«Παλεύουμε να σταματήσει η ομηρία των εργαζομένων στη ΒΦΛ»

 «Παλεύουμε να σταματήσει η ομηρία των εργαζομένων στη ΒΦΛ»

Ο Φώτης Κουβέλης ήρθε το πρωί στην Καβάλα, κανονικά αυτή τη φορά καθώς δεν υπήρξε κανένα απρόοπτο περιστατικό που να ματαιώσει το πρόγραμμά του. Επισκέφθηκε το εργοστάσιο των Λιπασμάτων. Συζήτησε με τους εργαζόμενους και συνάντησε τον διευθυντή του εργοστασίου Τάσο Μπουρμπούλια.

Στη συνέντευξη τύπου που ρωτήθηκε για το θέμα ο Φώτης Κουβέλης ήταν πολύ συγκεκριμένος. Είπε ότι τα προβλήματα στη βιομηχανία είναι τρία. Η εμπλοκή που παρουσιάζει το πρόσωπο του βασικού μετόχου, ο ειδικός φόρος και το ακριβό φυσικό αέριο. Σύμφωνα με το Φώτη Κουβέλη το εργοστάσιο πρέπει να κρατηθεί. «Υπάρχουν προτάσεις» είπε. «Με αυτές» συνέχισε «παλεύουμε για την τελική λύση ώστε να σταματήσει η ομηρία των εργαζομένων».

Σύμφωνα με τον Φώτη Κουβέλη το πρόβλημα του εργοστασίου των λιπασμάτων δυστυχώς δεν είναι ξεκομμένο από την άλλη εταιρία εννοώντας τον όμιλο Λαυρεντιάδη.

Στη συνέντευξη τύπου ο Φώτης Κουβέλης ρωτήθηκε για το τι θα κάνει η «Δημοκρατική Αριστερά» στις προσεχείς δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Επανέλαβε ότι είναι υπέρ των συνεργασιών και των συμμαχιών, αυτές όμως θα αποφασίζονται από την κάθε τοπική οργάνωση.

Ζήτησε συνεργασίες αυτοδιοικητικών δυνάμεων και όχι πολιτικών κομμάτων. Σε ερώτηση για τον καινούργιο νόμο που ετοιμάζει γι’ αυτές τις εκλογές το υπουργείο Εσωτερικών, είπε ότι η πρόταση δεν είναι ακόμη γνωστή, πάντως είπε ότι η Δημοκρατική Αριστερά επιμένει σε εκλογή δημάρχων με 50 + 1%, ζητά απλή αναλογική, αποτελεσματικά περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια και να μην ισχυροποιηθεί περαιτέρω το δημαρχιακό μοντέλο.

Ο κ. Κουβέλης είπε ότι το κόμμα του θα πρέπει να συνεργαστεί με δημάρχους ή υποψήφιους δημάρχους αποτελεσματικούς που λειτουργούν υπέρ της διαφάνειας.

Αργά το μεσημέρι ο Φώτης Κουβέλης επισκέφθηκε το Επιμελητήριο όπου ο Μάρκος Δέμπας, ο Γιάννης Παναγιωτίδης, ο Παναγιώτης Αγγελίδης και ο Αντώνης Καραγιαννίδης του μίλησαν για τα προβλήματα της αγοράς.

Στη συνέντευξη τύπου στο ξενοδοχείο ΓΑΛΑΞΙΑΣ ο Φώτης Κουβέλης είχε την ευκαιρία να απαντήσει σε ένα επίκαιρο κατά τη χθεσινή ημέρα ζήτημα, κατά πόσο μπορεί να επιστρέψει στον κυβερνητικό σχηματισμό η Δημοκρατική Αριστερά.

«Φύγαμε γιατί διαφωνήσαμε με την πολιτική που ακολουθούνταν σε καίριους τομείς. Η κυβέρνηση τότε λειτουργούσε ως μονοκομματική ενώ ήταν κυβέρνηση συνεργασίας» είπε ο κ. Κουβέλης. Συμπλήρωσε ότι δεν έχει καμία λογική να επανέλθει το κόμμα στην κυβέρνηση.

Ο Φώτης Κουβέλης είπε για τα γενικότερα πολιτικά θέματα τα εξής:

«Η προγραμματική συμφωνία που υπήρξε τότε στην πρώτη κυβέρνηση του 2012 δεν τηρήθηκε. Εμείς προτείνουμε ισχυρή πολιτική διαπραγμάτευση για να φύγουμε από τα μνημόνια. Διαφορετικά με την πολιτική που ακολουθείται η ύφεση θα βαθαίνει. Η ανεργία αντιμετωπίζεται μόνο αν κινηθεί η αναπτυξιακή διαδικασία. Ζητούμε αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, μετακύλιση των ημερομηνιών λήξης ομολόγων, μείωση επιτοκίων. Διαφορετικά το χρέος της χώρας δεν εξυπηρετείται. Οι τράπεζες πρέπει να χρηματοδοτήσουν την αγορά. Οι μονοκομματικές κυβερνήσεις εξάντλησαν τα όριά τους. Είναι αναγκαίες οι συνθέσεις και οι συνεργασίες σε πολιτικό επίπεδο. Τις επόμενες μέρες καταθέτουμε πρόταση για το πολιτικό χρήμα, ζητούμε εξυγίανση. Χρειάζεται αλλαγή στο πολιτικό σύστημα υπάρχουν πολλές περιττές δαπάνες. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης, αφού σήμερα το κοινωνικό κράτος είναι αποδιαρθρωμένο. Ο ενιαίος φόρος ακινήτων όπως σχεδιάζεται πλήττει τους αδύναμους. Αργεί το περιουσιολόγιο που κατά την άποψή μας είναι απαραίτητο. Είναι αδικαιολόγητο να μην γίνεται έλεγχος στη λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται μνημόνια, δεν χρειάζεται τρόικα με αυτή μάλιστα την μορφή, το κόμμα μας είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων, με περιεχόμενο όμως και θετικό πρόσημο».

 

Διαβάστε επίσης