• 20 Μαΐου 2024,

Περιφερειακή ενημερωτική ημερίδα – Λειτουργία συστήματος εισροών – εκροών ή λουκέτο

 Περιφερειακή ενημερωτική ημερίδα – Λειτουργία συστήματος εισροών – εκροών ή λουκέτο

Περιφερειακή ενημερωτική ημερίδα για τα μέλη τους συνδιοργανώνουν τα σωματεία πρατηριούχων υγρών καυσίμων Καβάλας – Δράμας – Ξάνθης – Κομοτηνής την Κυριακή, με θέμα την τοποθέτηση του συστήματος εισροών – εκροών στα καταστήματά τους. Το συγκεκριμένο σύστημα οι πρατηριούχοι των προαναφερόμενων περιοχών είναι υποχρεωμένοι να το εγκαταστήσουν έως τις 27 Μαρτίου 2014, έτσι τα σωματεία ανέλαβαν την ενημέρωση των μελών τους προσκαλώντας στελέχη του Υπουργείου Μεταφορών – Επικοινωνιών και του Υπουργείου Εμπορίου – Βιομηχανίας – Τουρισμού. Παράλληλα, εταιρείες που αναλαμβάνουν την τοποθέτηση των συστημάτων θα παρουσιάσουν τα προϊόντα τους προκειμένου κάθε πρατηριούχος να επιλέξει εκείνο που θα εφαρμόσει καλύτερο στο δικό του κατάστημα.

Όπως μας εξήγησε ο πρόεδρος των πρατηριούχων Καβάλας Φώτης Πούλος, η εγκατάσταση του συστήματος είναι υποχρεωτική βάσει νόμου διαφορετικά το κατάστημα δε θα μπορεί να λειτουργήσει. Το κόστος τοποθετήσεως ενός ανάλογου συστήματος για ένα μέσο πρατήριο ανέρχεται στο ποσό των 20.000 ευρώ. Η δαπάνη είναι σίγουρα μεγάλη ενώ η χρηματοδότηση που προβλέπεται ανέρχεται σε ποσοστό 25 – 30%. Ωστόσο, η λειτουργία του συστήματος εκτιμάται ότι σταδιακά θα οδηγήσει στην αποκλιμάκωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης που θεσπίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Εξάλλου, η εγκατάσταση του συστήματος στοχεύει στην πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων.

Κοντολογίς, προϋπόθεση για την αγορά φθηνότερων καυσίμων στην Ελλάδα είναι η εξασφάλιση του συστήματος, το οποίο θα αποτελέσει έναν κρίκο στην αλυσίδα του κλάδου των καυσίμων. Η έστω και δαπανηρή τοποθέτηση ήταν ένα αίτημα της ομοσπονδίας βενζινοπωλών από το 1998 και ωρίμασε ύστερα από 15 χρόνια. Στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας λειτουργούν περίπου 90 πρατήρια καυσίμων, εξ αυτών ήδη 10 καταστήματα διαθέτουν σύστημα εκροών – εκροών, κάποιοι όμως εκ των βενζινοπωλών δεν είναι σε οικονομική θέση να χρηματοδοτήσουν την εγκατάσταση του συστήματος. Αυτά τα πρατήρια δυστυχώς θα κλείσουν. Μάλιστα σε πανελλήνιο επίπεδο οι αδύναμοι οικονομικά πρατηριούχοι υπολογίζονται σε ποσοστό 15%.

Κρίσιμο ζήτημα για τους επαγγελματίες δεν είναι μόνο η επιλογή του ορθού συστήματος αλλά και η επιλογή της σωστής εταιρείας, προκειμένου αυτή να μπορεί να υποστηρίξει τη λειτουργία και την επόμενη ημέρα της εγκαταστάσεως. Το σύστημα απαιτεί καθημερινή παρακολούθηση και υποστήριξη. Εάν λοιπόν σημειωθεί οποιαδήποτε αστοχία σε ένα περιφερειακό μέρος του συστήματος, τότε το πρατήριο θα πρέπει να μείνει κλειστό για κάποιες ώρες, μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης.

 

Διαβάστε επίσης