• 5 Μαΐου 2024,

Συνεδρίασε χθες η διοίκηση της Αναπτυξιακής Καβάλας – Προβληματισμός με ολίγα παράπονα

 Συνεδρίασε χθες η διοίκηση της Αναπτυξιακής Καβάλας – Προβληματισμός με ολίγα παράπονα

Συνεδρίασε χθες το μεσημέρι, στα γραφεία της εταιρίας, πρώτη φορά το 2016, το διοικητικό συμβούλιο της Αναπτυξιακής Καβάλας. Ήταν μία συνεδρίαση απολογιστικού χαρακτήρα, αφού στο τέλος του προηγούμενου χρόνου, τέλειωσαν τα προηγούμενα προγράμματα που μέσω του ΕΣΠΑ υλοποίησε επί μακρόν η Αναπτυξιακή Καβάλας.

Πριν από την ημερήσια διάταξη γνωστοποιήθηκε η παραίτηση του Νίκου Καραμπέρη. Στη θέση του η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Παγγαίου ορίζει νέο μέλος του διοικητικού συμβουλίου τον Γιώργο Καραγκιοζόπουλο, αδελφό του Αχιλλέα Καραγκιοζόπουλου.

Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης την ενημέρωση έκανε ο Διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρίας Μιχάλης Σκορδάς. Μίλησε κατ΄ αρχήν για το πρόγραμμα Leader. Είπε ότι δεν είναι κι αυτός ικανοποιημένος από την υλοποίησή του. Όπως τόνισε ρόλο έπαιξε η οικονομική κρίση, ενώ δεν υλοποιήθηκαν δημόσια έργα.

Ρόλο έπαιξε επίσης και το ότι στο πρόγραμμα Leader, δεν εντάσσονταν δραστηριότητες στη Θάσο.  Τα δημόσια έργα που υλοποιήθηκαν έφθασαν στο ποσό των 300.000 ευρώ μόνο.

Στο leader αλιείας τα πράγματα ήταν καλύτερα και οι επιδόσεις της Αναπτυξιακής Καβάλας σαφώς πιο καλές.  Το πρόγραμμα – είπε ο Μιχ. Σκορδάς – συνεχίζεται μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου. Η Αναπτυξιακή Καβάλας έχει να παρουσιάσει απορρόφηση σε ποσοστό 60%.

Μέσα από το πρόγραμμα Leader αλιείας που αφορά τη Θάσο έγιναν και πληρώθηκαν δύο βασικά δημόσια έργα. Όσον αφορά το πρόγραμμα του Άξονα 3, κι αυτό πήγε καλά για την Αναπτυξιακή Καβάλας, καθώς αφορούσε τουριστικές επενδύσεις στην περιοχή της Θάσου. Η εξέλιξη σημειώθηκε στην πορεία του προγράμματος με παρέμβαση του κ. Θεοχαρόπουλου, όταν ήταν γενικός γραμματέας στο αρμόδιο υπουργείο.

Δεδομένου ότι η Θάσος μπήκε στο πρόγραμμα Άξονας 3 τον Νοέμβριο του 2012, υπήρξε επιτυχία με 36 ενεργά έργα, που έχουν προϋπολογισμό 11 εκατομμύρια ευρώ και δημόσια δαπάνη 7 εκατομμύρια ευρώ.

Μέχρι τώρα είπε ο Μιχ. Σκορδάς πληρώθηκαν 2,2 εκατομμύρια ευρώ. Τα έργα όλα περνούν στην επόμενη προγραμματική περίοδο, πλην όμως μειώνεται το ποσοστό επιχορήγησης από 60 στο 45%.

Ο Μ. Σκορδάς ενημέρωσε και για την υλοποίηση του προγράμματος ΤΟΠΣΑ και για την υλοποίηση δύο προγραμμάτων ΤΟΠΕΚΟ. Και γι΄ αυτά τα προγράμματα είπε ότι  υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα ακόμη και τώρα, καθώς δεν ήταν έτοιμοι άλλοι εμπλεκόμενοι τοπικοί φορείς. Ο κ. Σκορδάς είπε ότι τελικά τα προγράμματα ΤΟΠΕΚΟ και ΤΟΠΣΑ θα τελειώσουν άμεσα.

Για το 2015, σε σχέση με την υλοποίηση των προγραμμάτων ο Μιχ. Σκορδάς περιέγραψε και τη θετική πλευρά της υπόθεσης. Το ότι η Αναπτυξιακή Καβάλας βγήκε στην αγορά ως σύμβουλος, κατάφερε και είχε με αυτόν τον τρόπο έσοδα 176.000 ευρώ. «Τώρα είμαστε καλύτερα σε σχέση με το τέλος του προηγούμενου προγράμματος» είπε ο Μιχ. Σκορδάς, που αναφέρθηκε σε πλεόνασμα 150.000 ευρώ.  Εξέφρασε ωστόσο τον προβληματισμό του για το πώς θα λειτουργήσει η Αναπτυξιακή Καβάλας, μέχρι τα επόμενα προγράμματα ξεκινήσουν, στα οποία μάλιστα το υπουργείο θα έχει ως συνεργάτη τις περιφέρειες σε όλη τη χώρα.

Ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Καβάλας όταν η εισήγηση του κ. Σκορδά ολοκληρώθηκε, δήμαρχος Παγγαίου Φ. Αναστασιάδης, είπε μεταξύ των άλλων: «Όπως βλέπουμε, δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι περισσότερο. Η διοίκησή μας ανέλαβε πριν από έναν χρόνο. Είχαμε ν΄ αντιμετωπίσουμε τα  capital control που έκαναν επιφυλακτικούς τους εργολάβους και την κρίση που σταματούσε τους ιδιώτες. Ευχαριστούμε το προσωπικό και τον κ. Σκορδά, για τη δουλειά που κάνανε. Πρέπει να οργανωθούμε. Να διεκδικήσουμε προγράμματα στην επόμενη προγραμματική περίοδο. Σας εμπιστευόμαστε».

Σε διαφορετικό κλίμα μίλησε ο δήμαρχος Νέστου Βαγγ. Τσομπανόπουλος, που είπε μεταξύ των άλλων: «Ο Δήμος Νέστου έχει παράπονα. Τρία έργα του Δήμου Νέστου ενώ υπήρχαν υποσχέσεις από την Αναπτυξιακή Καβάλας, δεν υλοποιήθηκαν. Δεν είμαι ευχαριστημένος. Η Αναπτυξιακή με τα προγράμματά της δεν βοήθησε το Δήμο Νέστου όσο έπρεπε. Σκέφτομαι ν΄ αποχωρήσω. Στην Κεραμωτή μέσω ιδιωτών θα μπορούσαν να γίνουν θαύματα. Επαναλαμβάνω το αίτημά μου, όπως το έχω διατυπώσει κι άλλη φορά, για προσωπικό μέσω της Αναπτυξιακής Καβάλας, προκειμένου να ενισχυθεί η τεχνική μου υπηρεσία. Σήμερα η ίδια η Αναπτυξιακή Καβάλας ομολογεί ότι δεν τα πήγε καλά. Δεν πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις γι΄ αυτό;»

Ο Φ. Αναστασιάδης έσπευσε ν΄ απαντήσει στον κ. Τσομπανόπουλο. Ευθύνες – είπε – έχει και η προηγούμενη διοίκηση, την οποία θα καλέσουμε σε συζήτηση. Ο δε Μιχάλης Σκορδάς σχολίασε, ότι «τα έργα του Δήμου Νέστου, που δεν υλοποιήθηκαν τελικά, πήραν τελικές εγκρίσεις από την Αθήνα στις 7 Νοεμβρίου του 2015 και ήταν αδύνατο στις λίγες μέρες που έμεναν μέχρι το τέλος του χρόνου να προχωρήσουν σε μία πρώτη φάση υλοποίησης.

Στην έναρξη της συνεδρίασης ο κ. Σκορδάς ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για το πώς διεσώθη έργο στις Μαριές Θάσου, μέσα από δραματικές προσπάθειες που έκανε η Αναπτυξιακή Καβάλας, τις τελευταίες ημέρες του έτους, σε συνεννόηση με το υπουργείο.

Γενικά πάντως ο κ. Σκορδάς είπε, ότι ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τη χαμηλή απορροφητικότητα των έργων υπάρχει και στην Αθήνα, στις υπηρεσίες του υπουργείου που πολλές φορές ενεργούσαν με πάρα πολύ μεγάλη καθυστέρηση, ειδικά το κρίσιμο χρονικό διάστημα των τελευταίων δύο μηνών, του 2015.

 

Διαβάστε επίσης