• 24 Μαΐου 2024,

Ο Γιώργος Γραμμένος διευκρινίζει: «Ανεπίσημη η δήλωση ανεξαρτητοποίησης Λυχούνα»

 Ο Γιώργος Γραμμένος διευκρινίζει:  «Ανεπίσημη η δήλωση ανεξαρτητοποίησης Λυχούνα»

Με μία λιτή ανακοίνωση, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας Γιώργος Γραμμένος ανακοίνωσε προς το σώμα πριν την έναρξη της συνεδριάσεως τη διαγραφή του πρώην αντιδημάρχου πολιτισμού Μιχάλη Λυχούνα από την ομάδα της πλειοψηφίας. Η απόφαση της διαγραφής του κ. Λουχούνα, που ήταν απόντας από τη συνεδρίαση της Τετάρτης, είχε ληφθεί λίγο νωρίτερα και κατά τη διάρκεια ειδικής ενδοπαραταξιακής συνεδριάσεως της δημοτικής ομάδας «Ανάσα για το δήμο».

Με ανάρτησή του σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Λυχούνας επιτέθηκε όχι μόνο στη δήμαρχο Δήμητρα Τσανάκα αλλά και στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Γιώργο Γραμμένο. Στην μεν δήμαρχο χρέωσε πολιτική και αστική τσαπατσουλιά, τον δε πρόεδρο εκτός από τον χαρακτηρισμό «ακροδεξιό αντισημίτη» που του απέδωσε, τον κατηγόρησε διότι δε χρησιμοποίησε το κείμενο ανεξαρτητοποίησης που του είχε παραδώσει ο κ. Λυχούνας από την προηγούμενη εβδομάδα.

Κληθείς ο Γιώργος Γραμμένος το πρωί της Πέμπτης από το ραδιόφωνο της ΠΡΩΙΝΗΣ να απαντήσει στους ισχυρισμούς του πρώην συναδέλφου του της παράταξης Τσανάκα, δήλωσε: «Στη συνάντηση της ομάδας εξήγησα το πως ακριβώς συνέβησαν τα γεγονότα. Πράγματι είχα μια προσωπική συνάντηση με τον κ. Λυχούνα προκειμένου να συζητήσουμε το πρόβλημα που προσφάτως είχε ανακύψει, εξαιτίας αναρτήσεων του σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και να μιλήσουμε για τη δυσφορία που εξέφρασαν ορισμένα μέλη της ομάδας για τις ίδιες αναρτήσεις.

Ο κ. Λυχούνας με ενημέρωσε ότι είχε ετοιμάσει δήλωση σχετική με την πρόθεση ανεξαρτητοποίησης του και μου παρέδωσε το έγγραφο. Του εξήγησα ότι η δήλωσή του δεν ήταν σύμφωνη με το νόμο. Εφόσον επιθυμούσε την ανεξαρτητοποίησή του θα έπρεπε να καταθέσει επισήμως τη δήλωσή του ώστε να πρωτοκολληθεί και να αναγνωσθεί στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Ο κ. Λυχούνας μου απάντησε ότι θα το έπραττε όταν εκείνος θα το έκρινε σκόπιμο. Στο συγκεκριμένο σημείο είχε μείνει το θέμα και δεν είχε προχωρήσει.

Η δήλωση μου παραδόθηκε στο πλαίσιο άτυπης συναντήσεως που είχα με τον κ. Λυχούνα σε καφετέρια της πόλης προκειμένου με συζητήσουμε το αιφνίδιο πρόβλημα των διαδικτυακών αναρτήσεων. Την αναφορά του κ. Λυχούνα περί ανεξαρτητοποιήσεώς του, μετέφερα στην ειδική συνεδρίαση της δημοτικής μας ομάδας, η οποία προηγήθηκε της συνεδριάσεως του σώματος. Βάσει της νομοθεσίας, την απόφαση διαγραφής ενός μέλους οφείλει να λάβει ποσοστό 2/3 των μελών της παράταξης. Ο κ. Λυχούνας πάντως από την πλευρά του δεν ενεργοποίησε τη διαδικασία σύμφωνα με τα νομικώς προβλεπόμενα. Εγώ δεν είχα αρμοδιότητα να λάβω ανεπίσημα το κείμενο του κ. Λυχούνα και να το πρωτοκολλήσω ώστε να αναγνωσθεί στο σώμα».

Ο Γιώργος Γραμμένος το απόγευμα της Τετάρτης προειδοποίησε συνολικά τους δημοτικούς συμβούλους για την αυστηρή τήρηση της διαδικασίας και ειδικά στις περιπτώσεις απουσίας από τις συνεδριάσεις. Βάσει του κώδικα και ύστερα από τρεις αδικαιολόγητες απουσίες του συμβούλου, αυτός καλείται από το προεδρείο και του επισημαίνεται το πρόβλημα. Εάν όμως οι αδικαιολόγητες απουσίες συνεχιστούν, τότε δρομολογείται η προβλεπόμενη μέσω του κώδικα διαδικασία διαγραφής από τη θέση του συμβούλου. Ο πρόεδρος ζήτησε από τους συμβούλους να ενημερώνουν είτε εγγράφως, είτε ηλεκτρονικώς τη γραμματεία του Δ/Σ για τις απουσίες και όχι να καταφεύγουν σε ένα απλό τηλεφώνημα.

 

Διαβάστε επίσης