Ο δήμος Καβάλας θα επανεξετάσει το δακτύλιο των ιχθυοπωλείων

 Ο δήμος Καβάλας θα επανεξετάσει το δακτύλιο των ιχθυοπωλείων

Την έναρξη της διαβούλευσης για την αλλαγή ή ακόμη και την κατάργηση του δακτυλίου στο κέντρο της πόλης εντός του οποίου απαγορεύονται τα ιχθυοπωλεία, ανακοίνωσε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Τρίτη η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα. Η διοίκηση του δήμου εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει στους ιχθυοπώλες του υπογείου της Δημοτικής Αγοράς να μετακομίσουν στους δρόμους γύρω από το κτήριο.

Η δήμαρχος έθεσε για πρώτη φορά το θέμα ως προβληματισμό ώστε να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του σώματος. Σκοπός της δημάρχου δεν είναι φυσικά να ξεφυτρώσουν ψαράδικα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, ειδικά από τη στιγμή που η νομοθεσία για το άνοιγμα ενός καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι άκρως αυστηρή. Ωστόσο, η δήμαρχος υποστηρίζει ότι οι ιχθυοπώλες και η επόμενη γενιά των συγκεκριμένων επαγγελματιών δικαιούνται επιτέλους να απεγκλωβιστούν από το υπόγειο της Δημοτικής Αγοράς. Τα χρόνια πέρασαν και οι συνθήκες της αγοράς διαφοροποιήθηκαν, άρα ομοίως θα πρέπει να διαφοροποιηθούν και οι προϋποθέσεις για τη λειτουργία των συγκεκριμένων καταστημάτων.

Φυσικά, οι ιχθυοπώλες θα έχουν προτεραιότητα στην περίπτωση κατάργησης του δακτυλίου και ελεύθερης λειτουργίας μαγαζιών πέριξ της Δημοτικής Αγοράς. Η διοίκηση διαπίστωσε ότι το καταναλωτικό κοινό μπορεί να εξυπηρετείται και στη γειτονιά του για την αγορά των ψαριών, χωρίς να είναι υποχρεωμένο να προσέρχεται στη ΔΑΚ. Το πιθανό άδειασμα των καταστημάτων του υπογείου της ΔΑΚ θα επιφορτίσει τη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ με το καθήκον να βρει εναλλακτική λύση εξασφάλισης εσόδων. Εκείνο όμως που προέχει είναι η δυνατότητα των ιχθυοπωλών να ξεπεράσουν την απαγόρευση που είχε εφαρμοστεί χρόνια πριν.

 

ΠΕΡΙ ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΜΟΝΟΙΑΣ

Στη διάρκεια της συνεδριάσεως του σώματος, η δήμαρχος ανακοίνωσε επίσης την έναρξη της διαβούλευσης στα συλλογικά όργανα, προκειμένου να εξετασθεί το αίτημα μετονομασία της οδού Ομονοίας σε οδό Αποστόλου Παύλου. Βάσει των προβλεπόμενων γραφειοκρατικών διαδικασιών, το αίτημα μετονομασίας θα πρέπει να εγκριθεί από το τοπικό συμβούλιο, την επιτροπή ονοματοδοσίας και το δημοτικό συμβούλιο, πριν παραπεμφθεί για οριστική έγκριση στην αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης. Όπως όμως υπογράμμισε η Δήμητρα Τσανάκα, εάν το δημοτικό συμβούλιο εκφραστεί θετικά υπέρ της αλλαγής, τότε η διοίκηση θα υλοποιήσει το αίτημα έστω και πριν από την έγκριση της αποκεντρωμένης. Έτσι ώστε την ημέρα εορτασμού της μνήμης του Αποστόλου Παύλου να πραγματοποιηθούν και τα αποκαλυπτήρια της νέας πλάκας του δρόμου.

Εξάλλου, η τουριστική αξιοποίηση των βημάτων του Αποστόλου Παύλου περιλαμβανόταν στις προεκλογικές δεσμεύσεις όλων των δημοτικών παρατάξεων, γι’ αυτό άλλωστε και δε σημειώθηκαν αντιρρήσεις το βράδυ της Τρίτης από την αντιπολίτευση. Η συντριπτική πλειοψηφία των τουριστών επισκέπτεται τον καθεδρικό ναό της πόλης κι άρα η διοίκηση του δήμου εκτιμά ότι θα πρέπει να χαραχτεί μια διαδρομή, μέσω της οποίας οι επισκέπτες θα οδηγούνται έως το Ζυγάκτη ποταμό και τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων. Η Καβάλα ως πόλη, «ανήκει» στον Απόστολο των Εθνών, κάτι που θα πρέπει οι αρμόδιοι να το διατρανώσουν ως δεδομένο.

Η αρχική ανακοίνωση της δημάρχου θα δώσει το περιθώριο στις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης να συζητήσουν εσωτερικά το αίτημα. Η δήμαρχος συμπέρανε ότι η αλλαγή του ονόματος της οδού Ομονοίας δε θεωρείται μείζον ζήτημα από την τοπική κοινωνία, που παλεύει με τα σοβαρά προβλήματα της καθημερινότητάς της. Η κ. Τσανάκα δεν ενθουσιάζεται με τις μετονομασίες των οδών και αποδίδει δίκαιο στο νομοθέτη που έχει θέσει αυστηρές προϋποθέσεις για παρόμοιες περιπτώσεις. Πιστεύει ωστόσο ότι η Καβάλα δικαιούται και οφείλει να εκμεταλλευθεί το τεράστιο τοπικό «κεφάλαιο» του Αποστόλου Παύλου.

 

=

Διαβάστε επίσης