• 18 Μαΐου 2024,

Παρά τον βροχερό καιρό – Επιτυχημένες οι διήμερες λατρευτικές εκδηλώσεις του ΦΟΚ

 Παρά τον βροχερό καιρό  – Επιτυχημένες οι διήμερες λατρευτικές εκδηλώσεις του ΦΟΚ

Παρά την επιδείνωση του καιρού, οι φίλοι του Φυσιολατρικού Ομίλου Καβάλας δεν πτοήθηκαν κι έδωσαν την Τρίτη το παρόν στις διήμερες εορταστικές εκδηλώσεις που κάθε χρόνο πραγματοποιούνται στο εντευκτήριο του ΦΟΚ, προκειμένου στο παρακείμενο παρεκκλήσι να εορτασθεί η μνήμη της Αγίας Σοφίας και των θυγατέρων αυτής, Πίστης, Ελπίδας και Αγάπης. Παραδοσιακά πλέον στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου ο ΦΟΚ διοργανώνει τις διήμερες λατρευτικές του εκδηλώσεις, κάτι που καθιερώθηκε από τις αρχές του 2000. Το συγκεκριμένο παρεκκλήσι είναι το μοναδικό σε όλη την Καβάλα αφιερωμένο στη μνήμη της Αγίας Σοφίας. Ενώ αυξάνονται σταδιακά κάθε χρόνο οι καβαλιώτες που μαθαίνουν για τον εορτασμό του ΦΟΚ και καταφθάνουν στο εντευκτήριο προκειμένου να συμμετέχουν στις λατρευτικές εκδηλώσεις.
Παράλληλα, τα μέλη του ΦΟΚ την ίδια ημέρα κηρύττουν την έναρξη της νέας φυσιολατρικής χρονιάς με την τέλεση αγιασμού και με την ανακοίνωση του εξάμηνου προγράμματος. Όλα αυτά πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Τρίτης κι αμέσως μετά την τέλεση του πανηγυρικού εσπερινού, ενώ το πρωί της Τετάρτης εψάλλει θεία λειτουργία κι ακολούθησε δεξίωση στην αίθουσα του εντευκτηρίου.
Η διοίκηση του ΦΟΚ, λαμβάνοντας υπόψη και τις δυσκολίες που προκαλεί η οικονομική κρίση, κατάρτισε ένα πρόγραμμα με πολλές ημερήσιες και κοντινές εκδρομές, οι οποίες έχουν χαμηλό κόστος συμμετοχής. Φυσικά στο πρόγραμμα εντάχθηκαν και εξορμήσεις σε μακρινότερους προορισμούς, ωστόσο βασικός στόχος είναι να διατηρούνται φθηνές οι τιμές για τα μέλη. Αυτονόητα, οι προορισμοί επιλέγονται πάντα με γνώμονα την ομορφιά της φύσης που όμως θα συνδυάζεται με επισκέψεις σε μοναστήρια και σε αρχαιολογικούς χώρους.
Η διοίκηση, εναρμονισμένη με την τοπική επικαιρότητα, προγραμμάτισε ακόμη κι εκδρομή στην Αμφίπολη. Απλά φρόντισε η ημερομηνία να είναι μακρινή, την ερχόμενη άνοιξη δηλαδή, έτσι ώστε να έχουν προχωρήσει αρκούντως οι ανασκαφές.
Προσφάτως, η διοίκηση του ΦΟΚ ευχαρίστησε θερμά τον πρώην δήμαρχο Κωστή Σιμιτσή και τον πρώην αντιδήμαρχο καθαριότητας Τάσο Χατζηαναστασίου για τη βοήθεια που προσέφεραν στον όμιλο. Η διοίκηση αναγνώρισε πίστωση χρόνου στη νέα δήμαρχο Δήμητρα Τσανάκα πριν την επισκεφθεί, αλλά κάποια στιγμή οι διοικούντες θα την επισκεφθούν στο γραφείο της προκειμένου να ζητήσουν την αρωγή της για τη φροντίδα του χώρου με τα μηχανήματα του δήμου Καβάλας. Το βασικό αίτημα του ΦΟΚ σχετίζεται με το νερό, διότι δίκτυο υδροδότησης δεν υπάρχει και αναγκαστικά απαιτείται η εξυπηρέτηση με την υδροφόρα του δήμου.
Φέτος, ο δρόμος που οδηγεί στο εντευκτήριο καθαρίστηκε από τα συνεργεία του δήμου, αν και η συγκεκριμένη αρμοδιότητα ανήκει στο δασαρχείο. Ωστόσο η αδυναμία παρεμβάσεως μέσω του δασαρχείου καλύφθηκε από τις δημοτικές υπηρεσίες, με τον καθαρισμό των χόρτων και τη διάνοιξη του δρόμου. Πάντως, το απόγευμα της Τρίτης επισκέφθηκαν το εντευκτήριο ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος και ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Κώστας Αντωνιάδης έτσι με την ευκαιρία η διοίκηση γνωστοποίησε τα αιτήματά της. Αμφότεροι υποσχέθηκαν βοήθεια και κάλεσαν τους διοικούντες στο διοικητήριο προκειμένου να συζητήσουν αναλυτικότερα τις υπάρχουσες ανάγκες.

 

Διαβάστε επίσης