• 15 Μαΐου 2024,

Που σκαλώνει το σχέδιο Περιγιαλίου – Ευθύνες σε επίπεδο περιφέρειας λόγω απειρίας

 Που σκαλώνει το σχέδιο Περιγιαλίου – Ευθύνες σε επίπεδο περιφέρειας λόγω απειρίας

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε με δηλώσεις  του ο Δήμαρχος Καβάλας προς τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες ακινήτων στο Περιγιάλι και τους επαγγελματίες του κατασκευαστικού κλάδου, με δεδομένα τα όσα ακούγονται το τελευταίο διάστημα για εμπλοκή του σχεδίου στις υπηρεσίες της περιφέρειας. Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του κ. Σιμιτσή, δεν υπάρχει κάποιο νομικό ή ουσιαστικό πρόβλημα στην πράξη εφαρμογής, η οποία ψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας και προωθήθηκε για έγκριση στην περιφέρεια.

Διευκρινίζοντας περαιτέρω τις συνθήκες ο Δήμαρχος Καβάλας σημείωσε: «Κάποια στιγμή η προηγούμενη βουλή αποφάσισε να μεταφέρει την αρμοδιότητα κύρωσης της πράξης εφαρμογής από την αποκεντρωμένη αυτοδιοίκηση στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Επομένως, η υπόθεση από μία έμπειρη κι επαρκώς στελεχωμένη υπηρεσία μεταφέρθηκε σε μία ανεπαρκώς στελεχωμένη περιφερειακή υπηρεσία.

Η συγκεκριμένη υπηρεσία της περιφέρειας ΑΜΘ αποτελείται από μία αρχιτεκτόνισσα που διαθέτει μηδενική πείρα στα πολεοδομικά ζητήματα, έναν ηλεκτρολόγο μηχανικό κι έναν συμβασιούχο μηχανικό. Αυτοί λοιπόν οι τρεις άνθρωποι, όση καλή διάθεση και καλή προαίρεση κι αν επιδεικνύουν, αυτονόητα δεν μπορούν να χειριστούν το πολύπαθο και τεράστιο πρόβλημα της Καβάλας. Πρόκειται για ένα θέμα που υπερβαίνει των δυνατοτήτων τους.

Κοντολογίς, η πράξη εφαρμογής βολοδέρνει μέσα σε ένα φαύλο κύκλο ευθυνοφοβίας και άγνοιας. Εμείς από την πλευρά μας πιέσαμε όσο μπορούσαμε. Πολλές φορές συνομίλησε με τους υπηρεσιακούς παράγοντες της περιφέρειας ο εκπρόσωπος του μελετητικού γραφείου, ενώ το ίδιο έπραξαν τα στελέχη του δήμου και της πολεοδομίας».

Ο Δήμαρχος Καβάλας επεσήμανε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει πρόβλεψη ακριβούς χρονοδιαγράμματος και μάλιστα χαρακτήρισε ως λανθασμένη τη δήλωση του περιφερειάρχη ΑΜΘ ότι εντός τριών ημερών θα ολοκληρωνόταν η κύρωση της πράξης εφαρμογής. Είναι ενδεικτικό ότι τα στελέχη του δήμου αναγκάζονται πολλάκις να μεταβούν στην έδρα της περιφέρειας και να «διδάξουν» τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες για τις λεπτομέρειες του σχεδίου Περιγιαλίου.

 

Διαβάστε επίσης