• 17 Μαΐου 2024,

Ο Δήμος Καβάλας επιθυμεί αντικατάσταση των προσφύγων

 Ο Δήμος Καβάλας επιθυμεί αντικατάσταση των προσφύγων

Από την Τρίτη βρίσκεται στην Αθήνα η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα. Χθες ήταν στη βουλή, όπου έλαβε μέρος σε συνεδρίαση επιτροπής, που εκτός από τις διεκδικούμενες αποζημιώσεις για την περίοδο της κατοχής, την απασχολεί και ζήτημα αποζημιώσεων για τη βουλγαρική κατοχή.

Η κα δήμαρχος την Τρίτη στην Αθήνα προσπάθησε να δει από κοντά το τι γίνεται με την φιλοξενία των προσφύγων. Επισκέφθηκε το συντονιστή από πλευράς κυβέρνησης, αναπληρωτή υπουργό εθνικής άμυνας, Δημήτρη Δρίτσα. Τελικά συνάντησε τον διευθυντή του γραφείου του. Τον ενημέρωσε για τα όσα έχουνε γίνει στην Καβάλα. Αρχικά στο κλειστό κολυμβητήριο, στη συνέχεια στο εκθεσιακό κέντρο, αλλά οι απαντήσεις που έλαβε ήταν γενικές κι αόριστες.

Η δήμαρχος επαναλαμβάνει προς κάθε κατεύθυνση, στην Θεσσαλονίκη, στην Κομοτηνή, ακόμη και στην Αθήνα, ότι 31 Μαρτίου το εκθεσιακό κέντρο πρέπει ν΄ αδειάσει, ο χώρος πρέπει να καθαρισθεί και να χρησιμοποιηθεί για τις εκθέσεις του Απριλίου, τόσο από το Επιμελητήριο, στο οποίο ανήκει το ακίνητο, όσο κι από την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Αυτό είπε η κα δήμαρχος στον συνεργάτη του κ. Δρίτσα, χωρίς να υπάρξει σχετική ανταπόκριση. Οι προσπάθειες συνεχίζονται, με τη βοήθεια κι άλλων παραγόντων, ενώ είναι ενημερωμένοι ότι για το Δήμο Καβάλας οι πρόσφυγες πρέπει να τελειώσουν 31 Μαρτίου και οι κυβερνητικοί βουλευτές.

Μέχρι τότε ο Δήμος Καβάλας καταβάλλει και μια ακόμη προσπάθεια ν΄ αδειάσει από τους πρόσφυγες που βρίσκονται στο εκθεσιακό κέντρο εδώ και 15 ημέρες, ο χώρος, να καθαρισθεί και στη θέση τους να έρθουν καινούριοι. «Κάτι τέτοιο το επιδιώκουμε, αλλά δεν το βλέπουμε πιθανό», έλεγαν χθες στην εφημερίδα μας, συνεργάτες της δημάρχου κι όμως  το βράδυ της Τρίτης υπήρξε μία φήμη περί αποχώρησης 400 προσφύγων από το εκθεσιακό κέντρο, η οποία δεν επιβεβαιώθηκε χθες.

Στο Δήμο Καβάλας παράλληλα με τη φιλοξενία των προσφύγων παρακολουθούν και τις δαπάνες που γίνονται, οι οποίες ξεπέρασαν όπως φημολογείται το ποσό των 75.000 ευρώ. Οι δωρεές είναι μεν ενθαρρυντικές, προέρχονται και από ιδιώτες κι από την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων ΑΜΘ, αλλά τα έξοδα τρέχουν καθημερινά.

Τώρα ο Δήμος Καβάλας προσπαθεί ν΄ ασκήσει τη μέγιστη δυνατή πίεση προκειμένου ν΄ αδειάσει το εκθεσιακό κέντρο 31 Μαρτίου και να διασφαλίσει ότι οι δαπάνες που έκανε και συνεχίζει και κάνει για τους πρόσφυγες θα πληρωθούν από την κυβέρνηση, από τα χρήματα που θα στείλει σε αυτήν η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβάστε επίσης