Ποιος θα πληρώσει το ΦΠΑ των πλωτών εξεδρών;

 Ποιος θα πληρώσει το ΦΠΑ των πλωτών εξεδρών;

Ο αντιπεριφερειάρχης Αρχ. Γρανάς αλλά κι ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας Χρήστος Ηλιάδης προσπαθούν να λύσουν μεταξύ τους το ξαφνικό πρόβλημα που ανέκυψε την προηγουμενη εβδομάδα, το οποίο αφορά το έργο της κατασκευής κι εγκατάστασης στο κεντρικό λιμάνι πλωτών εξεδρών. Προκύπτει καθυστέρηση αρκετών μηνών, ότι το έργο ως προς την απόφαση ένταξής του στο ΕΣΠΑ, δεν αναφέρονταν καθόλου στο ποσό των 500.000 ευρώ ΦΠΑ. Τώρα πρέπει να βρεθεί τρόπος να λυθεί το πρόβλημα, καθώς εξαιτίας αυτής της εκκρεμότητας, δεν μπορεί να πληρωθεί ο ανάδοχος.

Το έργο εκτελειται με υπογεγραμμένη σύμβαση, αντί του ποσού των 4 εκατομμυρίων ευρώ περίπου. Ποσό 500.000 ευρώ που αναφέρεται στο ΦΠΑ δεν έχει υπολογισθεί πιθανώς από γραφειοκρατικό λάθος.

Πρέπει να βρεθεί τρόπος αυτό το ποσό να πληρωθεί, κυρίως από την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς εμφανίζεται κύριος του έργου.

Ο Αρχ. Γρανάς και ο Χρ. Ηλιάδης είχανε σχετική συζήτηση στη διάρκεια του σαββατοκύριακου, συζήτηση που θα συνεχισθεί και σήμερα, αφού χθες ο πρόεδρος του ΟΛΚ ήταν στην Αθήνα.

«Δεν μπορούμε να πληρώσουμε εμείς τα χρήματα αυτά» φέρεται να είπε στον Αρχ. Γρανά ο Χρ. Ηλιάδης, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να κατατεθεί από την περιφερειακή ενότητα Καβάλας ή τον Οργανισμό Λιμένα, αίτημα απαλλαγής του ΦΠΑ.

Το έργο χαρακτηρίζεται ανταποδοτικό κι εξ αυτού του λόγου η διαχειριστική αρχή, θεωρεί ότι πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να υπάρξει απαλλαγή του ΦΠΑ ή να πληρωθεί από πλευράς του οργανισμού Λιμένα. Ο ΟΛΚ διαφωνεί με αυτή την εκτίμηση, ζητά να υπάρξει τροποποιητική απόφαση στην αρχική ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, προκειμένου με την τροποποίηση της αρχικής απόφασης να καλυφθεί το πρόβλημα.

 

 

Διαβάστε επίσης