Προληπτικοί ψεκασμοί για το κουνούπι «τίγρης»

 Προληπτικοί ψεκασμοί για το κουνούπι «τίγρης»

Συνεργείο της εταιρίας που ανέλαβε την καταπολέμηση των κουνουπιών στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, κινήθηκε μία ακόμη φορά χθες στους κεντρικούς δρόμους της Καβάλας, ψεκάζοντας κεντρικά φρεάτια ώστε να μην γίνουν εστίες ανάπτυξης κουνουπιών.
Λίγη ώρα αργότερα ο προϊστάμενος της διεύθυνσης υγείας Χρήστος Παπαδόπουλος είπε στην εφημερίδα μας ότι πρόκειται για ψεκασμούς για το κουνούπι «τίγρης» το οποίο όπως φαίνεται εμφανίζεται και θα εμφανίζεται τα επόμενα καλοκαίρια όσο και συχνότερα στις πόλεις.
Το κουνούπι «τίγρης» είναι αυτό που κυνηγά τον άνθρωπο, επιμένει να τον τσιμπά πολλές φορές στο ίδιο σημείο. Μ΄ αυτούς τους ψεκασμούς η περιφερειακή ενότητα Καβάλας προσπαθεί ν΄ αντιμετωπίσει τον κίνδυνο από το κουνούπι «τίγρης» η εμφάνιση του οποίου ωστόσο δεν έχει αναφερθεί τελευταία ή και καθόλου στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
Ο Χρ. Παπαδόπουλος είπε τα εξής: «Έχουμε προγραμματίσει ψεκασμούς στην Καβάλα, πιο εντατικά από προηγούμενες φορές, Ένας από τους είναι ότι υπάρχει αυτό το γνωστό κουνούπι, που λέγεται «τίγρης», το οποίο στη χώρα μας, έχει αυξηθεί πάρα πολύ σε αριθμό και δημιουργεί κυρίως την όχληση μέσα στα αστικά κέντρα. Είναι ένα κουνούπι το οποίο πιστεύω ότι θα μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια. Το οποίο είναι δύσκολο στην καταπολέμησή του. Κάνουμε ότι μπορούμε με τα επίγεια συνεργεία εδώ αλλά θα πρέπει να βοηθήσουν κι οι πολίτες με την έννοια ότι μικροεστία υπάρχει στο σπίτι, ακόμη και σ΄ ένα γλαστράκι, ακόμη και σε μία μικρή λεκανίτσα με νερό θα πρέπει να την εξαλείψουμε».
ΕΡ: Να μην υπάρχουν πουθενά στάσιμα νερά λέτε;
ΑΠ: «Ναι πουθενά… κι έχω καλέσει πολλές φορές του πολίτες όπου αντιλαμβάνονται στάσιμα νερά σε κοινόχρηστους χώρους, με μεγαλύτερες εστίες μόλυνσης να μας ειδοποιούν. Αμέσως να πάρουμε τα ανάλογα μέτρα κι έχουμε πάρει μέτρα εδώ μέσα στην πόλη της Καβάλας και έχουμε εξαλείψει τέτοιες εστίες».
ΕΡ: Δεν είναι πολύ αργά, τέλος Αυγούστου, για ψεκασμούς κατά των κουνουπιών;
ΑΠ: «Όχι, γιατί υπάρχουν ακόμη κουνούπια τα οποία προκαλούνε όχληση. Το θετικό βέβαια φέτος είναι ότι δεν είχαμε «δυτικό Νείλο» εάν προσέξατε. Όχι μόνο στην Καβάλα, αλλά και σ΄ όλη σχεδόν της Ελλάδα. Είχαμε ελάχιστα κρούσματα. Η εποχή έχει περάσει. Εκτιμώ ότι δε θα έχουμε πρόβλημα φέτος. Παρόλα αυτά όμως η όχληση υπάρχει κι έχει ένδειξη ακόμη να ψεκάζουμε σε σημεία στα οποία αυτά θα κάθονται ή κρύβονται… Δεν έχει πλέον νόημα να ψεκάσουμε στις γεννήσεις τους… γιατί ο καιρός σε λίγο θα ψυχραίνει…»

=

Διαβάστε επίσης