Ο δήμος Θάσου πράττει τα δέοντα – Απάντηση στα παράπονα περί αντιπυρικής προστασίας

 Ο δήμος Θάσου πράττει τα δέοντα –  Απάντηση στα παράπονα περί αντιπυρικής προστασίας

Παράπονα έναντι των δήμων της περιφερειακής ενότητας Καβάλας για τα μέτρα ανττιπυρικής προστασίας που δεν έχουν λάβει διατύπωσε ο διοικητής της Πυροσβεστική Υπηρεσίας Γιάννης Βασιλειάδης. Ειδικότερα παράπονα εξέφρασε η διοικητής για τη δημοτική αρχή Θάσου, που δε μεριμνά για τους δασικούς δρόμους με αποτέλεσμα να μην είναι προσβάσιμοι για τα υπηρεσιακά οχήματα.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος του νησιού Κώστας Χατζηεμμανουήλ σημείωσε ότι δεν είναι ορθό με τόση ευκολία να κατηγορείται ένας δήμος, που λαμβάνει μάξιμουμ ένα ετήσιο ποσό 50.000 ευρώ για τα μέτρα αντιπυρικής προστασίας. Ο δήμαρχος συμπλήρωσε ότι η διοίκηση του δήμου έχει πράξει τα δέοντα, ό,τι δηλαδή οφείλει να κάνει κάθε χρόνο και φυσικά μέσα στο μέτρο των δυνατοτήτων της. Ο κ. Χατζηεμμανουήλ παρατήρησε ότι οι υπηρεσίες και η ΠΥ θα πρέπει να πιέσουν τα συναρμόδια υπουργεία προκειμένου να ενισχυθούν περαιτέρω οι δήμοι και να αποφευχθούν καταστροφικές πυρκαγιές.
Ο δήμος Θάσου, τόσο σε επίπεδο συντήρησης όσο και σε επίπεδο μέτρων, επανέλαβε ότι κάνει κάθε χρόνο. Ο δήμαρχος θύμισε πως η δημοτική αρχή στηρίζει ακόμη και την Πυροσβεστική Υπηρεσία πληρώνοντας το ενοίκιο για το κτήριο της. Αυτό σημαίνει ότι επί σειρά ετών το κλιμάκιο του νησιού συντηρείται από τη διοίκηση του δήμου. Μάλιστα η τοπική αυτοδιοίκηση ζητά επιτακτικά τη λειτουργία πυροσβεστικού σταθμού στο Λιμένα και πυροσβεστικού κλιμακίου στην πλευρά της νότιας Θάσου. Μόνο έτσι θα εξασφαλιστεί η αξιόπιστη αντιπυρική κάλυψη του νησιού. Η εφαρμογή του εθελοντικού μοντέλου με την κυρίαρχη συμμετοχή του δήμου δεν βρίσκει γόνιμο έδαφος.
Επομένως, το θέμα θα πρέπει να εξετασθεί με σοβαρότερη ματιά όχι μόνο από τους ΟΤΑ αλλά κυρίως από το κράτος. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κώστας Χατζηεμμανουήλ, στη διάρκεια των συσκέψεων με τη δασική και την πυροσβεστική υπηρεσία, το ζητούμενο είναι πάντοτε τι μπορεί να προσφέρει ο δήμος.
Ευκαιρίας δοθείσης, ρωτήσαμε το δήμαρχο της Θάσου εάν σημειώνεται τουριστική κίνηση στο νησί και μας απάντησε ότι επισκέπτες έρχονται έστω κι αν η έναρξη της θερινής περιόδου άργησε. Όχι μόνο λόγω των καιρικών συνθηκών αλλά και εξαιτίας των εκλογών του Μαΐου. Το τουριστικό προϊόν είναι ευαίσθητο κι επηρεάζει από ποικίλους λόγους, ακόμη και από το ποδόσφαιρο για παράδειγμα. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι τουρίστες του νησιού προέρχονται από τις βαλκανικές χώρες. Σαφώς και είναι ακόμη πολύ νωρίς προκειμένου να διεξαχθούν συμπεράσματα για την τουριστική κίνηση της φετινής περιόδου.
Ερωτώμενος για την τρίτη ναυτιλιακή εταιρεία που εξυπηρετεί την ακτοπλοϊκή σύνδεση Καβάλας – Θάσου και εάν θα παραμείνει στη γραμμή και το χειμώνα, ο δήμαρχος εξέφρασε την επιθυμία του και την επιθυμία όλων των κατοίκων για παραμονή του φέρρυ μπωτ σε λειτουργία. Ο υγιής ανταγωνισμός ευνοεί πάντοτε τα συμφέροντα των πολιτών. Εκείνο που εγκαίρως είχε ζητήσει η δημοτική αρχή από τη ναυτιλιακή εταιρεία ήταν η υποστήριξη της γραμμής Καβάλας – Πρίνου, λειτουργώντας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και όχι μόνο κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Όσα έγιναν και ακούστηκαν για τον ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών δεν είναι ορθά. Αν αντέξει επομένως τις σκληρές ανταγωνιστικές συνθήκες, η τρίτη ναυτιλιακή εταιρεία θα συνεχίσει την εκτέλεση δρομολογίων και τον επόμενο χειμώνα. Αυτή τουλάχιστον είναι η πρόθεση που εκφράστηκε ενώπιον του δημάρχου.

=

Διαβάστε επίσης