά το μεσημέρι χθες το Τριμελές Καβάλας ανακοίνωσε  την απόφασή του για υπόθεση που το απασχόλησε νωρίτερα το πρωί για αρκετή ώρα. Ο κατηγορούμενος ήταν συνταξιούχος από την Θάσο που όπως αποδείχθηκε από έλεγχο που του έγινε από το ΙΚΑ, εισέπραττε παρανόμως σύνταξη χηρείας λόγω του θανάτου της συζύγου του, αν και στο μεταξύ είχε ξαναπαντρευτεί. Ο κατηγορούμενος, τόσο στην απολογία του όσο και σε όλη τη διάρκεια της δίκης δια του συνηγόρου του, υποστήριξε ότι δεν γνώριζε το παραμικρό. Υπήρξε παράσταση πολιτικής αγωγής από το ΙΚΑ που δήλωσε στο δικαστήριο ακριβώς το αντίθετο.

Μάρτυρας κατηγορίας κατέθεσε υπάλληλος του ΙΚΑ Καβάλας. Στο τέλος το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία, από απάτη ιδιαίτερα μεγάλης αξίας σε απλή απάτη, καταδικάζοντας τον ιδιώτη από την Θάσο σε φυλάκιση 8 μηνών με αναστολή ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να επιστρέψει τα χρήματα που εισέπραττε παρανόμως από το ΙΚΑ τα οποία υπολογίζονται στο ποσό των 18.000 ευρώ.

Η ιστορία εξετάστηκε αναλυτικά από το δικαστήριο. Ο κατηγορούμενος έχασε τη γυναίκα του το 2003. Λίγους μήνες μετά το θάνατό της γνωστοποίησε το γεγονός στο ΙΚΑ και εισέπραξε καταρχήν τα έξοδα κηδείας, στη συνέχεια μέρος της σύνταξης που εισέπραττε η θανούσα. Το 2007 ξαναπαντρεύτηκε, χωρίς να γνωστοποιήσει τον νέο γάμο του στο ΙΚΑ. Το 2014 το ΙΚΑ έκανε έλεγχο, και βρήκε πολλές τέτοιες περιπτώσεις, μεταξύ των οποίων και αυτή του κατηγορούμενου. Τον κάλεσε να δώσει εξηγήσεις, αυτός δεν εμφανίστηκε στο ΙΚΑ Καβάλας, του ζήτησε να επιστρέψει τα χρήματα και αυτός από το ποσό φέρεται να έχει επιστρέψει μόλις 400 ευρώ.

Η ποινική διαδικασία κινήθηκε από το ΙΚΑ. Ο συνήγορος υπεράσπισης δήλωσε στην έναρξη της διαδικασίας ότι ο πελάτης του δεν ήξερε ότι έπρεπε να δηλώσει τον καινούργιο του γάμο ο οποίος στο μεταξύ οδηγήθηκε σε διαζύγιο. «Είναι απόφοιτος δημοτικού, δεν ήξερε» είπε ο συνήγορος υπεράσπισης. Γνώριζε τη διαδικασία καθώς είχε απευθυνθεί στο ΙΚΑ για να πάρει την σύνταξη της γυναίκας του όταν αυτή πέθανε, υποστήριξε η πολιτική αγωγή.

Μάρτυρας υπεράσπισης κατέθεσε συγγενικό του πρόσωπο που δήλωσε ότι ο κατηγορούμενος δεν γνώριζε ότι έπρεπε να δηλώσει ότι ξαναπαντρεύτηκε. Στην απολογία του υποστήριξε ακριβώς το ίδιο πράγμα. Η υπεράσπιση κατέθεσε διάφορες ενστάσεις, ακόμη και ακυρότητας του κλητηρίου θεσπίσματος, που δεν έγιναν δεκτές από το δικαστήριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μάρτυρας κατηγορίας είπε ότι το 2007 το ΙΚΑ δεν είχε μηχανισμό για να ελέγξει ποιοι από τους δικαιούχους σύνταξης χηρείας είχαν στο μεταξύ ξαναπαντρευτεί. Ο μηχανισμός λειτούργησε το 2013 και 2014 με αποτέλεσμα να αποκαλυφθούν πολλές τέτοιες περιπτώσεις. Σημειώνουμε ότι μετά από ένσταση που κατέθεσε ο κατηγορούμενος στο ΙΚΑ το ΙΚΑ αποδέχθηκε το αίτημά του και δεν τον επιβαρύνει πλέον με τους τόκους έναντι του αρχικού ποσού το οποίο του καταλόγισε.

 

Διαβάστε επίσης