• 5 Μαΐου 2024,

Ήταν στραβό το κλήμα, το έφαγε το …κοτόπουλο

 Ήταν στραβό το κλήμα, το έφαγε το …κοτόπουλο

Μία ολόκληρη περιπέτεια εκτυλίχθηκε στο δημαρχείο από το απόγευμα της Δευτέρας μέχρι και χθες το μεσημέρι, σχετικά με την έναρξη του προγράμματος της Επισιτιστικής Βοήθειας. Το μεσημέρι στις αποθήκες του Δήμου στο στρατόπεδο Κωτσάλου μαζεύτηκε αρκετός κόσμος για τη διανομή κοτόπουλων. Οι οικογένειες δια των εκπροσώπων που ήταν εκεί, διαμαρτύρονταν καθώς κάθε μια έπαιρνε μόνο ένα κοτόπουλο. Ταυτόχρονα εξυπηρετούνταν άπορες οικογένειες όμορων δήμων, καθώς φορτώνονταν μεγάλες ποσότητες κοτόπουλων με προορισμό τη Χρυσούπολη, την Ελευθερούπολη και τη Θάσο.

Ταυτόχρονα οι αποθήκες του Δήμου Καβάλας παρελάμβαναν κι άλλα είδη, που θα μοιραστούν κι αυτά σε άπορους, αλλά την ερχόμενη εβδομάδα. Πάνες, μωρομάντηλα, σαπούνια και μακαρόνια είναι κάποια από τα είδη που παραλήφθηκαν χθες για να μοιραστούν προσεχώς.

Την διαδικασία της διανομής παρακολούθησαν οι αντιδήμαρχοι Ηλίας Καλανταρίδης, Κορίνα Χιώτη Πρασσά.

Η κα Πρασσά δικαιολόγησε τους δικαιούχους που διαμαρτύρονταν γιατί έπαιρνε κάθε οικογένεια ένα μόνο κοτόπουλο και εξήγησε: «Ο δήμος Καβάλας δεν προσφέρει τα τρόφιμα. Εμείς μόνο τα διακινούμε. Οι προμήθειες ήρθαν με ευθύνη του υπουργείου».

Εν τω μεταξύ ο Δήμος Καβάλας αιφνιδιάστηκε καθώς έμαθε για την αύξηση των κοτόπουλων και των άλλων ειδών από τον προμηθευτή, μέσα από μια διαδικασία εντελώς ανεπίσημη, το μεσημέρι και το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας. Για να φτάσουν αυτά τα τρόφιμα στην Καβάλα έπρεπε να ξεπεραστούν κι άλλα προβλήματα, όπως τα μπλόκα στους κεντρικούς δρόμους, από τους αγρότες. Για τη διαδικασία που προηγήθηκε τη Δευτέρα, η οποία δεν είναι και η καλύτερη, ο αντιδήμαρχος Ηλ. Καλανταρίδης, είπε νωρίτερα χθες το πρωί τα εξής: «Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε από τη διαχειριστική αρχή του προγράμματος «Επισιτιστικής Βοήθειας» σήμερα θα παραδίδονταν τα κοτόπουλα τα οποία είναι  – να το πούμε – η πρώτη δόση, η πρώτη διανομή. Οπότε έχουνε ενημερωθεί τα άτομα που είναι στην επιτροπή παραλαβής να βρίσκονται στο συγκεκριμένο χώρο γύρω στις 10.00 με 10.30 για να γίνει η παραλαβή. Η κα Πεξαρά, που είναι υπεύθυνη από το δήμο Καβάλας όσο αφορά για το πρόγραμμα της Επισιτιστικής Βοήθειας, δέχεται ένα τηλεφώνημα από κάποιον προμηθευτή, ο οποίος της λέει ότι «ξέρετε εγώ θα σας παραδώσω και διάφορα άλλα πράγματα, πάνες για τα παιδιά, φακές, ρύζι κ.λ.π. κ.λ.π.», τη στιγμή που εμείς δεν έχουμε καμιά επίσημη ενημέρωση και αναρωτάται η κα Πεξαρά και του λέει «πως θα με παραδώσετε κάτι που η διαχειριστική αρχή δεν μ΄ έχει ενημερώσει περί αυτού». Κλείνει εκεί η συζήτηση. Λέει «εγώ δεν πρόκειται να παραλάβω τίποτα από τη στιγμή που δεν έχω καμιά ενημέρωση». Χθες λοιπόν το απόγευμα μας παίρνει τηλέφωνο η κα Φωτοπούλου από τη διαχειριστική αρχή και λέει «κα Πεξαρά θα τα παραλάβετε θέλετε δε θέλετε». «Μα κυρία μου από τη στιγμή που δεν έχω επίσημο χαρτί εγώ, ότι εσείς θα μου παραδώσετε αυτά τα προϊόντα, τι να παραλάβω εγώ». «Δεν μ΄ ενδιαφέρει, εσείς θα τα παραλάβετε». Κι αυτή τη στιγμή εμείς ψαχνόμαστε να βρούμε όλες τις επιτροπές οι οποίες θα παραλάβουν τα διάφορα πράγματα, ενώ δεν έχουνε ενημερωθεί οι υπόλοιποι δήμοι του νομού μας, οι οποίοι είναι κι αυτοί δικαιούχοι, για το τι πρόκειται να έρθει ούτως ώστε να έρθουν να τα παραλάβουν. Μια κατάσταση δηλαδή η οποία αν μη τι άλλο έχει την αίσθηση ενός μπάχαλου – να το πω έτσι – όσον αφορά τη διαδικασία που ακολουθείται».

ΕΡ: Κοντά σ΄ αυτό έχουμε και τα μπλόκα των αγροτών και δεν μπορείτε να παραλάβετε γιατί τα φορτηγά δεν ήρθαν στην ώρα τους…

ΑΠ: «Ακριβώς. Είμαστε σε συνεχή επαφή με τους οδηγούς των φορτηγών. Αυτοί οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν λογικά προβλήματα, καθώς δε μπορούνε να περάσουν τα μπλόκα, ο ένας βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, ο άλλος στην Πέλλα και είναι άγνωστο το πότε θα φτάσουνε εδώ».

 

Διαβάστε επίσης