Ολοκλήρωση εκδηλώσεων του Δήμου Καβάλας

 Ολοκλήρωση εκδηλώσεων του Δήμου Καβάλας

Με την εκδήλωση που έγινε την Τρίτη 5 Γενάρη στη Νέα Καρβάλη (αναβίωση του εθίμου Σάγια) ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του Δήμου Καβάλας για την περίοδο των εορτών. Χωρίς επί της ουσίας να άλλαξαν πολλά πράγματα, οι εκδηλώσεις ήταν πετυχημένες αφού ήταν πολλές και τις παρακολούθησε (τις περισσότερες) αρκετός κόσμος. Όταν ο καιρός βοηθούσε, η επιτυχία ήταν μεγαλύτερη. Οι εκδηλώσεις που περιελάμβανε το πρόγραμμα ήταν οι συνηθισμένες. Υπό αυτές τις συνθήκες η διαφορά και η αλλαγή (σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια) είχε σχέση με σημαντικές λεπτομέρειες (οργανωτικού χαρακτήρα) και όχι με αυτές καθαυτές τις εκδηλώσεις.
Φέτος οι εκδηλώσεις «μοιράστηκαν» πιο δίκαια και πιο σωστά. Έγιναν στο κέντρο της πόλης, στις συνοικίες, στα δημοτικά διαμερίσματα. Αφορούσαν (οι περισσότερες) την πλατεία Ελευθερίας, την πλατεία Καπνεργάτη, την αίθουσα του Όσκαρ. Χριστουγεννιάτικη αγορά (που όμως δεν άρεσε) λειτούργησε στον Δημοτικό Κήπο. Εκεί υπήρχαν και παιχνίδια (τύπου λούνα παρκ) για παιδιά. Αυτή η αρκετά διαφορετική χωροταξία ήταν εύστοχη κι άρεσε στον κόσμο. Όπως επίσης ήταν σωστή απόφαση η μεταφορά των πάσης φύσεως χριστουγεννιάτικων παζαριών στην πλατεία Καπνεργάτη. Αυτή η αλλαγή ήταν προς το συμφέρον των εμπορικών επιχειρήσεων στους πεζόδρομους. Βοήθησε και στη δημιουργία κλίματος εορτών στην πλατεία Καπνεργάτη.
Σε γενικές γραμμές ο συντονισμός ήταν καλύτερος, ο φωτισμός στο κέντρο ανανεώθηκε κι ήταν διαφορετικός όπως επίσης θετικά σχόλια υπήρξαν και για τον στολισμό. Ο οποίος δεν ήταν ίδιος (ομοιόμορφος) σε όλη την πόλη. Στις συνοικίες χρησιμοποιήθηκαν στολίδια που μάλλον ξέμειναν στις αποθήκες του Δήμου από πολλά προηγούμενα Χριστούγεννα. Στην Κεντρική Πλατεία ο Γιάννης Πρόιος βοήθησε ώστε να υπάρχει ένα συγκεκριμένο εορταστικό στίγμα. Η ιδέα του για το γνωστό κάστρο ήταν σωστή. Το ότι τα σπιτάκια στην Κεντρική Πλατεία ήταν λιγότερα ήταν κι αυτό κάτι σωστό. Θετικά λειτούργησε η λειτουργία του Παγοδρομίου.
Ο Δήμος Καβάλας κράτησε τον προϋπολογισμό των εκδηλώσεων σε λογικά επίπεδα, καταγγέλθηκε ωστόσο ότι τα χρήματα ήταν φέτος περισσότερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ξέχασαν να στολίσουν κεντρικούς δρόμους και πεζόδρομους, το έκαναν μετά από παρατηρήσεις και διαμαρτυρίες. Υπήρξε καλή συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν εκεί που το πρόγραμμα τους χρειάζονταν. Τα περί Χριστουγεννιάτικης Αγοράς θα πρέπει να εξεταστούν πάλι προκειμένου να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις με την αγορά. Κάτι πρέπει να γίνεται τις γιορτές και στον Δημοτικό Κήπο. Αυτό το κάτι πρέπει να είναι ομορφότερο και πιο «δυνατό» σε σχέση με τις υπόλοιπες κεντρικές εκδηλώσεις. Τέλος κι η φύλαξη όλων των εγκαταστάσεων τα βράδια πρέπει να είναι καλύτερη αφού ενώ υπήρχε, δεν αποφεύχθηκαν περιστατικά καταστροφών από αγνώστους. Το να καταγγέλλεις αυτούς που κάνουν τις ζημιές δεν είναι αρκετό. Σωστό είναι να λάβεις τα μέτρα σου προκειμένου να μην υπάρχουν τέτοια περιστατικά.
Στηριγμένη στους δικούς της ανθρώπους, χωρίς συναυλίες και διάσημους καλεσμένους από την Αθήνα(που κοστίζουν) η Καβάλα μπορεί να κάνει ακόμη καλύτερες Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις. Αρκεί να τις προετοιμάζει πιο πολύ χρόνο (π.χ. από το Καλοκαίρι), να τις συμπληρώσει με νέες καινοτόμες ιδέες. Διάθεση υπάρχει, γιατί όχι κι ένα πρόγραμμα που δεν θα επαναλαμβάνει τα ίδια αλλά συχνά θα επιφυλάσσει ευχάριστες εκπλήξεις. Οι πολίτες πάντα είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν (εθελοντικά), να συμμετάσχουν, να γιορτάσουν στην πόλη τους.
Ο απολογισμός των πρόσφατων εορταστικών εκδηλώσεων θα πρέπει να γίνει ολοκληρωμένα, δημόσια και επί των δαπανών. Περιμένουμε μια τέτοια ανακοίνωση τόσο από τον Δήμο Καβάλας όσο και από την Δημωφέλεια.

Διαβάστε επίσης