• 16 Απριλίου 2024,

Ο νέος θεσμός της διαμεσολάβησης

 Ο νέος θεσμός της διαμεσολάβησης

Πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στα γραφεία του δικηγορικού συλλόγου Καβάλας, εκδήλωση με θέμα το νέο θεσμό της διαμεσολάβησης. Πρόκειται για κάτι καινούριο όσον αφορά την Ελλάδα. Στα πλαίσια του θεσμού που ακόμη δεν έχει αρχίσει να εφαρμόζεται πλην όμως προετοιμάζονται τα πρώτα του στάδια, οι διαφορές μεταξύ ιδιωτών λύνονται εκτός των δικαστηρίων, ανάμεσα στους ίδιους τους εμπλεκόμενους, τους δικηγόρους τους και τους δικηγόρους που έχουνε το ρόλο του διαμεσολαβητή.

Πριν από την εκδήλωση η ομιλήτρια Ιωάννα Αναστασοπούλου δικηγόρος και διαχειριστής εταίρος μη κερδοσκοπικής αστικής εταιρίας, επισκέφθηκε το επιμελητήριο Καβάλας. Εκεί μαζί με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, τον πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου Καβάλας, συμφωνήθηκε πως θα προχωρήσει ο θεσμός στα πρώτα του βήματα, σε τοπικό επίπεδο, καθώς πριν από την εφαρμογή του αυτός να προετοιμαστεί. Για το θέμα ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Καβάλας Θανάσης Αθανασίου, είπε τα εξής: «Προηγήθηκε κοινή συνάντηση των μελών του διοικητικού συμβουλίου του δικηγορικού συλλόγου Καβάλας με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου και της διοίκησης του, και το νομικό του σύμβουλο, γιατί είναι μία διαδικασία στην οποία από κοινού θα συμπράξουν εκ του νόμου ο δικηγορικός σύλλογος Καβάλας, αλλά σε συνεργασία και με το επιμελητήριο Καβάλας, έτσι ώστε να προχωρήσουμε στη σύσταση της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας με σκοπό την επιμόρφωση διαμεσολαβητών μέσα στα πλαίσια του θεσμικού εντελώς αυτού καινούριου πλαισίου, που προβλέπει τη σύσταση και λειτουργία της διαμεσολάβησης στην Ελλάδα».

ΕΡ: Για να γνωρίζουν οι πολίτες πέρα από τους δικηγόρους, με λίγα λόγια ποιος είναι αυτός ο καινούριος θεσμός;

ΑΠ: «Ο θεσμός αυτός στόχο έχει την επίλυση αστικών και εμπορικών διαφορών με την παρέμβαση ενός τρίτου προσώπου που είναι ο διαμεσολαβητής, αρμοδιότητα και έργο το οποίο είναι να φέρει, αυτά τα αντίδικα – να το πούμε έτσι – σε επαφή, με στόχο τη δημιουργία ενός κλίματος τέτοιου που θα οδηγήσει στην επίλυση μιας διαφοράς, μακριά από τις δικαστικές αίθουσες και τις χρονοβόρες διαδικασίες».

 

Στη συνέχεια οι δημοσιογράφοι μίλησαν με την κα Ιωάννα Αναστασοπούλου που ξεκίνησε πρώτη αυτή την προσπάθεια, δηλαδή να λειτουργήσει ουσιαστικά η νέα νομοθεσία που αναφέρεται στο θεσμό της διαμεσολάβησης.

Αρκετοί δικηγόροι παρακολούθησαν την εισήγησή της, καθώς υπάρχει ενδιαφέρον, παρά το ότι πολλοί άλλοι δικηγόροι θεωρούν το θεσμό αντίθετοι στα επαγγελματικά τους δικαιώματα.

Ειδικότερα η Ι. Αναστασοπούλου είπε τα εξής:

«Κατ΄ αρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω και τον πρόεδρο του συλλόγου που μου έκανε την τιμή να με φιλοξενήσει σ΄ αυτή την όμορφη πόλη σας και το επιμελητήριο της Καβάλας και να τους συγχαρώ για την πρωτοβουλία την οποία είχανε. Θεωρώ πως είναι ο πρώτος σύλλογος που δείχνει τόσο δυναμισμό και τόση επιθυμία να προχωρήσει σ΄ αυτό το θεσμό κι αυτό είναι πραγματικά αξιέπαινο, κι αξίζουνε πολλών συγχαρητηρίων.

Τώρα όσον αφορά το θεσμό, θα πρέπει να σας πω ότι αυτός έχει ξεκινήσει από την Αμερική… Οι αμερικάνοι είναι πρακτικοί άνθρωποι, το ίδιο κι οι αγγλοσάξονες, τον έχουνε υιοθετήσει. Έρχεται σιγά – σιγά και στην Ευρώπη. Το ποσοστό επιτυχίας σε μία διαμεσολάβηση είναι γύρω στα 70%. Τη στιγμή δηλαδή που τα μέλη θα δεχθούν να έρθουνε σε μία διαμεσολάβηση, το πιθανότερο είναι να επιτευχθεί μία λύση στη διαφορά. Γι΄ αυτό ναι είναι μία αποτελεσματική διαδικασία και είναι μία διαδικασία η οποία επιζητείται κι επιδιώκεται ν΄ ακολουθείται από τις αντιμαχόμενες πλευρές. Σίγουρα θα βοηθήσει πάρα πολύ και στο πνεύμα συνδιαλλαγής και συζήτησης που χρειάζεται, ειδικά σ΄ αυτές τις περιόδους κρίσης όπως ειμαστε τώρα. Δημιουργείται ένα πνεύμα συζήτησης ένα πνεύμα συνδιαλλαγής και δίνει τη δυνατότητα να βρεθούνε λύσεις από τις οποίες είναι κερδισμένοι όλοι. Αυτό είναι ακριβώς το επίτευγμα της διαμεσολάβησης».

ΕΡ: Έχει καθόλου μειονεκτήματα αυτή η διαδικασία;

ΑΠ: «Η διαμεσολάβηση δεν είναι πανάκεια. Δεν είναι δηλαδή η διαδικασία που πρέπει να ισχύει για όλες τις περιπτώσεις. Ισχύει για αρκετές διαφορές, όχι για όλες. Συνεπώς εκεί είναι ένα θέμα ότι δε μπορείς να χρησιμοποιείς τη διαμεσολάβηση, π.χ. όταν διαπραγματεύεσαι για ένα ακίνητο, το οποίο πρόκειται ν΄ αγοράσεις, εκεί είναι μία σύμβαση η οποία γίνεται εκείνη τη στιγμή, δεν σου χρειάζεται η διαμεσολάβηση. Η διαμεσολάβηση χρειάζεται κυρίως για μακροχρόνιες σχέσεις, στις οικογενειακές διαφορές είναι πάρα πολύ σημαντικός ο ρόλος της και χρησιμοποιείται πολύ συχνά, καθώς επίσης και τις εμπορικές διαφορές που έχουνε ένα μακροχρόνιο στοιχείο».

 

 

Διαβάστε επίσης