• 18 Μαΐου 2024,

Ο Κώστας Χανδρουλίδης για τη ΔΕΥΑΚ

 Ο Κώστας Χανδρουλίδης για τη ΔΕΥΑΚ

Οι διαρροές του δικτύου ύδρευσης κι άλλα ενδιαφέροντα

 

Σχεδόν καθημερινές είναι οι αναφορές πολιτών από διάφορα σημεία της Καβάλας σχετικά με διαρροές του δικτύου ύδρευσης, με αποτέλεσμα το νερό επί ημέρες να χάνεται. Η απάντηση της διοικήσεως της ΔΕΥΑΚ στα ερωτήματα για την μη έγκαιρη επιδιόρθωση των βλαβών, είναι πως δεν υπάρχει επαρκής προσωπικό. Όπως μας είπε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Κώστας Χανδρουλίδης, για τον συγκεκριμένο λόγο βρέθηκαν σε αντιπαράθεση με τη διοίκηση της ΔΕΥΑΚ πριν από ένα περίπου χρόνο.

Το σωματείο, σύμφωνα με τον κ. Χανδρουλίδη, είχε εγκαίρως προειδοποιήσει πως το προσωπικό δε θα επαρκούσε, ειδικά μετά την καλλικρατική συνένωση με τον πρώην δήμο Φιλίππων. Οι εργαζόμενοι κατέβαλαν υπερπροσπάθειες ώστε να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους, δυστυχώς όμως σήμερα τα προβλήματα έχουν συσσωρευτεί, εξαιτίας και του γεγονότος ότι δεν προωθούνται προσλήψεις προσωπικού. Πάντως η διοίκηση ουδέποτε παραδέχθηκε ενώπιον των εργαζομένων ότι το προσωπικό δεν φτάνει. Ο κ. Χανδρουλίδης υποστήριξε πως θα μπορούσαν να είχαν πραγματοποιηθεί προσλήψεις το προηγούμενο διάστημα, από μία δημοτική αρχή που διοικεί εδώ κι έξι χρόνια.

Μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας στη ΔΕΥΑΚ απασχολούνται εργαζόμενοι που προσπαθούν σκληρά, ωστόσο οι αρμοδιότητες της δημοτικής επιχείρησης απαιτεί προσωπικό με εξειδικευμένες γνώσεις. Τα συνεργεία καθυστερούν να παρέμβουν στις περιπτώσεις βλαβών, αφού τα προβλήματα της καθημερινότητας έχουν «καβατζάρει» το προσωπικό. «Όταν εμείς προσπαθήσαμε να καταθέσουμε τις προτάσεις μας στη διοίκηση, η απάντηση που λάβαμε ήταν ότι δε θα συνδιοικήσουμε. Εμείς γνωρίζαμε τα προβλήματα σε αντίθεση με τους διοικούντες», υπογράμμισε ο κ. Χανδρουλίδης.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες βλάβες που σημειώνονται στο Παληό, ο πρόεδρος των εργαζομένων έκανε λόγο για εξειδικευμένη περίπτωση οικισμού. Εκεί και σε καθημερινή βάση προκύπτουν συνεχείς βλάβες. «Εάν δεν υπήρχε το Παληό με τις ζημιές του, τότε η πόλη της Καβάλας δε θα αντιμετώπιζε οποιοδήποτε πρόβλημα στο δίκτυό της», τόνισε ο κ. Χανδρουλίδης. Παρά το γεγονός ότι το δίκτυο του Παληού είναι σχετικά καινούργιο, ωστόσο εμφανίζει τόσο συχνά βλάβες και μάλιστα σε καθημερινή βάση. Το συγκεκριμένο θέμα έχει συζητηθεί και με το διοικητικό συμβούλιο άρα δεν είναι άγνωστο. Αν και ενημερώσαμε εγκαίρως τρία χρόνια πριν για την έλλειψη προσωπικού, σήμερα φτάνουμε στο σημείο να θεωρούμαστε τεμπέληδες παρά την αύξηση της παραγωγικότητας που εμφανίσαμε», συμπλήρωσε ο Κώστας Χανδρουλίδης.

Το παράδοξο με το δίκτυο του Παληού είναι πως εάν διορθωθούν σήμερα πέντε βλάβες, αύριο θα προκύψουν πέντε ακόμη σε διαφορετικά σημεία. Αν ωστόσο παραμένουν άνευ διορθώσεως οι πέντε πρώτες βλάβες, τότε δεν ακολουθούν οι επόμενες. Κοντολογίς, το δίκτυο του Παληού παρουσιάζει σοβαρότατο πρόβλημα κι επιτέλους κάποιος θα πρέπει να ασχοληθεί με το θέμα.

105 άτομα απασχολούνται σήμερα στη ΔΕΥΑΚ εκ των οποίων ελάχιστοι είναι διοικητικοί υπάλληλοι. Τα συνεργεία υδρεύσεως παρεμβαίνουν σύμφωνα με τις πρωινές ή απογευματινές βάρδιες, ενώ υπάρχει και συνεργείο επιφυλακής. Επίσης δύο είναι και τα συνεργεία της αποχέτευσης. Οι εργαζόμενοι είναι επιφορτισμένοι και με τις συνδέσεις του νέου δικτύου ύδρευσης εντός της πόλης. Φαίνεται όμως ότι παρά την κατασκευή του νέου αυτού δικτύου, συνδέσεις δεν έγιναν οπότε το έργο δεν λειτουργεί.

 

=

 

Διαβάστε επίσης