Πετυχημένο το Φεστιβάλ της ΚΝΕ

 Πετυχημένο το Φεστιβάλ της ΚΝΕ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής το 39ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του Οδηγητή στην Καβάλα. Εκατοντάδες άνθρωποι, νέοι, μαθητές, εργαζόμενοι, γυναίκες, έδωσαν το παρών στη μεγάλη πολιτική και πολιτιστική γιορτή της νεολαίας του ΚΚΕ.

«Άλλαξε τον κόσμο, το΄χει ανάγκη» ήταν το σύνθημα του φετινού Φεστιβάλ, που όπως κάθε χρόνο φτιάχτηκε αποκλειστικά με το μεράκι των μελών και φίλων της ΚΝΕ και του Κόμματος. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, όπου μεταξύ άλλων τόνισε για την προετοιμαζόμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία: «Η προετοιμασία της πολεμικής μηχανής των ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας κ.ά. βρίσκεται στην τελική ευθεία.

… Οι ελληνικές κυβερνήσεις εγκληματούν, γιατί συμμετείχαν και συμμετέχουν στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, εμπλέκοντας τη χώρα και το λαό σε μεγάλες περιπέτειες.

Το ίδιο και ο ΣΥΡΙΖΑ, που μιλάει για πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική, συναντιέται με αξιωματούχους του Ισραήλ και των ΗΠΑ. Στα πλαίσια αυτά στελέχη του καλούσαν -πριν από έναν περίπου χρόνο- για άμεση επέμβαση της διεθνούς κοινότητας “για να ανατραπεί το αιμοσταγές καθεστώς του Άσαντ”.

Σήμερα, με ανακοίνωσή του, ζητάει πολιτική επίλυση της κρίσης με ειρηνικό τρόπο, με ουσιαστική παρέμβαση του ΟΗΕ στις εξελίξεις…». Τόνισε ακόμα ότι «οι εξελίξεις στη Συρία είναι υπόθεση του λαού της. Αυτός είναι που πρέπει να αποφασίσει για το σήμερα και το αύριο της χώρας του, σε ποιο κοινωνικοοικονομικό σύστημα θέλει να ζήσει!»

Για την εντεινόμενη επίθεση στα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα, είπε ότι «κάθε νόμος, κάθε αντιλαϊκό μέτρο, κάθε απόφαση της κυβέρνησης, ένα και μόνο στόχο υπηρετούν: Πως θα ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων, πως θα αυξάνονται τα κέρδη των καπιταλιστών, πως τελικά θα πληρώσει την κρίση η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και τα παιδιά της.

…Κρύβουν από το λαό ότι είναι ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής που γεννάει τις κρίσεις. Κυριαρχεί η αντιπαράθεση γύρω από το νέο κούρεμα του χρέους.

…Κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα, ΕΕ, ΔΝΤ κοροϊδεύουν το λαό, αποπροσανατολίζουν, καλλιεργούν την αδράνεια και τον εφησυχασμό, νομιμοποιούν το χρέος».

Ενώ, καταλήγοντας, τόνισε ότι «μπροστά μας έχουμε σοβαρές εξελίξεις. Η επίθεση θα κλιμακωθεί, ο αυταρχισμός και η καταστολή θα ενταθούν. Η επίθεση δεν αφορά έναν κλάδο, ένα χώρο, μια ομάδα εργαζομένων, μια τάξη. Είναι ολομέτωπη, καθολική, ενιαία.

Όλο και πιο δυνατά ακούγεται από εργαζόμενους, απλούς βασανισμένους ανθρώπους: φτάνει πια, δεν αντέχουμε άλλο. Η αγανάκτηση είναι μεγάλη.

Για να έχει όμως αξία, πρέπει να εκφραστεί με προσπάθεια για οργάνωση της αντεπίθεσης ενάντια στην κυριαρχία των μονοπωλίων. Γιατί η βαρβαρότητα που ζούμε αποτελεί έκφραση του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Η ζωή έδειξε ότι οι όποιες κατακτήσεις είχαμε τα προηγούμενα χρόνια ήταν προσωρινές και κάτω από τις πραγματικές μας ανάγκες.

… Και από αυτό εδώ το βήμα για μια ακόμα φορά, θέλουμε να καλέσουμε την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τους νέους και τις νέες των εργατικών λαϊκών οικογενειών σε συμπόρευση με το ΚΚΕ και τη συγκρότηση μιας ισχυρής λαϊκής συμμαχίας.

Για κίνημα αποφασισμένο να φτάσει ως το τέλος, καλά οργανωμένο, με μορφές πάλης, που θα ενισχύουν την ενότητα της εργατικής τάξης και την κοινωνική συμμαχία. Κίνημα που ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα θα τραβάει μπροστά, θα συσπειρώνει δυνάμεις, θα δημιουργεί προϋποθέσεις για νίκες».

Στο Φεστιβάλ υπήρχαν πλούσια θεματικά περίπτερα, ενώ στο χώρο λειτούργησαν βιβλιοπωλείο της Σύγχρονης Εποχής, ταβέρνα και κουβανέζικο μπαρ.

Στο Φεστιβάλ δόθηκε το βήμα σε ερασιτεχνικά μαθητικά συγκροτήματα για να αναδείξουν τις δημιουργίες τους. Τις εντυπώσεις έκλεψε μεταξύ των άλλων ο παιδότοπος που συγκέντρωσε πολλούς μικρούς φίλους και περιελάμβανε την αφήγηση του παραμυθιού «ο Τριμμάτης», κατασκευή κορνίζας για να χαιρετίσουνε το καλοκαιράκι, ζωγραφιά σε μεγάλο σεντόνι για την Ειρήνη, το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού, τραγούδια κ.ά.

 

Διαβάστε επίσης