• 19 Μαΐου 2024,

Περιφρούρηση της απεργίας και ερώτηση στη Βουλή

 Περιφρούρηση της απεργίας και ερώτηση στη Βουλή

Οι ναυτεργάτες βρέθηκαν χθες τα ξημερώματα στο λιμάνι του Λιμένα στη Θάσο, αλλά και στον Πρίνο, για την περιφρούρηση της απεργίας, που ολοκληρώθηκε σήμερα τα ξημερώματα.

Περιφρούρηση της απεργίας των ναυτεργατών έκανε το ΠΑΜΕ Καβάλας, που βρέθηκε από νωρίς το πρωί στο λιμάνι της Κεραμωτής.

Χθες από το ΚΚΕ δόθηκε στη δημοσιότητα το κείμενο ερώτησης βουλευτών του κόμματος που υπερασπίζονται τους συνδικαλιστές ναυτεργάτες σε βάρος των οποίων εκκρεμούν διώξεις, για περιφρούρηση προηγούμενων απεργιών. Το κείμενο της ερώτησης είναι το ακόλουθο:

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ναυτιλίας

Περισσότεροι από 20 ναυτικοί, τα πιο δραστήρια μέλη του «Ενιαίου Συνδικάτου Ναυτεργατών Ν. Καβάλας», που καλύπτει τα πλοία που εξυπηρετούν την Θάσο, αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια μία πραγματική βιομηχανία ποινικών και αστικών διώξεων εξ αιτίας της συνδικαλιστικής τους δράσης.

Συγκεκριμένα κάθε φορά που το Σωματείο εξαγγέλλει την συμμετοχή του σε απεργίες, ο πλοιοκτήτης Μητσόπουλος της “Κοινοπραξίας Ε/Γ – Ο/Γ Πλοίων Καβάλας – Θάσου”, ένα από τα δύο εταιρικά σχήματα που εκμεταλλεύονται τις γραμμές Καβάλας-Θάσου, με την απειλή της απόλυσης, την παραμονή της κάθε απεργίας, αποσπά από τα πληρώματά του δηλώσεις κατά πλοίο «μη συμμετοχής» και τις προωθεί στην λιμενική αρχή, η οποία, ενώ γνωρίζει άριστα τις συνθήκες κάτω από τις οποίες υπογράφηκαν, τις δέχεται για να ανακοινώσει στη συνέχεια ότι τα δρομολόγια της ημέρας, στο μέρος που αντιστοιχούν στην εν λόγω επιχείρηση, θα εκτελεστούν, επιχειρώντας έτσι να παραπλανήσει το επιβατικό κοινό και να κατέβει στα λιμάνι.

Την ώρα όμως που η παραπλάνηση αυτή πέφτει στο κενό και τα πλοία της άλλης εταιρείας μένουν δεμένα, η Κοινοπραξία επιχειρεί να κινήσει «κενά φορτίου» τα δικά της, μόνο και μόνο για να σπάσει η απεργία. Στη συνέχεια δε, όταν εξ αιτίας της περιφρούρησης της απεργίας από το Συνδικάτο, τα πληρώματά της δεν βγαίνουν να λύσουν τα πλοία της για να αποπλεύσουν, οι προϊστάμενοι των λιμενικών σταθμών Λιμένα και Πρίνου στέλνουν στο Κεντρικό Λιμεναρχείο και την Εισαγγελία σήματα ότι ναυτικοί απεργοί, των οποίων τα ονόματα οι ίδιοι δεν παραθέτουν, παρακώλυσαν την συγκοινωνία, για να ακολουθήσουν σε λίγο οι εκπρόσωποί της Κοινοπραξίας που δίνουν τα ονόματα και αναλύουν τις δήθεν παράνομες και εγκληματικές πράξεις των απεργών, την ώρα που αυτοί ασκούν το δικαίωμα της περιφρούρησης της απεργίας τους.

Μέχρι τώρα εκδικάστηκαν δύο διαφορετικές αγωγές αποζημίωσης της Κοινοπραξίας που ζήτησε περισσότερα από 100.000 ευρώ για 12 μη εκτελεσθέντα δρομολόγια και για ηθική βλάβη από την δυσφήμηση που δήθεν υπέστη από ανακοίνωση της Διοίκησης του Σωματείου που κατήγγειλε την συμπεριφορά της στην απεργία της 11ης-3-2010.

Ακολουθούν οι εκδικάσεις των μηνύσεων της λιμενικής αρχής: Στις 22 Απριλίου θα δικαστούν στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θάσου 12 ναυτεργάτες για δήθεν παρακώλυση συγκοινωνιών λόγω της συμπαράστασης που έδειξαν σε απολυμένο συνάδελφό τους με στάση εργασίας για την επαναπρόσληψη του και στις 27 Ιανουαρίου 2014 θα δικαστούν 23 ναυτικοί με την ίδια κατηγορία για το περιστατικό της 11ης-3-2010 για το οποίο ο πλοιοκτήτης Μητσόπουλος ζητά την αποζημίωση των 100.000 ευρώ. Παράλληλα εκκρεμούν μηνύσεις για τις κινητοποιήσεις α) 21 & 22-4-2010, β ) 5 -5- 2010, γ) 10 & 11-4-2012, δ) 31-1-2013 & 1-2-2013 και ε) 5-2-2013.

Για όλα αυτά η Διοίκηση του «Ενιαίου Συνδικάτου Ναυτεργατών Ν. Καβάλας» έχει ήδη πραγματοποιήσει σχετικό διάβημα σε συνάντησης της με τον ΓΓ του Υπουργείου Ναυτιλίας

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να σταματήσει άμεσα κάθε είδους δίωξη σε βάρος των ναυτεργατών του «Ενιαίου Συνδικάτου Ναυτεργατών Ν. Καβάλας»;

Οι βουλευτές

Θεοδόσης Κωνσταντινίδης

Ελένη Γερασιμίδου

 

 

Διαβάστε επίσης