• 8 Μαΐου 2024,

Παραμένει μυστήριο το σβήσιμο των φώτων του Φρουρίου

 Παραμένει μυστήριο το σβήσιμο των φώτων του Φρουρίου

Στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα της Αντιφασιστική Πρωτοβουλίας Καβάλας στο facebook αναρτήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα βίντεο που δείχνει φωτισμένο το φρούριο, στην μπροστινή πλευρά του οποίου έχει απλωθεί πανό όπου αναγράφεται η λέξη Όχι. Η βιντεοσκόπηση γίνεται από την παραλία. Το βράδυ της Παρασκευής αφού έχει αναρτηθεί το πανό και ο ήχος του βίντεο που διαρκεί δύο λεπτά, προέρχεται από τη συναυλία που εκείνη την ώρα γίνεται μπροστά από την έκθεση βιβλίου.

Είναι φανερό ότι φίλοι και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρικτές του Όχι, βιντεοσκοπούν την ακτιβίστικη ενέργεια του πανό στο Φρούριο, από το λιμάνι, ενώ είναι σ΄ εξέλιξη εκδήλωση υπέρ του Όχι. Στο τέλος του βίντεο ξαφνικά τα φώτα του βίντεο σβήνουν και το όχι εξαφανίζεται, όπως επίσης και το Φρούριο. Για τον ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας και τους υποστηρικτές του Όχι, όλα έγιναν σκόπιμα. Δηλαδή μόλις η διοίκηση του Δήμου διαπίστωσε ότι μπροστά από το Φρούριο υπάρχει αυτό το πανό, αποφάσισε κι έσβησε τα φώτα, για να μην φαίνεται το Όχι. Ποιος όμως προέβη σε αυτήν την ενέργεια; Υπάρχει ένα πέπλο μυστηρίου γύρω από την υπόθεση, καθώς όπως φαίνεται η δήμαρχος δεν ήξερε το παραμικρό, ενώ και η Δημωφέλεια αν και είναι η αρμόδια για τη λειτουργία του Φρουρίου, έφθασε στο σημείο όταν τα φώτα είχαν ήδη σβήσει. Φημολογείται ότι τους διακόπτες για τον φωτισμό εξωτερικά του Φρουρίου χειρίζεται και η τεχνική υπηρεσία του Δήμου προς την οποία στρέφονται πλέον οι υποψίες.

Μιλήσαμε χθες με την πρόεδρο της Δημωφέλειας Αναστασία Ιωσηφίδου. Μας διηγήθηκε ακριβώς τι έπεσε στην αντίληψή της το βράδυ της Παρασκευής. Όπως είπε ο υπάλληλος είχε αποχωρήσει από το Φρούριο και είχε κλειδώσει την κεντρική πόρτα του. Μόλις οι καβαλιώτες είδαν το πανό ειδοποιήθηκε η ίδια, ειδοποίησε τον υπάλληλο, ο οποίος έφτασε παλι στο Φρούριο μαζί με αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ. Η πόρτα ήταν κλειδωμένη, αλλά μία διπλανή, βοηθητική πόρτα, είχε παραβιασμένο λουκέτο. Ο υπάλληλος μπήκε μαζί με τους αστυνομικούς στο Φρούριο, όπου δεν υπήρχε φωτισμός. Με τους φακούς οι αστυνομικοί βοήθησαν τον υπάλληλο να φτάσει στο σημείο του πανό, το οποίο απομακρύνθηκε – ισχυρίζεται η κα Ιωσηφίδου – στη συνέχεια έγιναν έρευνες αλλά εκείνη την ώρα στο Φρούριο δεν ήταν κανείς.

Ο υπάλληλος εκτιμά και έτσι πληροφορεί την κα Ιωσηφίδου, ότι αυτοί που ανέβασαν το πανό στο Φρούριο και το κρέμασαν μπροστά ώστε να φαίνεται απ΄ όλη την Καβάλα, σκαρφάλωσαν εκμεταλλευόμενοι σκαλωσιά που χρησιμοποιείται για έργο που εκτελεί στο Φρούριο η αρχαιολογική υπηρεσία.

Ο υπάλληλος διαπίστωσε ότι το πανό είναι ιδιαίτερα βαρύ, άρα πρέπει να ήταν – εικάζει  η κα Ιωσηφίδου – αρκετοί αυτοί που το μετέφεραν στο Φρούριο και μάλλον με σχοινιά το τράβηξαν μές στο Φρούριο και το χρησιμοποίησαν στην μπροστινή πλευρά του Φρουρίου στη συνέχεια.

Το πανό ισχυρίζεται η κα Ιωσηφίδου βρίσκεται στα χέρια της Δημωφέλειας. Κατά την κα Ιωσηφίδου τα φώτα δεν έσβησαν από τη δημοτική επιχείρηση. Επικαλείται και η μαρτυρία των αστυνομικών. Η κα Ιωσηφίδου είπε στην εφημερίδα μας: «Το Φρούριο δε μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ούτε υπέρ του Ναι, ούτε υπέρ του Όχι, ούτε φυσικά με τέτοιο δόλιο τρόπο.

Άλλη άποψη έχουν οι υποστηρικτές του Όχι και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ. Ισχυρίζονται ότι σκόπιμα ο Δήμος Καβάλας έσβησε τα φώτα, προκειμένου να μην προβληθεί το Όχι.

Οι αναρτήσεις τους στο διαδίκτυο αναφέρουν τα εξής:

 

«Πολίτες-μέλη της επιτροπής υπέρ του ΟΧΙ κρέμασαν πανό με ένα μεγάλο ΟΧΙ στο κάστρο της Καβάλας. Το ερώτημα είναι ποιος έδωσε εντολή να σβήσουν τα φώτα στο κάστρο όπως θα δείτε και στο τέλος του βίντεο».

 

Η 2η ανάρτηση:

«Έχει και η Καβάλα τους «θεσμούς» της, οι οποίοι αποφάσισαν εχθές να βυθίσουν στο σκοτάδι το κάστρο της πόλης, προκειμένου να «εξαφανιστεί» το τεράστιο πανό του ΟΧΙ…

Πάρτε το απόφαση, όσο «μαύρο» και να ρίξετε, ο λαός έχει περάσει στην άλλη μεριά του φόβου και της απελπισίας. Σας αφήνουμε μόνους στο σκοτάδι, που έχετε επιλέξει να υπηρετείτε… Χαιρετίσματα, λοιπόν, στην εξουσία!

 

(Η φωτογραφία με το πανό στην εξωτερική πλευρά του Φρουρίου αναρτήθηκε το Σάββατο στην ιστοσελίδα της Αντιφασιστικής Πρωτοβουλίας Καβάλας).

 

Διαβάστε επίσης