• 30 Απριλίου 2024,

Πορεία διαμαρτυρίας στους πεζόδρομους!

 Πορεία διαμαρτυρίας στους πεζόδρομους!

Αρχίζουν από αύριο οι προετοιμασίες και σε τοπικό επίπεδο για την απεργιακή συγκέντρωση και τη μεγάλη πανελλαδική απεργία στο νομό Καβάλας, την προσεχή Πέμπτη.

Το κρίσιμο ραντεβού θα γίνει αύριο Τρίτη, στην Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Καβάλας, ενώ τα απεργιακά δεδομένα πάνω – κάτω είναι ίδια με τις προηγούμενες παρόμοιες κινητοποιήσεις.

Έχουνε ήδη ανακοινωθεί δύο διαφορετικές απεργιακές συγκεντρώσεις. Στις 11.00 το πρωί της Πέμπτης στην πλατεία Ελευθερίας από το ΠΑΜΕ. Λίγο νωρίτερα στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Καπνεργάτη, από το εργατικό κέντρο, την ΑΔΕΔΥ Καβάλας, την Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Καβάλας, αλλά και τον Εμπορικό Σύλλογο.

Σύμφωνα με πληροφορίες πέραν του ότι καταβάλλεται προσπάθεια την Πέμπτη να μη λειτουργήσουν- ειδικά το πρωί – καφετερίες και καφενεία, οι επαγγελματίες που εμπλέκονται στην προετοιμασία της κινητοποίησης κατέθεσαν ήδη συγκεκριμένη πρόταση. Μετά τις ομιλίες στην πλατεία του Καπνεργάτη, η πορεία που θα συγκροτηθεί να μην κινηθεί από την οδό Αβέρωφ προς την οδό Βενιζέλου – το συγκεκριμένο δηλαδή δρομολόγιο – αλλά να μπει στους πεζόδρομους από την οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου, να κινηθεί στην οδό Παύλου Μελά και Φιλελλήνων, προκειμένου οι διαδηλωτές να κάνουν «έλεγχο» για την λειτουργία των καφετεριών και να κλείσουν καταστήματα που ίσως εκείνη την ώρα λειτουργούν.

Τόσο ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Παναγιώτης Αρσονιάδης όσο κι ο αντίστοιχος του Εμπορικού Συλλόγου, Χρήστος Ηλιάδης, θεωρουν ότι η πορεία πρέπει να κινηθεί στους πεζόδρομους, προκειμένου να επιτευχθεί ευκολότερα ο στόχος, το πρωί της Πέμπτης, η πόλη της Καβάλας να είναι μία μικρή πόλη.

Η ίδια πρόταση μάλιστα έχει και συνέχεια. Συγκεκριμένα αναφέρεται σε τελική κατεύθυνση των διαδηλωτών στο διοικητήριο έξω από το οποίο θα σταθούν στα πλαίσια διαμαρτυρίας. Η Ομοσπονδία προσπαθεί να οργανώσει τα μέλη της και έξω το διοικητήριο οι διαδηλωτές θα μείνουν μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, όπου διάφορα σωματεία θα προσφέρουν προϊόντα του είδους τους. Οι αρτοποιοί ψωμιά, οι ζαχαροπλάστες γλυκά, ενώ θα επιδιωχθεί να βρεθούν και σουβλάκια για να ψηθούν σε υπαίθριες ψησταριές.

Κατά τα άλλα η προετοιμασία για την απεργία της Πέμπτης 18 Οκτωβρίου, έχει και καθιερωμένα γεγονότα. Ενημέρωση του κοινού, ενημέρωση των πολιτών, των εργαζόμενων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Από την αγορά διατυπώνονται κάποια παράπονα και γκρίνιες, ότι δεν είναι σωστό την Πέμπτη να είναι κλειστά όλη την ημέρα τα καταστήματα. Η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου αισιοδοξεί ότι αυτές οι διαμαρτυρίες θα περιοριστούν σύντομα με το γενικότερο κλίμα που θα δημιουργηθεί υπέρ της απεργίας, όχι μόνο σε τοπικό αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο.

Είναι άλλωστε γνωστό ότι μεγάλα μέσα ενημέρωσης τηλεοπτικοί σταθμοί, εφημερίδες, ραδιόφωνα, θα προβάλλουν με μηνύματα που θα φιλοξενήσουν τη συμμετοχή των μικρομεσαίων στην απεργία της Πέμπτης.

Θυμίζουμε ότι μία μέρα νωρίτερα, την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου, θα απεργούν οι επιστήμονες, γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι, στα πλαίσια της δικής τους κινητοποίησης.

 

Διαβάστε επίσης