Οι εκπρόσωποι του αγωγού ΤΑΡ δεν απάντησαν στο ΤΕΕ ΑΜ

 Οι εκπρόσωποι του αγωγού ΤΑΡ δεν απάντησαν στο ΤΕΕ ΑΜ

Πριν από 15 ημέρες περίπου το τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου είχε απευθυνθεί για ακόμη φορά στους κατασκευαστές του αγωγού ΤΑΡ. Τους είχε στείλει επιστολή ζητώντας να μάθει τα νεότερα, εάν αυτά υπάρχουν καθώς οι εκπρόσωποι του αγωγού έχουν να εμφανισθούν στην Καβάλα άμεσα ή έμμεσα από τον Φεβρουάριο. Το καινούριο κείμενο του τμήματος ΑΜ του ΤΕΕ δεν απαντήθηκε ακόμη. Δηλαδή οι κατασκευαστές του αγωγού παρά τη γενικότερη κινητικότητα που υπάρχει για το έργο, σε πανελλαδικό επίπεδο, τηρούν στάση σιωπής ή αναμονής όσον αφορά τη γνωστή εκκρεμότητά τους, την όδευση του αγωγού στα τενάγη των Φιλίππων, στο κεντρικό και δυτικό τμήμα του νομού Καβάλας γενικότερα.
Το γεγονός δημιουργεί πολλές και ισχυρές αμφιβολίες για το τι σκέπτονται, τι μελετούν, τι στάση θα κρατήσουν, οι κατασκευαστές του αγωγού, καθώς υπάρχουν πάντα ισχυρές αντιδράσεις, αντιθέσεις, ο αγωγός να περάσει από τα Τενάγη των Φιλίππων.
Υπάρχουν άνθρωποι που προβλέπουν ότι αυτή η σιωπή από πλευράς των κατασκευαστών του αγωγού θα συνεχισθεί όλο το καλοκαίρι. Άλλοι πάλι θεωρούν ότι κάποια στιγμή θέλουν δεν θέλουν οι κατασκευαστές του αγωγού, θα επανέλθουν, άγνωστο όμως με ποια νέα δεδομένα.
Ακούγονται πολλά εναλλακτικά σενάρια, τα οποία άλλοτε μεταφέρουν τον αγωγό στο σχέδιο που κατέθεσαν τα δύο τοπικά επιμελητήρια, άλλοτε στη λεγόμενη παρατενάγια περιοχή.
Εν τω μεταξύ δύο μέρες νωρίτερα, δηλαδή στις 8 Ιουλίου, οι κατασκευαστές του αγωγού, έφτιαξαν κι ανήρτησαν νέα ιστοσελίδα, δίνοντας στη δημοσιότητα ένα σχετικό δελτίο τύπου. Από το κείμενο αυτό προκύπτει ότι οι εργασίες για την κατασκευή του αγωγού στην Ελλάδα, αρχίζουν το 2016, αν και το αρχικό χρονοδιάγραμμα μνημόνευε έναρξη των εργασιών το 2015. Το συγκεκριμένο κείμενο αναφέρει τα ακόλουθα:

Ο Διαδριατικός Αγωγός φυσικού αερίου (TAP) παρουσίασε σήμερα τη νέα οπτική ταυτότητα και τον ιστότοπό του για να προετοιμάσει τη νέα φάση ανάπτυξης του έργου, καθώς συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την κατασκευή του αγωγού μήκους 870 χμ. Ο αγωγός θα αποτελέσει σημαντικό τμήμα του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στις Ευρωπαϊκές αγορές.
Η νέα οπτική ταυτότητα του TAP αποτελείται από ένα νέο φωτεινό λογότυπο και έναν καινούριο ιστότοπο. Ο ιστότοπος θα παρέχει στις τοπικές κοινότητες στις χώρες διέλευσης του αγωγού, Ελλάδα, Ιταλία και Αλβανία, λεπτομερείς και ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με το έργο. Στις θεματικές, τις οποίες περιλαμβάνει ο νέος ιστότοπος, συγκαταλέγονται η διαδικασία απόκτησης γης και δουλείας, η θέση του σχετικά με τις συμβάσεις προμηθειών και τα οφέλη που θα φέρει ο αγωγός. Ο ιστότοπος αποσκοπεί, επίσης, να καταστεί δημόσια δεξαμενή χρήσιμων πληροφοριών για τους πολλούς διεθνείς ενδιαφερόμενους για τον TAP φορείς.
Ο TAP συνεχίζει να σημειώνει πρόοδο στην προετοιμασία κατασκευής του αγωγού, η οποία είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει το 2016, με την κατασκευή δρόμων πρόσβασης και γεφυρών στην Αλβανία να αναμένεται να ξεκινήσει το 2015.
Ο Michael Hoffmann, Διευθυντής Εξωτερικών Υποθέσεων του TAP δήλωσε: «Καθώς εισερχόμαστε στην επόμενη συναρπαστική φάση ανάπτυξης, είναι σημαντικό ο TAP να διαμορφώσει μια συνεπή εμπορική εικόνα, η οποία θα είναι σαφώς αναγνωρίσιμη σε όλους τους ενδιαφερόμενους και θα αντιπροσωπεύει καταλλήλως αυτό το δυναμικό και μεγαλόπνοο έργο. Ο νέος ιστότοπος στοχεύει να καταστεί έγκυρη και αξιόπιστη πηγή πληροφοριών για τους τοπικούς, εθνικούς και διεθνείς ενδιαφερόμενους φορείς, προσφέροντας ακριβή και άμεση πληροφόρηση σχετικά με όλες τις πτυχές του TAP».

 

Διαβάστε επίσης