• 20 Μαΐου 2024,

Τα κινητά τηλέφωνα πρόδωσαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης

 Τα κινητά τηλέφωνα πρόδωσαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης

Τα κινητά τηλέφωνα, οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας κι η σύγχρονη τεχνολογία που διέπει τη λειτουργία της κινητής τηλεφωνίας γίνονται οι καλύτεροι συνεργάτες της Ελληνικής Αστυνομίας. Προσφέρουν πολύτιμα στοιχεία, τα οποία φέρνουν εντυπωσιακά αποτελέσματα ως προς την αντιμετώπιση του απλού αλλά και του οργανωμένου εγκλήματος. Όλα αυτά τα γνωρίζαμε ή τα υποψιαζόμασταν καιρό. Πρόσφατα, με αφορμή την εξάρθρωση της 6μελούς εγκληματικής οργάνωσης, τα επιβεβαιώσαμε με τρόπο πανηγυρικό. Παράνομες πράξεις δεν γίνονται χωρίς κινητά τηλέφωνα. Για πολλούς και διάφορους λόγους. Τα κινητά τηλέφωνα αρχικά βοηθούν αυτές τις παράνομες πράξεις. Στο τέλος όμως είναι ο τρόπος ώστε να αποκαλυφθεί η ταυτότητα των δραστών.

Ας δούμε πως όλα αυτά δικαιώθηκαν στην περίπτωση που μας απασχολεί. Η εγκληματική ομάδα αποτελούνταν από 6 άτομα. Ένας Αθηναίος με παρελθόν από ηλικία 15 ετών. Τέσσερις περίπου συνομήλικοι Καβαλιώτες. Που δεν είχαν δώσει το παραμικρό δικαίωμα. Δεν είχαν απασχολήσει τις διωκτικές αρχές. Ένας από τους 4 φέρνει σε επαφή την ομάδα των Καβαλιωτών με τον Αθηναίο. Ο τελευταίος λόγω πείρας αναλαμβάνει επικεφαλής. Οι Καβαλιώτες υλοποιούν αφού όμως το σχέδιο καταστρωθεί από τον εμπειρότερο. Τον Αθηναίο. Η δράση της ομάδας εμφανίζεται να αρχίζει τον Αύγουστο του 2011 με την διάρρηξη στο Δημαρχείο Ελευθερούπολης. Δύο μήνες μετά στοχεύουν στο χρηματοκιβώτιο του Δήμου Νέστου. Αρχές του 2012 η ομάδα ενεργεί πάλι αλλά με «φτωχά» αποτελέσματα και στις 18 Φεβρουαρίου του 2012 στοχεύει στο σπίτι πολιτικού, στη συνοικία του Προφήτη Ηλία στην Καβάλα. Για τον λόγο που η ομάδα επέλεξε τον συγκεκριμένο στόχο λέγονται πολλά. Πιθανότερο είναι ο πολιτικός να έγινε στόχος επειδή η ομάδα υπέθεσε (εσφαλμένα όπως αποδείχθηκε) ότι το σπίτι του διέθετε χρηματοκιβώτιο. Οι Καβαλιώτες έχουν αναλάβει να συγκεντρώσουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία. Γίνονται οι κατάλληλες προετοιμασίες, οι δράστες φθάνουν εύκολα στο εσωτερικό του σπιτιού. Μέσα σε αυτό όμως βρίσκονται εκείνη την ώρα ο πολιτικός με τη σύζυγο του.

Το συγκεκριμένο γεγονός είναι ακόμη και τώρα αντικείμενο έρευνας. Περίμεναν ότι μέσα στο σπίτι θα είναι ο πολιτικός με τη σύζυγο του ή αιφνιδιάστηκαν από αυτή την εξέλιξη; Μαζί τους είχαν όπλα, που σημαίνει ότι δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο μέσα στο σπίτι να είναι άνθρωποι. Αντί όμως μπαίνοντας στο σπίτι να ψάξουν για ανθρώπους (που ήταν το σωστό), άρχισαν αμέσως να ψάχνουν χρηματοκιβώτιο. Οι άνθρωποι φαίνεται να τους προέκυψαν στην πορεία. Τους απομονώνουν και συνεχίζουν το ψάξιμο χωρίς όμως να βρουν ότι είχαν κατά νου.

Αυτή η ενέργεια της ομάδας είναι η αφορμή η Αστυνομία να εντείνει τις έρευνες της. Στο ξεκίνημα οι αστυνομικοί έψαχναν τους δράστες που μπήκαν στο σπίτι του πολιτικού χωρίς να γνωρίζουν ότι οι ίδιοι είναι υπεύθυνοι και για τις διαρρήξεις των δύο Δημαρχείων. Αυτό προέκυψε. Η Αστυνομία απευθύνθηκε αμέσως στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας. Βρήκε και έλεγξε ένα ένα τα τηλέφωνα που ενεργοποιήθηκαν, δέχθηκαν ή έκαναν κλήσεις την συγκεκριμένη μέρα και ώρα. Στην συγκεκριμένη περιοχή. Έψαξαν, βρήκαν τα καρτοκινητά που τους ενδιέφεραν. Σύντομα διαπίστωσαν ότι κάτοχοι αυτών των καρτοκινητών είναι Ινδοί και Πακιστανοί. Πρόκειται για μια δύσκολη διαδικασία που άρχισε αμέσως μετά το γεγονός στο σπίτι του πολιτικού, συνεχίστηκε δε μέχρι και τον περασμένο Μάη. Έψαχναν στίγματα τηλεφώνων, κλήσεις. Έψαχναν συχνότητα κλήσεων από τηλέφωνο σε τηλέφωνο. Έτσι βρήκαν τα επίμαχα νούμερα καρτοκινητών. Μετά βρήκαν τα ίδια νούμερα να ενεργοποιούνται και να έχουν κλήσεις στις διαρρήξεις στην Ελευθερούπολη και τη Χρυσούπολη. Πάλι μέσω εταιριών κινητής τηλεφωνίας ανακάλυψαν τους πραγματικούς χρήστες κινητών που ήταν δηλωμένα σε ονόματα αλλοδαπών. Παρακολούθησαν με υπομονή κι έφθασαν τη Δευτέρα στις εξορμήσεις και τις συλλήψεις. Σημειώνουμε ότι τα μέλη της ομάδας γνώριζαν ότι πιθανόν να προδοθούν από τα κινητά τηλέφωνα. Για αυτό και είχαν στη κατοχή τους 47. Δεν εννοούμε τόσο συσκευές όσο κάρτες sim. Τις οποίες άλλαζαν κατά περίπτωση ώστε να υπάρχει ποικιλία στη μεταξύ τους επικοινωνία.

Μέχρι και σήμερα οι συλληφθέντες δεν έχουν πει το παραμικρό. Κρατούν το στόμα τους κλειστό, περιμένοντας ο ένας τον άλλο. Αυτή η εικόνα θα αλλάξει υποχρεωτικά αύριο, στην διάρκεια της απολογίας. Νομικοί κύκλοι εκφράζουν την βεβαιότητα ότι όλοι θα κριθούν προφυλακιστέοι. Ένας από την ομάδα (Καβαλιώτης) που κατηγορείται για μια μόνο συνέργεια, ίσως αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

 

 

 

Διαβάστε επίσης