• 5 Μαΐου 2024,

Ομόφωνη απόφαση των δημάρχων της ΑΜΘ για της αποζημιώσεις του ΤΑΡ

 Ομόφωνη απόφαση των δημάρχων της ΑΜΘ για της αποζημιώσεις του ΤΑΡ

Αναρτήθηκε χθες στην ιστοσελίδα της ΠΕΔ ΑΜΘ η ομόφωνη απόφαση της προηγούμενης εβδομάδας σχετικά με τις αποζημιώσεις του ΤΑΡ. Το κείμενο αναφέρει: «1. α) Η αντισταθμιστικότητα που προκύπτει από την εταιρική κοινωνική ευθύνη για όσα επέλθουν στους δήμους από τους οποίους διέρχεται ο αγωγός ΤΑΠ αφορά τους δήμους, οι οποίοι πρέπει να αποφασίσουν για τον τρόπο και το ποσοστό διανομής του ποσού που θα προκύψει για την κάλυψη των άνω αντισταθμιστικών. Προσδιορίζεται δε αυτή η κατανομή σε κατασκευή έργων στους πιο πάνω δήμους .

β) Η επέκταση της αξιοποίησης των αντισταθμιστικών μέτρων και σ’ άλλους δήμους στη περιφέρεια μας, αποτελεί αντικείμενο και δικαίωμα των 22 δήμων της περιφέρειας μας, να αποφασίσουν μέσα από το συλλογικό μας όργανο δηλ. την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Π.Ε.Δ ΑΜΘ).

γ) Σεβόμαστε τον θεσμικό ρόλο της αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και του κ. Περιφερειάρχη χωρίς όμως να απεμπολούμε, ως πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση τα δικαιώματα μας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που ο νόμος ορίζει και απαιτούμε τον ίδιο σεβασμό από όλους, προς εμάς . Εκπροσωπούμε τους δημότες στις 22 τοπικές κοινωνίες και μόνο εμείς αποφασίζουμε για εμάς, ως ορίζεται στο Σύνταγμα αλλά και όπως είναι κατοχυρωμένο στη συνείδηση του λαού μας .

δ) Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση δια του κου Περιφερειάρχη, έχει ρόλο συντονιστικό και στα πλαίσιο της ΜΗ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗΣ των αρμοδιοτήτων, υποχρεώσεων και δικαιωμάτων, επιδιώκουμε την συνεννόηση για οποιαδήποτε κάλυψη ανάγκης σε περιφερειακό επίπεδο, προς όφελος των κατοίκων της, μετά από σχετική πρόταση, συζήτηση και συναίνεση τού συλλογικού οργάνου μας.

2. Να εξουσιοδοτήσει τον Πρόεδρο του ΔΣ, κ. Λαμπάκη Ευάγγελο, Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης να έρθει σε άμεση συνάντηση με τους εκπροσώπους της εταιρείας «Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP AG)» για συζήτηση των παραπάνω θέσεων, αλλά και με οποιοδήποτε αρμόδιο φορέα η πρόσωπο είναι απαραίτητο για την προώθηση και κατοχύρωση των παραπάνω»

Στην ίδια ανάρτηση στην ιστοσελίδα της ΠΕΔ ΑΜΘ υπάρχει και το πρακτικό της ίδιας συζήτησης: O Πρόεδρος εισηγούμενος του 2ου θέματος της ημερήσιας διάταξης, ανέφερε ότι «πρόσφατα, ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Γιώργος Παυλίδης, από το βήμα του περιφερειακού συμβουλίου, ανακοίνωσε πως από τα 10 εκ. ευρώ που προτίθεται να διαθέσει η εταιρεία «Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP AG)», στα πλαίσια της εταιρικής και κοινωνικής ευθύνης της, τα 5 εκ. ευρώ μπορούν να κατανεμηθούν στους δήμους από τους οποίους περνά ο αγωγός, ως αντισταθμιστικά, και τα υπόλοιπα 5 εκ. ευρώ θα τα διαχειριστεί η Περιφέρεια για έργα σε περιφερειακό επίπεδο π.χ χρηματοδότηση ΙΕΚ για λειτουργία μεταπτυχιακών σε ενεργειακά θέματα, δράσεις και έργα κοινωνικής πολιτικής και τουριστικής ανάπτυξης κλπ. Ο κ. Περιφερειάρχης προχώρησε σ΄αυτήν την δημόσια τοποθέτηση του, χωρίς προηγούμενη συζήτηση και συνεννόηση με του Δήμους και την ΠΕΔ.»

Στη συνέχεια ο κ.Πρόεδρος αφού τόνισε ότι κανένας δεν επιδιώκει την σύγκρουση με την περιφέρεια αρκεί ο καθένας να έχει τον δικό του ρόλο σύμφωνα με τις αρμοδιότητες του.

Κλείνοντας την εισήγηση του ο κ. Πρόεδρος τόνισε ότι «Σεβόμαστε και τιμούμε τον θεσμό της Περιφέρειας και του Περιφερειάρχη, αλλά δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρχει επικάλυψη αρμοδιοτήτων. Οι δήμοι είμαστε ανεξάρτητος θεσμός, σεβόμαστε τον περιφερειακό βαθμό, αλλά όμως ο αντίστοιχος σεβασμός πρέπει να υπάρχει και για το ρόλο του δημάρχου. Σε καμία περίπτωση δεν συγκρουόμαστε, απλά δεν απεμπολούμε το δικαίωμά μας να διαχειριστούμε τα χρήματα που αντιστοιχούν στους δήμους μας, ως θεσμός που βρίσκεται εγγύτερα στις τοπικές κοινωνίες. Εμείς θα πρέπει να έχουμε την δυνατότητα να επιλέξουμε και να αποφασίσουμε τι έργα θα γίνουν στους δήμους μας και αν κάποιο ποσό θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση, ευρύτερων διαδημοτικών έργων ή δράσεων.» Στη συνέχεια ο κ.Πρόεδρος διάβασε την επιστολή του κ. Σημιτσή Κ. μέλους του ΔΣ της ΠΕΔ ΑΜΘ, με την οποία ζητούσε «α) Να μη συζητηθεί το θέμα στη σημερινή συνεδρίαση της ΠΕΔ και να μη γίνει καμιά συζήτηση με την ΚΞ ΤΑΡ για τα αντισταθμιστικά όσο διαρκεί το ζήτημα της όδευσης και εκκρεμεί η αίτηση ακύρωσης του Δήμου Καβάλας στο Συμβούλιο της Επικρατείας και β) Ένα μέρος των αντισταθμιστικών, πχ 5% του συνόλου, να αξιοποιηθεί υπέρ των μικρών νησιωτικών και ορεινών δήμων ως τεχνική βοήθεια με ευθύνη της Περιφέρειας (σύνταξη μελετών, μικρές αναπλάσεις, κλπ).

Ακολούθησε διαλογική συζήτηση κατά την οποία ο κ. Τσομπανόπουλος Ευάγγελος Δήμαρχος Νέστου και Μέλος του ΔΣ πρότεινε την ευθύνη της διαχείρισης  και της κατανομής των αντισταθμιστικών να την έχουν οι Δήμοι μέσω του συλλογικού τους οργάνου της ΠΕΔ, ο κ. Μαυρίδης Βασίλειος, Δήμαρχος Ορεστιάδας Μέλος Δ.Σ, τόνισε ότι θεωρεί αδιανόητη την ποσοστιαία κατανομή που ανακοίνωσε ο κ. Περιφερειάρχης και πρότεινε ο καθορισμός και η διαχείριση της κατανομής των αντισταθμιστικών να γίνει από την ΠΕΔ ΑΜΘ και στο πλαίσιο των παγίων θέσεων για την Περιφερειακή συνείδηση και την αλληλοβοήθεια να εξεταστεί η δυνατότητα βοήθεια σε μικρούς Δήμους της Περιφέρειας από τους οποίους δεν διέρχεται ο αγωγός, ο κ. Τσέπελης Εμμανουήλ, Δημοτικός Σύμβουλος Ξάνθης και Μέλος του Δ.Σ συμφώνησε με τον Δήμαρχο Ορεστιάδας και πρότεινε την αξιοποίηση μέρους των αντισταθμιστικών για τεχνική υποστήριξη των μικρών Δήμων, ο κ. Μιχαηλίδης Παύλος, Μέλος Δ Σ και Δημοτικός Σύμβουλος Αλεξανδρούπολης αναφερόμενος σε δηλώσεις του Προέδρου σε ΜΜΕ της Αλεξανδρούπολης για πιθανή χρήση των ανταποδοτικών από τον Αγωγό, σε κατασκευή αθλητικών έργων, ζήτησε να προσεχθούν οι δηλώσεις που γίνονται ώστε να μην παρερμηνεύονται και οδηγούν σε λάθος συμπεράσματα, στη συνέχεια, ο κ. Πετρίδης Γεώργιος Δήμαρχος Κομοτηνής τόνισε ότι άμεσα πρέπει να ξεκαθαρίσει εάν υπάρχει συμφωνία μεταξύ της εταιρείας και της Κυβέρνησης ή μεταξύ της εταιρείας και της Περιφέρειας και στο πλαίσιο αυτό έχει ορισθεί ο Περιφερειάρχης ως επίσημος ενδιάμεσος συνομιλητής για τα αντισταθμιστικά. Επεσήμανε επίσης ότι η κοινοπραξία επιδιώκει συζήτηση μεμονωμένα με δημάρχους, γεγονός που αποδυναμώνει την προηγούμενη εκδοχή. Σε κάθε περίπτωση ο ρόλος της Περιφέρειας πρέπει να είναι απλά συντονιστικός και να συνεργάζεται με την ΠΕΔ . Σ’ αυτή την κατεύθυνση πρότεινε με εξουσιοδότηση του ΔΣ ο Πρόεδρος άμεσα να συναντηθεί με τους εκπροσώπους της εταιρείας και να συζητήσει το όλο ζήτημα ξεκαθαρίζοντας τους όρους και το πλαίσιο.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο η Αντιπρόεδρος του Δ.Σ κ. Τσανάκα Δήμητρα, Δήμαρχος Καβάλας αφού ανέφερε ότι στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις τους κατοίκους της Καβάλας που αντιδρούν στην όδευση που προτείνει η εταιρεία, αλλά θεωρεί ότι είναι υποχρέωσή της να συμμετέχει στην συζήτηση για την αξιοποίηση των αντισταθμιστικών για να μην στερηθεί ο Δήμος και η κοινωνία της Καβάλας τα οποιαδήποτε ανταποδοτικά διατεθούν από την εταιρεία, έθεσε το ερώτημα πως είναι δυνατό να αναλαμβάνει τέτοιο ρόλο η περιφέρεια όταν το βάρος δέχονται οι Δήμοι , συμφώνησε με τον Δήμαρχο Κομοτηνής για την άμεση συνάντηση με την εταιρεία, ώστε να ξεκαθαρίσει «ποιόν θεωρεί η εταιρεία επίσημο συνομιλητή και ποιος θα είναι ο ρόλος του και οι αρμοδιότητές του». Ο κ. Μαμσάκος Χριστόδουλος, Δήμαρχος Δράμας , και Μέλος Δ.Σ συμφώνησε με τους Δημάρχους Κομοτηνής και Καβάλας για την συνάντηση του Προέδρου με την εταιρεία στην οποία πρότεινε να μεταφερθεί και το αίτημα οι συζητήσεις της εταιρείας να γίνονται με το συλλογικό όργανο μας, την ΠΕΔ και όχι μεμονωμένα με τον κάθε Δήμο. Ο κ. Λύσσελης Άγγελος, Δήμαρχος Προσοτσάνης συμφώνησε με την εξουσιοδότηση στον Πρόεδρο για συνάντηση με την Εταιρεία και πρότεινε το μεγαλύτερο κομμάτι των αντισταθμιστικών να πάει στους Δήμους που θίγονται από την όδευση του αγωγού αλλά ένα μικρό ποσοστό να κατευθυνθεί στους μικρούς Δήμους και σε έργα διαδημοτικής εμβέλειας σε συνεργασία με την Περιφέρεια.

Τέλος κ. Καζάκου Φελίνα, Δημοτική Σύμβουλος Κομοτηνής Μέλος Δ.Σ, είπε ότι η μόνη επίσημη δήλωση της εταιρείας του αγωγού ΤΑΡ αναφέρεται στο γεγονός ότι θα δοθούν 30 εκατ.€ στις 3 Περιφέρειες από τις οποίες διέρχεται ο αγωγός, χωρίς να προχωρεί σε κατανομή ανά Περιφέρεια, αυτό δίνει την δυνατότητα στους Δήμους να προχωρήσουν συλλογικά και να απαιτήσουν αυτά που δικαιούνται .

Διαβάστε επίσης