• 18 Μαΐου 2024,

Πιθανές εξελίξεις στον ενδιάμεσο φορέα «Δεσμός»

 Πιθανές εξελίξεις στον ενδιάμεσο φορέα «Δεσμός»

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής στην Κομοτηνή, συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης ευρωπαϊκών προγραμμάτων, «ΔΕΣΜΟΣ».

Πρόκειται για μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία που ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1996, στη συνέχεια προσαρμόστηκε στα δεδομένα του «Καλλικράτη», με αποτέλεσμα στην εταιρική σύνθεση του φορέα το 52,8% να έχει η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

Στην εταιρία συμμετέχουν ως μέτοχοι τα επιμελητήρια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η εταιρία διαχείρισης της περιουσίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, με μικρό ποσοστό και η εθνική αναπτυξιακή εταιρία Βορείου Ελλάδος με εξίσου μικρό ποσοστό.

Στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, εξετάστηκε και θα εξεταστεί μελλοντικά πιο αναλυτικά, το ενδεχόμενο να τροποποιηθεί το καταστατικό της εταιρίας προκειμένου για πρώτη φορά στην ιστορία του «Δεσμού», να μην υπάρχει σε αυτόν ο δημόσιος χαρακτήρας του. Ν΄ αναλάβουν δηλαδή τη διοίκηση τα επιμελητήρια, ν΄ αποκτήσουν την πλειοψηφία στη μετοχική σύνθεση της εταιρίας. Αυτό ισχύει σε όλες τις παρόμοιες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην υπόλοιπη Ελλάδα, ο «Δεσμός» παραμένει μία εταιρία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Παλαιότερα της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης. Τώρα της περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Υπόψη των μελών του διοικητικού συμβουλίου τέθηκε κείμενη νομοθεσία βάσει της οποίας η περιφερειακή αυτοδιοίκηση δε μπορεί να έχει  την πλειοψηφία ταυτόχρονα σε δύο αναπτυξιακές εταιρίες. Η περιφέρεια ΑΜΘ έχει την πλειοψηφία στην εταιρία ΕΡΓΟΑΝΑΠΤΥΞΗ, πρώην Αναπτυξιακή Εταιρία της Νομαρχίας Καβάλας. Δεν μπορεί βάσει της νομοθεσίας να είναι ταυτόχρονα το «αφεντικό»  και στο «Δεσμό» και στην «Εργοανάπτυξη». Γι΄ αυτό το λόγο προκειμένου και η νομική πλευρά του θέματος να διερευνηθεί περισσότερο το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας αποφάσισε να προσλάβει δικηγόρο που θα ερευνήσει τι ισχύει από πλευράς νόμων, αν πρέπει ν΄ αλλάξει η μετοχική σύνθεση της εταιρίας «Δεσμός».

Στη συνεδρίαση μετείχε ως εκπρόσωπος του επιμελητηρίου Καβάλας ο αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Μάρκος Δέμπας. «Είμαστε έτοιμοι. Ο «Δεσμός» ανήκει στα επιμελητήρια», είπε ο κ. Δέμπας στο ενδεχόμενο τη διοίκηση του φορέα ν΄ αναλάβουν και τα πέντε επιμελητήρια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Από την ενημέρωση που είχε έβγαλε το συμπέρασμα ότι θα κριθεί άμεσα αν πρέπει να αλλάξει το καταστατικό και η μετοχική σύνθεση της εταιρίας, ή αν τα πράγματα θα παραμείνουν ως έχουν.

Ο «Δεσμός» δημιουργήθηκε κάτω από διαφορετικές συνθήκες στην Ελλάδα το 1996 αναλαμβάνοντας την υλοποίηση προγραμμάτων από το Β΄ κοινοτικό πλαίσιο στήριξης. Ο «Δεσμός» έκανε το ίδιο και στην εποχή του Γ΄ κοινοτικού πλαισίου στήριξης. Κάνει ακόμη και τώρα το ίδιο στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Η έδρα της εταιρίας βρίσκεται στην Κομοτηνή με υποκαταστήματα στις πρωτεύουσες των νομών της περιφέρειας, παντού στις έδρες των κατά τόπους επιμελητηρίων. Από την πρώτη στιγμή σκοπός της εταιρίας ήταν και παραμένει η ανάληψη για διαχείριση ως ενδιάμεσου φορέα εθνικών, κοινοτικών και διαρθρωτικών ταμείων, προγραμμάτων και πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό, κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην ΑΜΘ.

Ο φορέας είναι πιστοποιημένος σύμφωνα με τις προδιαγραφές του διεθνούς προτύπου ISO 2008.

Αυτή την περίοδο λειτουργεί κανονικά, υπό την έννοια ότι υλοποιεί το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, παρακολουθεί ωστόσο κι άλλα προγράμματα, στα οποία καταθέτει προτάσεις. Όπως για παράδειγμα τη γυναικεία απασχόληση, το πρόγραμμα εξωστρέφεια, το πρόγραμμα πράσινος τουρισμός, εκσυγχρονισμός χερσαίων εμπορευματικών οδικών μεταφορών κ.λ.π.

Διαβάστε επίσης