• 4 Μαΐου 2024,

Παράσταση στο δημοτικό συμβούλιο – Ετοιμάζουν οι κάτοικοι για τις 2 κεραίες της Κηπουπόλεως

 Παράσταση στο δημοτικό συμβούλιο – Ετοιμάζουν οι κάτοικοι για τις 2 κεραίες της Κηπουπόλεως

Πλήθος κατοίκων της Κηπουπόλεως συγκεντρώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στη αίθουσα εκδηλώσεων του ιερού ναού της Αγίας Ειρήνης στο πλαίσιο συζητήσεως για το θέμα των δύο κεραιών κινητής τηλεφωνίας που προσφάτως ανακαλύφθηκαν και προκάλεσαν αντιδράσεις. Η μαζική προσέλευση των κατοίκων απέδειξε την αγωνία αλλά και την αποφασιστικότητά τους να τακτοποιηθεί το πρόβλημα.

Παρόντες στη συγκέντρωση, εκτός από τους περιφερειακούς συμβούλους Κώστα Παπακοσμά και Χρήστο Ποτόλια, ήταν και δύο δικηγόροι οι οποίοι θα αναλάβουν την υπόθεση των αστικών διεκδικήσεων προς τις δύο εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, εξαιτίας των προκαλούμενων βλαπτικών συνεπειών τόσο σε οικονομικό όσο και σε επίπεδο υγείας. Η τοποθέτηση δηλαδή των κεραιών στο δώμα συγκεκριμένης πολυκατοικίας μειώνει την αξία των ακινήτων της περιοχής αλλά και το ενδιαφέρον ενδεχόμενων αγοραστών.

Οι υπηρεσίες που επιχείρησαν να ελέγξουν την υπόθεση τοποθέτησης των κεραιών αντιμετώπισαν άρνηση για την πρόσβασή τους στο δώμα της πολυκατοικίας. Μάλιστα, προγραμματίζεται παράσταση στην εισαγγελία Καβάλας ώστε να ζητηθεί η συνδρομή της αρχής όπως και της αστυνομίας, προκειμένου οι υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας να ελέγξουν όλες τις λεπτομέρειες της υποθέσεως.

Βάσει της νέας νομοθεσίας, αρμόδια για ανάλογες υποθέσεις είναι η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Δικτύων, που ακόμη δεν έχει γνωμοδοτήσει επί του ζητήματος. Φυσικά δεν θα είναι η πρώτη φορά που το ελληνικό δημόσιο θα αγνοήσει βάναυσα μια μερίδα θιγόμενων πολιτών. Η αρμοδιότητα της γνωμοδοτήσεως, που μέχρι πρότινος ανήκε είτε στα δημοτικά είτε στα περιφερειακά συμβούλια, προσφάτως μεταβιβάστηκε σε επιτροπή του κέντρου, μία ακόμη απόδειξη του συγκεντρωτισμού που επικρατεί στο υδροκέφαλο ελληνικό κράτος. Ένας παράγοντας του γραφείου της Αθήνας για παράδειγμα δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή. Εύκολα επομένως μπορεί να βάλει την υπογραφή του για την τοποθέτηση μιας κεραίας στην άλλη άκρη της χώρας.

Οι πολίτες πρεσβεύουν ότι κακώς και οι βουλευτές δε λαμβάνουν υπεύθυνη θέση προκειμένου να τροποποιηθεί η νομοθεσία και η ελεγκτική διαδικασία να επιστρέψει στα περιφερειακά όργανα. Εκείνο όμως που επίσης θα πρέπει να εξετασθεί είναι η εμπλοκή της ΔΕΗ και η δυνατότητά της να ηλεκτροδοτεί τις εγκαταστάσεις κεραιών κινητής τηλεφωνίας, είτε αυτές έχουν αδειοδοτηθεί είτε όχι. Δεν αποκλείεται οι δύο επίμαχες κεραίας να έχουν εξασφαλίσει όλες τις νόμιμες άδειες κι επίσης δεν αποκλείεται η τεχνολογία τους να είναι τόσο σύγχρονη ώστε να μην προκαλούν την οποιαδήποτε επίπτωση, αλλά ακόμη κι αυτή η επιβεβαίωση δεν είναι δυνατόν να εξασφαλισθεί λόγω των αρνητικών αντιδράσεων.

Πάντως, οι κάτοικοι της Κηπουπόλεως ύστερα από τα όσα έχουν συμβεί και τις συνθήκες που έχουν επικρατήσει, σκοπεύουν να παραστούν στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας, η οποία έχει προσδιορισθεί για την ερχόμενη Τετάρτη 30 Οκτωβρίου.

 

Διαβάστε επίσης