• 5 Μαΐου 2024,

Ο Λεωνίδας Παππάς εξηγεί περί δημοσιονομικής διορθώσεως των 616.000 ευρώ

 Ο Λεωνίδας Παππάς εξηγεί περί δημοσιονομικής διορθώσεως των 616.000 ευρώ

Ποσό 616.000 ευρώ καλείται να επιστρέψει στο φορέα του προγράμματος ΕΣΠΑ των δωρεάν τροφείων για τους παιδικούς σταθμούς ο δήμος Καβάλας, επειδή κατά τα έτη 2011 και 2012 μετακινούσε νήπια και βρέφη ανάλογα με τα αιτήματα των γονέων τους, δεν ενημέρωνε ωστόσο αρμοδίως το φορέα για τις αποχωρήσεις με αποτέλεσμα να συνεχίζεται κανονικά η καταβολή της επιδότησης. Διοίκηση και αντιπολίτευση του δημοτικού συμβουλίου συμφώνησαν στη διάρκεια της συνεδριάσεως που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου είτε να μειωθεί το ποσό, είτε τα χρήματα να μην επιστραφούν.
Ο Λεωνίδας Παππάς, πρώην πρόεδρος του νομικού προσώπου ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ που ήταν αρμόδιο για τη λειτουργία των παιδικών σταθμών, μας εξήγησε ότι έγινε πλήρως αποδεκτό το πόρισμα του ελέγχου που διενεργήθηκε και ανέκυψε θέμα δημοσιονομικής διορθώσεως άρα ζητούν από το δήμο να επιστρέψει ποσό ύψους 616.000 ευρώ. Το κύριο πρόβλημα εστιάζεται στις μετακινήσεις των νηπίων. Υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις «διαγραφής» παιδιών, τις οποίες ο κ. Παππάς χαρακτήρισε ως παράλογες, διότι αφορούν περιστατικά ασθένειας νηπίων τα οποία απουσίασαν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Εάν δηλαδή σημειώνονταν απουσία νηπίου για διάστημα ενός μήνα επί παραδείγματι, έπρεπε να ενημερώνεται αρμοδίως η ΕΕΤΑΑ ΑΕ διαφορετικά καταχωρούνταν ως μη επιλέξιμη δαπάνη.
Μιλώντας για τις περιπτώσεις μετακινήσεων, ο κ. Παππάς μας είπε ότι βάσει προγράμματος τροφείων κάποιο νήπιο που διαμένει στα Σφαγεία δεν αποκλείεται να τοποθετηθεί «αυθαίρετα» στον παιδικό σταθμό της ΔΕΠΟΣ ή της Παιδόπολης. Η διοίκηση του νομικού προσώπου στη διάρκεια του πρώτου έτους εφαρμογής του προγράμματος (2011) είχε προχωρήσει σε μετακινήσεις προκειμένου να εξυπηρετήσει τους γονείς, διότι τότε δεν υπήρχε σχετική απαγόρευση.
Την περασμένη Παρασκευή μάλιστα η ΕΕΤΑΑ ΑΕ με απαντητικό της έγγραφο αποσαφήνισε ότι πλέον υπό όρους επιτρέπονται οι μετακινήσεις, αρκεί η νέα δομή που θα δεχθεί το νήπιο να είναι σε θέση να το εξυπηρετήσει νόμιμα. Επομένως, θα δοθεί δικαστική μάχη ώστε να δικαιωθεί η αναδρομικότητα του επιτρεπτού των μετακινήσεων. Ο Λεωνίδας Παππάς επεσήμανε ότι μετά την υποβολή των αντιρρήσεων, οι οποίες θα πρέπει να μεθοδευθούν προσεκτικά ενώ επιδέχονται και πολιτικών παρεμβάσεων, η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα θα πρέπει να πιέσει τους αρμοδίους του υπουργείου εργασίας.
Η έφεση που μπορεί να κατατεθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο δε θα εξετασθεί πριν την παρέλευση τετραετίας. Αν και ο κ. Παππάς εκτιμά πως το ποσό θα εκμηδενιστεί, ωστόσο εάν κάποια στιγμή τα χρήματα πρέπει να επιστραφούν τότε το ποσό θα συμψηφιστεί με κάποια από τις επόμενες δόσεις του προγράμματος. Το νομικό πρόσωπο μέσω του προγράμματος εξασφάλισε ποσό οκτώ εκατομμυρίων ευρώ κάτι που σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να λησμονείται. Εξάλλου, το ποσό των 616.000 ευρώ δαπανήθηκε για τη φροντίδα νηπίων και βρεφών, για τη μισθοδοσία εκπαιδευτικών, για τις προμήθειες των παιδικών σταθμών και για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών.
Εάν η διοίκηση του δήμου στέκονταν προσκολλημένη σε τυπολατρικούς κανόνες, τότε τα νήπια θα φιλοξενούνταν στους ίδιους παιδικούς σταθμούς αλλά εκτός προγράμματος. Άρα οι γονείς θα πλήρωναν τα ελάχιστα έστω τροφεία ωστόσο η αντίστοιχη δαπάνη θα επιβάρυνε το δήμο. Κατά τα λεγόμενα του Λεωνίδα Παππά το θέμα δεν είναι μείζονος σημασίας και φυσικά ουδόλως επηρεάζει τη βιωσιμότητα του νομικού προσώπου.
Μάλιστα, ο κ. Παππάς έκανε λόγο ακόμη και για σκοπιμότητα που υποκρύπτεται στην υπόθεση. Δηλαδή, το περασμένο φθινόπωρο και στη διάρκεια εθιμοτυπικής επισκέψεως της ειδικής γραμματέως του υπουργείου εργασίας στην Καβάλα, η ίδια ομολόγησε ευθέως ότι οι πόροι της προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020 δεν επαρκούν για την κάλυψη του προγράμματος. Έτσι, δρομολογούνται αυτεπάγγελτοι έλεγχοι σε όλα τα νομικά πρόσωπα προκειμένου να εντοπιστούν και οι ελάχιστες παρατυπίες και να επιβληθούν δημοσιονομικές διορθώσεις, με σκοπό τη μείωση του προς χρηματοδότηση ποσού.
Ο Λεωνίδας Παππάς κατηγορήθηκε ότι την περασμένη Παρασκευή πήρε στα χέρια του το έγγραφο της ΕΕΤΑΑ και το κράτησε αντί να το παραδώσει. Αστειότητες χαρακτήρισε αυτούς τους ισχυρισμούς ο κ. Παππάς, διότι και το έγγραφο πρωτοκολλήθηκε αλλά και ο ίδιος ενημέρωσε προσωπικά τη δήμαρχο Καβάλας. Συμπλήρωσε δε ότι ο ίδιος πήρε απλά ένα αντίγραφο με σκοπό να το μελετήσει.

=

Διαβάστε επίσης