• 10 Μαΐου 2024,

Ο Γάλλος πρόξενος για τις πτήσεις από Λυών

 Ο Γάλλος πρόξενος για τις πτήσεις από Λυών

Στην Καβάλα ήταν χθες ο γενικός πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη Cristophe Le Rigoleur, συναντώντας το δήμαρχο κ. Κωστή Σιμιτσή και τον αντιπεριφερειάρχη κ. Αρχέλαο Γρανά.

Οι δημοσιογράφοι υποδέχθηκαν τον Γάλλο διπλωμάτη στο γραφείο του Κωστή Σιμιτσή. Απ’ ότι όμως φαίνεται η σημαντικότερη συνάντηση έγινε λίγο αργότερα, στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Αρχέλαου Γρανά.

Εκεί τον κ. Le Rigoleur, υποδέχθηκαν εκτός από τον αντιπεριφερειάρχη Αρχέλαο Γρανά, εκπρόσωπος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και ο Παναγιώτης Αγγελίδης γενικός γραμματέας του Επιμελητηρίου Καβάλας.

Όλοι συζήτησαν πως μπορεί να διοργανωθεί στην πόλη Λυών της Γαλλίας εκδήλωση που θα προβάλλει την περιφερειακή ενότητα Καβάλας ειδικότερα την Θάσο.

Ο Γάλλος πρόξενος ήταν ιδιαίτερα θετικός στο να βοηθήσει να γίνει αυτή η εκδήλωση στη διάρκεια του χειμώνα σε συνεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, το Γαλλοελληνικό Επιμελητήριο και το Επιμελητήριο της Λυών. Ταυτόχρονα η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας είναι σε συνεννόηση με αεροπορικές εταιρίες προκειμένου το καλοκαίρι να έρθουν Γάλλοι στο αεροδρόμιο της Καβάλας και να κάνουν τις διακοπές τους στη Θάσο.

Γενική είναι η εντύπωση ότι οι αφίξεις Γάλλων τουριστών είναι κάθε φορά και λιγότερες, κάτι το οποίο φαίνεται και να ενδιαφέρει και να ανησυχεί και την γαλλική πλευρά.

Η συνάντηση του Γάλλου πρόξενου με τον Κωστή Σιμιτσή ήταν γενικότερη συζήτηση που δεν μπήκε σε λεπτομέρειες παρά του ότι ο Γάλλος πρόξενος είπε ότι επρόκειτο να συζητήσει με το δήμαρχο και θέματα της σύνδεσης της Καβάλας με το αεροδρόμιο της Λυών. Ο Γάλλος πρόξενος και ο Κωστής Σιμιτσής μίλησαν περισσότερο για την ανάγκη να ενισχυθεί το γαλλικό στοιχείο γενικότερα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας κάτι που όπως συμφωνήθηκε θα γίνει και μέσα από τις καθηγήτριες γαλλικής γλώσσας που διδάσκουν γαλλικά στα σχολεία του νομού.

Ο δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής τόνισε για το πόσο στενές είναι οι σχέσεις των δύο χωρών και επιβεβαίωσε και ο Γάλλος Πρόξενος. Είπε μάλιστα ότι η Ελλάδα μαζί με την Γαλλία αγωνίζονται να αντιμετωπιστεί κρίση ως κάτι θετικότερο, που μόνο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αντιμετωπιστεί. Σε αυτό το μήκος κύματος ο Κωστής Σιμιτσής είπε επίσης τα εξής:

«Υποδεχόμαστε όλοι μας τον Γάλλο πρόξενο από την Θεσσαλονίκη. Είναι γνωστοί οι δεσμοί που συνδέουν εδώ και αιώνες την Γαλλία με την Καβάλα, εξάλλου δίπλα μας είναι η Μονή Λαζαριστών που έχει διαδραματίσει τη δική της ιστορία στην πόλη μας. Προφανώς με τη Γαλλία πάντοτε έχουμε πολύ καλές σχέσεις, διαχρονικά οι οποίες επιβεβαιώθηκαν τα τελευταία χρόνια μετά την οικονομική κρίση, όταν επανειλημμένα έχουν πάρει θέσεις οι γαλλικές κυβερνήσεις και οι πρόεδροι υπέρ των συμφερόντων του ευρωπαϊκού νότου και πιστεύουμε ότι με αυτό το μοτίβο θα συνεχίσουμε και τα επόμενα χρόνια. Πιστεύουμε να αντιμετωπίσουμε μαζί την οικονομική κρίση που πλήττει την ευρωζώνη.

 

Διαβάστε επίσης