• 16 Μαΐου 2024,

Ο Μανιάτης υποστηρίζει και δεν το κρύβει:ΤΑΡ, πλωτό LNG, δύο νέους αγωγούς φυσικού αερίου

 Ο Μανιάτης υποστηρίζει και δεν το κρύβει:ΤΑΡ, πλωτό LNG, δύο νέους αγωγούς φυσικού αερίου

Ολοκληρώθηκε χθες στην Αθήνα, συνέδριο που διοργάνωσε το περιοδικό ECONOMIST με θέμα τα ενεργειακά και όχι μόνο ζητήματα, που αφορούν και συνδέουν την Ευρώπη με τον αραβικό κόσμο.
Παρακολούθησαν το συνέδριο επιχειρηματική και πολιτικοί παράγοντες, από την Αίγυπτο, την Ιορδανία, το Κουβέιτ, το Λίβανο, το Ιράκ, την Παλαιστίνη. Το συνέδριο ήταν υπό την αιγίδα της ελληνικής προεδρίας του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του αραβικού συνδέσμου.
Κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου μίλησαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ.Ευαγ. Βενιζέλος, ο υπουργός περιβάλλοντος κ. Γιάννης Μανιάτης και ο υφυπουργός περιβάλλοντος Ασημάκης Παπαγεωργίου.
Η ομιλία του Γ. Μανιάτη έχει μεγάλο ενδιαφέρον για την Καβάλα, αφού μάλλον πρώτη φορά αρκετά συγκεκριμένα, ο υπουργός περιβάλλοντος πέραν τον γνωστό – δηλαδή τον αγωγό ΤΑΡ – και το πλωτό LNG που προορίζεται για τον κόλπο της Καβάλας, αλλά και τους νέους δύο συνολικά αγωγούς φυσικού αερίου, που θα συνδέσουν την Ελλάδα – ειδικότερα τη Βόρεια Ελλάδα – με τη Βουλγαρία και τη Βαλκανική ενδοχώρα.
Στην ομιλία του ο κ. Μανιάτης αναφέρεται πρώτη φορά σ΄ έναν καινούριο ελληνοβουλγαρικό αγωγό, με την ονομασία IBC. Ο αγωγός αυτός χωρίς να σημειώνεται αυτό στην ομιλία του υπουργού φαίνεται να είναι ο αγωγός που θα συνδέσει το πλωτό LNG, στον κόλπο της Καβάλας με τη βουλγαρική ενδοχώρα.
Ο κ. Μανιάτης σε αντίθεση με άλλες προβλέψεις και εκτιμήσεις, σημειώνει στην ομιλία του ότι μπορεί στην περιοχή να γίνουν δύο επενδύσεις φυσικού αερίου, εννοώντας το πλωτό LNG της ΔΕΠΑ και την ιδιωτική επένδυση προς την ίδια κατεύθυνση, στην Αλεξανδρούπολη, του ομίλου Κοπελούζου.
Για τον αγωγό ΤΑΡ στην ομιλία του ο κ. Μανιάτης, ουσιαστικά λέει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, παραλείποντας να αναφερθεί στις ενστάσεις των αγροτών και των φορέων της Καβάλας για την όδευση του αγωγού από τα τενάγη των Φιλίππων.
Το σημαντικό απόσπασμα της ομιλίας του υπουργού, που αφορά εμμέσως πλην σαφώς το νομό μας, στα θέματα που ήδη αναφέραμε, τον ΤΑΡ, τους δύο αγωγούς φυσικού αερίου, Ελληνοβουλγαρικού ενδιαφέροντος και το πλωτό LNG, αναφέρει τα ακόλουθα:

Και ο τρίτος βασικός πυλώνας των δράσεών μας για Αειφόρο Ενέργεια, σ΄ αυτές τις κρίσιμες στιγμές, είναι η Γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας.
-Αγωγός TAP, μεταφοράς Φυσικού Αερίου από Κασπία προς Ευρώπη. Ήδη oλοκληρώνονται οι διαδικασίες για το τμήμα του στην Ελλαδική επικράτεια.
-Ξεπεράσαμε τις καθυστερήσεις του παρελθόντος στον διασυνδετήριο αγωγό Φυσικού Αερίου μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, IGB. Ήδη, ολοκληρώθηκαν οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, μέσα στο Φθινόπωρο αναμένουμε να παρθεί η τελική επενδυτική απόφαση και εντός του στο 2016, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, μπορεί να ρέει φυσικό αέριο από Ελλάδα προς Βουλγαρία. Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι η εταιρία του αγωγού IGB έχει ήδη κάνει τις πρώτες συνεννοήσεις και συμφωνίες με την κοινοπραξία του TAP, έτσι ώστε ο IGB να τροφοδοτείται και από το αέριο του αγωγού TAP.
-Ξεκινώντας ο αγωγός IGB, μπορεί να έχει και μια δεύτερη πηγή τροφοδοσίας του. Μια πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG, ένα FSRU, που με ευθύνη της ΔΕΠΑ βρίσκεται ήδη σε εξαιρετικά ώριμο στάδιο. Μια ανάλογη μονάδα σχεδιάζεται να γίνει στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Και οι δύο μονάδες έχουν ενταχθεί στα Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος, άρα στο χώρο της βόρειας Ελλάδας, στο μαλακό υπογάστριο των Ανατολικών Βαλκανίων, δημιουργείται μια πολύ σημαντική πηγή νέας τροφοδοσίας των βορειότερων γειτόνων με Φυσικό Αέριο.
-Και κλείνει ο κύκλος αυτός με έναν νέο αγωγό, έναν αγωγό που έχει μια άλλη λογική. Τον έχουμε ονομάσει ABC (Aegean – BalticCorridor). Είναι ένας αγωγός που θα συνδέσει το Αιγαίο με την Βαλτική και η βασική του φιλοσοφία είναι όχι να κατασκευάσει νέες υποδομές, νέα pipelines, αλλά να δημιουργήσει αυτές τις ελλείπουσες συνδέσεις λίγων δεκάδων ή μερικών εκατοντάδων χιλιομέτρων, ανάμεσα στα εθνικά δίκτυα επτά (7) χωρών και με τον τρόπο αυτό να δημιουργηθεί ένας αγωγός μεταφοράς. Είναι ο αγωγός ο οποίος θα μεταφέρει Φυσικό Αέριο από Ελλάδα, προς Βουλγαρία-Ρουμανία-Ουγγαρία-Τσεχία-Σλοβακία και Πολωνία.
Με όλα όσα σας προανέφερα, θεωρώ πως η Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας μπορεί, κοιτώντας τον κάθε επενδυτή στα μάτια, να διεκδικήσει νέες επενδυτικές προοπτικές και δυνατότητες, στην πραγματικότητα να συνάψει στενότερους δεσμούς με τον παγκόσμιο επενδυτικό κόσμο της ενέργειας.

 

Διαβάστε επίσης