• 25 Απριλίου 2024,

Παραμένουν απλήρωτες οι εφημερίες

 Παραμένουν απλήρωτες οι εφημερίες

Ακόμη δεν έχουν καταβληθεί οι εφημερίες στους γιατρούς του νοσοκομείου Καβάλας όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρός τους Στάθης Τσαρίδης. Χθες το πρωί μας εξήγησε ότι καμία απολύτως εξέλιξη δεν υπήρξε στο θέμα, παρά το γεγονός ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί βρισκόταν σε αναμονή και μετά την εκλογή της νέας κυβερνήσεως για μια εποικοδομητική συνάντηση μεταξύ της πανελλήνιας ομοσπονδίας και της καινούργια ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας. Οι εκπρόσωποι του κλάδου προσδοκούσαν ότι κάποια μέτρα θα προχωρούσαν και κάποια οξυμένα προβλήματα θα επιλύονταν. Δυστυχώς η συνάντηση που διεξήχθη ήταν άνευ ουσίας και δεν πρόσφερε κάτι θετικό.

Υπενθυμίζεται το πρόβλημα των νοσοκομειακών γιατρών που είναι η μη πληρωμή των εφημεριών τους. Μόνο ένα μέρος των εφημεριών για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο καταβλήθηκε, επομένως οφείλεται το 25% των προαναφερόμενων μηνών, αλλά και το σύνολο των υπολοίπων εφημεριών από το Μάρτη έως και σήμερα. Ο κ. Τσαρίδης επίσης μας εξήγησε ότι το Υπουργείο ανά μήνα ανακοινώνει την έγκριση κάποιου κονδυλίου για την πληρωμή των ιατρικών εφημεριών. Έτσι εγκρίθηκαν τα κονδύλια έως και το μήνα Μάιο. Παρόλα αυτά, στις τσέπες των γιατρών δεν μπαίνει ούτε ένα ευρώ.

Ο λόγος είναι πως οι εφημερίες οι οποίες εκτελούνται με εντολή της διοικήσεως του νοσοκομείου, υπερβαίνουν το ποσό με το οποίο χρηματοδοτεί ανά μήνα το Υπουργείο τη διαδικασία της εφημέρευσης. Κοντολογίς, το ποσό είναι τόσο χαμηλό ώστε η διοίκηση προκειμένου να καλύψει τις σημαντικές ανάγκες του νοσοκομείου, υποχρεώνει τους γιατρούς να εκτελούν επιπλέον εφημερίες. Στη συνέχεια φυσικά, ο επίτροπος αποφαίνεται πως οι εφημερίες έχουν υπερβεί το προβλεπόμενο ποσό, άρα οι γιατροί παραμένουν απλήρωτοι. Οι γιατροί βρίσκονται στο μέσο αφού αφενός είναι υποχρεωμένοι να εκτελούν τις εφημερίες, αφετέρου όμως παραμένουν απλήρωτοι για τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους.

Η συνάντηση με τον Υπουργό που πραγματοποιήθηκε ένα μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων από τη νέα ηγεσία, εμφάνισε ένα απογοητευτικό έως εξοργιστικό αποτέλεσμα. Η συμπεριφορά του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου έναντι των εκπροσώπων της ομοσπονδίας ήταν απαξιωτική. Απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε απάντηση, απέφυγε να δεσμευθεί για οτιδήποτε, τις δε προθέσεις του για το χώρο της υγείας δήλωσε πως θα τις μάθουν οι γιατροί εν καιρώ. Όπως επεσήμανε ο κ. Τσιρίδης, ο Υπουργός δεν προέβη στην οποιαδήποτε κίνηση προκειμένου να λύσει τουλάχιστον τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και να καταβληθούν έστω και τα περιορισμένα κονδύλια, που αντιστοιχούν σε μέρος των εφημεριών.

Οι υφιστάμενες συνθήκες δημιουργούν αυτονόητα μια ασφυκτική κατάσταση στους γιατρούς του νοσοκομείου, που έχουν φτάσει πλέον στα όρια των αντοχών τους. Ποιος εργαζόμενος εξάλλου μπορεί να αποδεχθεί το καθεστώς της απλήρωτης εργασία που θα προσφέρει; Ποσά από 800 έως 1.000 ευρώ ανά ειδικότητα και για κάθε μήνα οφείλονται σε κάθε γιατρό μέσω των εφημεριών.

 

=

 

Διαβάστε επίσης