Οργάνωση στο λιμάνι, μεταφορικό έργο για όλους

 Οργάνωση στο λιμάνι, μεταφορικό έργο για όλους

Η μεγάλη κινητοποίηση των εμπλεκόμενων αρχών και υπηρεσιών το βράδυ του Σαββάτου στο κεντρικό λιμάνι της πόλης είχε αποτέλεσμα. Περίπου 1.500 πρόσφυγες από την Συρία ήρθαν με το πλοίο «Νήσος Ρόδος» στις 10.30 το βράδυ. Με την αποβίβαση τους άρχισαν να τους «διεκδικούν» Ταξί- Υπεραστικό ΚΤΕΛ- Τουριστικά λεωφορεία. Αυτή η διαδικασία έγινε εντός των νόμιμων πλαισίων, όπως δηλαδή έπρεπε και πρέπει να συμβαίνει πάντα. Δημιουργήθηκαν μόνο κάποιες μικρές παρεξηγήσεις οι οποίες δεν είχαν συνέχεια. Στο τέλος έγινε αυτό που ήταν αναμενόμενο. Κατά πάσα πιθανότητα και δίκαιο. Οι περισσότεροι πρόσφυγες περπάτησαν ως το ΚΤΕΛ, έβγαλαν εισιτήριο, ταξίδεψαν για τη Θεσσαλονίκη. Μέρος αυτών εξυπηρετήθηκε με τα αυτοκίνητα Ταξί. Κάποιοι ταξίδεψαν με τουριστικά λεωφορεία. Όλη αυτή η διαδικασία κράτησε λίγα λεπτά της ώρας. Οι πρόσφυγες σήμερα βρίσκονται στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια, το επόμενο πλοίο αναμένεται το βράδυ της Τρίτης.

Ας δούμε τα γεγονότα πιο αναλυτικά. Το Λιμεναρχείο Καβάλας με 40 άτομα στο λιμάνι και την οδό Ερυθρού Σταυρού έλαβε από νωρίς θέση. Στο λιμάνι βρίσκονταν και ο Λιμενάρχης Θ. Τσιαλός. Περίπου 30 αυτοκίνητα Ταξί μπήκαν μέσα στο λιμάνι. Τα υπόλοιπα περίμεναν επί της οδού Ερυθρού Σταυρού. Η ουρά που σχηματίστηκε ενοχλούσε την κυκλοφορία αφού έφθανε ως το Παλλάδιο. Όταν τα αυτοκίνητα Ταξί γέμιζαν και έφευγαν από το λιμάνι άνοιγε η πόρτα κι έμπαιναν μέσα σε αυτό τα επόμενα. Στο πάρκινγκ πλησίον του λιμανιού (πάρκινκ του Τελωνείου) βρέθηκαν σταθμευμένα αρκετά λεωφορεία των δύο ΚΤΕΛ. Το πάρκινκ δεν είχε χώρο για άλλα λεωφορεία. Με αυτόν τον τρόπο αντιμετώπισαν πρόβλημα τα τουριστικά λεωφορεία. Μόνο ορισμένα στάθμευσαν έξω από το πάρκινγκ, προς το τείχος της Παναγίας. Ειπώθηκε ότι τα λεωφορεία (μπλε και πράσινα) σκόπιμα επέλεξαν να σταθμεύσουν στον χώρο του πάρκινγκ προκειμένου να «διώξουν» τα τουριστικά λεωφορεία. Ταυτόχρονα κόσμος αρκετός περίμενε το πλοίο μέσα στο λιμάνι, μπροστά στην αίθουσα επιβατών. Ήταν οδηγοί ταξί, εργαζόμενοι και των δύο ΚΤΕΛ, περίεργοι και κάποιοι λίγοι συγγενείς και φίλοι των επιβατών. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι ήταν περικυκλωμένοι από το προσωπικό του Λιμεναρχείου. Σύντομα αυτό ενισχύθηκε από αστυνομικούς. Στο λιμάνι βρέθηκε και ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Κώστας Σιμούδης.

Στις 22.23 μπήκε στο λιμάνι το πλοίο Νήσος Ρόδος. Προσέγγισε την πρώτη ράμπα, έδεσε εκεί που δένουν τα κρουαζιερόπλοια. Το προσωπικό του Λιμεναρχείου έλαβε μέτρα ώστε με την έξοδο τους από το πλοίο οι πρόσφυγες να ακολουθήσουν συγκεκριμένη διαδρομή. Αυτό και έγινε. Περπάτησαν μπροστά από την αίθουσα επιβατών και το Τελωνείο. Σχεδόν τους απαγορεύτηκε να βγουν από το λιμάνι από την πλευρά του Απεντομωτήριο. Σημειώνουμε ότι πλησίον του Απεντομωτηρίου ήταν παρκαρισμένα τα τουριστικά λεωφορεία.

Μόλις άρχισαν να βγαίνουν οι πρόσφυγες «έπεσαν» πάνω τους πολλοί και διάφοροι. Το ΚΤΕΛ μοίραζε φυλλάδια για τα δρομολόγια του, τα οποία αναχωρούσαν από το πρακτορείο. Οι οδηγοί Ταξί τους φώναζαν να τους μεταφέρουν αυτοί στα σύνορα με τα Σκόπια ενώ δύο πολίτες μιλούσαν στους πρόσφυγες στη γλώσσα τους. Όπως φάνηκε τους έλεγαν να μπουν στην αίθουσα επιβατών, να βγάλουν εισιτήρια για τα τουριστικά λεωφορεία. Αυτοί οι δύο πολίτες έγιναν στόχος των εργαζόμενων στο ΚΤΕΛ και των οδηγών Ταξί. Απειλήθηκαν επεισόδια, οι δύο άνδρες προστατεύτηκαν από το προσωπικό του Λιμεναρχείου και είτε αποχώρησαν, είτε λιγότερο θαρραλέα απευθύνονταν στους πρόσφυγες.

Ύστερα από λίγα λεπτά το ενδιαφέρον μεταφέρθηκε στο πρακτορείο του ΚΤΕΛ Καβάλας. Εκεί βάδισαν οι περισσότεροι πρόσφυγες. Με σειρά έβγαζαν εισιτήρια, έμπαιναν στα λεωφορεία κι αναχωρούσαν για τη Θεσσαλονίκη. Γύρω γύρω από το ΚΤΕΛ υπήρχαν μπόλικοι αστυνομικοί.

*Οι δύο δικηγόροι των Ταξί Π. Γκουρτζής και Σ. Αναστασιάδης ήταν το βράδυ του Σαββάτου στο λιμάνι, παρακολούθησαν από κοντά την τήρηση της δικαστικής απόφασης της Παρασκευής με την οποία απαγορεύονταν η μεταφορά προσφύγων από το Αστικό ΚΤΕΛ Καβάλας.

*Σύμφωνα με πληροφορίες το βράδυ του Σαββάτου ταξίδεψαν με πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη και στα σύνορα με τα Σκόπια 50 περίπου αυτοκίνητα Ταξί. Προς τα σύνορα με τα Σκόπια ταξίδεψαν 3 τουριστικά λεωφορεία (δύο εξ αυτών 72 θέσεων). Τέλος το βράδυ του Σαββάτου το ΚΤΕΛ εκτέλεσε 20 δρομολόγια προς Θεσσαλονίκη.

 

Διαβάστε επίσης